Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο βίος και η πολιτεία της Βασιλικής Θάνου στους Financial Times

Ο βίος και η πολιτεία της Βασιλικής Θάνου στους Financial Times

Η εφημερίδα φιλοξενεί αναφορές από δικαστικές πηγές που λένε ότι προωθούσε ενεργά την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι σε πολιτικούς αντιπάλους για υποτιθέμενη εμπλοκή τους σε σκάνδαλα.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντικαταστήσει την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, αν και δεν εμπλέκεται σε υποθέσεις κακοδιαχείρισης απασχολεί τον διεθνή Τύπο. Συγκεκριμένα, οι Finacial Times σε άρθρο τους επικαλούνται δικαστικές πηγές που αναφέρουν ότι η Βασιλική Θάνου προωθούσε ενεργά την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι σε πολιτικούς αντιπάλους για υποτιθέμενη εμπλοκή τους σε σκάνδαλα.

Οι FT αναφέρουν ότι «ανακριτές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παραπονέθηκαν για παρέμβαση της Βασιλικής Θάνου στο έργο τους. Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης ομάδα 40 αξιωματούχων σημείωναν ότι υπονομεύεται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ διοικητικών στελεχών και ανακριτών».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απομακρύνει την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού ως το πρώτο πολιτικό τεστ στην καριέρα του ως πρωθυπουργός. Η εφημερίδα εξηγεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζήτημα νομιμότητας για τη διάταξη αυτή, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη, στη Βουλή.

Ειδικότερα, οι Financial Times αναφέρουν ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του δοκιμασία, με την απόφαση να αντικαταστήσει την πρόεδρο της ανεξάρτητης επιτροπής ανταγωνισμού, αν και δεν έχει κατηγορηθεί για παραπτώματα».

«Η νομοθεσία θα απαγορεύει σε πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς, ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και κυβερνητικούς συμβούλους να διορίζονται σε θέσεις ρυθμιστικών αρχών για πέντε χρόνια μετά από την αποχώρησή τους. Η κυβέρνηση υποστήριξε σήμερα ότι η συνταξιούχος ανώτατη δικαστής και νομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει τα προσόντα να διοικεί μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή λόγω των στενών της δεσμών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρουν οι FT. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η αποχώρηση της Βασιλικής  Θάνου από το πόστο που διατηρεί, θα έχει άμεση ισχύ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε πως η κυβέρνησή του θα «αποπολιτικοποιήσει» τη δημόσια διοίκηση, θέτοντας τέλος σε μια παράδοση ανάθεσης ανώτερων διοικητικών θέσεων σε πρόσωπα που σχετίζονται με κόμματα, βάσει πολιτικών κριτηρίων.

Η πρόταση προκάλεσε έντονη συζήτηση στο κοινοβούλιο, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητούν αν είναι νομικά αποδεκτό να εφαρμοστεί αναδρομικά μια τέτοια απόφαση.

Όπως σημειώνουν οι FT, η Βασιλική Θάνου διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας το 2015, ως επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Διορίστηκε στη θέση της προέδρου της επιτροπής ανταγωνισμού τον Ιανουάριο και παραιτήθηκε από τη θέση της ως νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού για να υπηρετήσει πενταετή θητεία. Ο διορισμός της ανακοινώθηκε από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και αργότερα επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο.

Η ίδια η κυρία Θάνου ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, σημειώνει η εφημερίδα και αναφέρεται στη δήλωσή της ότι θεωρεί τον εαυτό της τεχνοκράτη και όχι κομματικό στέλεχος.

Μιλώντας στους FT, αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνθηκε την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο διορισμός της είναι «προβληματικός», λόγω των σχέσεών της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι αποδεκτή η αναδρομική εφαρμογή της νομοθεσίας, διότι υπάρχει ένας πρωταρχικός στόχος δημόσιας πολιτικής.

Όταν η κυρία Θάνου είχε διοριστεί, ο κύριος Μητσοτάκης είχε ταχθεί ενάντια στην τοποθέτησή τους διαμαρτυρόμενος σε επιστολή του προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτ Βεστάγκερ ότι ο διορισμός της είναι «απολύτως ασύμβατος με το ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής».

Οι FT επικαλούνται επίσης Έλληνες δικαστικούς αξιωματούχους, που υποστηρίζουν ότι η Βασιλική Θάνου είχε ενεργή συμμετοχή στην προώθηση της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, διερευνώντας πολιτικούς αντιπάλους για εμπλοκή σε εικαζόμενα σκάνδαλα διαφθοράς.

Τέλος, αναφέρουν ότι ερευνητές στην επιτροπή ανταγωνισμού διαμαρτυρήθηκαν νωρίτερα φέτος, ότι η Βασιλική Θάνου παρεμβαίνει στο έργο τους. Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης, μια ομάδα 40 αξιωματούχων δήλωσε ότι υπονομεύεται η «σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ στελεχών και ανακριτών υποθέσεων» γράφουν οι FT.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024