Ένας νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν θα ξεκινήσει σήμερα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι έκαναν λόγο για την «πιο κρίσιμη» φάση των διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του 18ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν

Ένας νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν θα ξεκινήσει σήμερα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι έκαναν λόγο για την «πιο κρίσιμη» φάση των διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του 18ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι με γνώση των συνομιλιών δήλωσαν ότι μπορεί να αναμένει κανείς μια ειρηνευτική συμφωνία στο τέλος του όγδοου γύρου συνομιλιών, η οποία θα επιτρέψει στις ξένες δυνάμεις να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, που έχει πραγματοποιήσει από πέρσι σειρά συναντήσεων με τους ηγέτες των Ταλιμπάν, έφθασε στη Ντόχα χθες βράδυ.

«Μόλις έφθασα στη Ντόχα για την επανάληψη των συνομιλιών με τους Ταλιμπάν. Θέλουμε μια συμφωνία ειρήνης, όχι μια συμφωνία αποχώρησης» έγραψε ο Χαλιλζάντ στο Twitter.

«Μια συμφωνία ειρήνης που θα μας επιτρέψει να αποχωρήσουμε. Η παρουσία μας στο Αφγανιστάν βασίζεται σε προϋποθέσεις, και η όποια αποχώρηση θα βασίζεται σε προϋποθέσεις» δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι Ταλιμπάν αφήνουν να εννοηθεί ότι θα ολοκληρώσουν μια συμφωνία. «Είμαστε έτοιμοι για μια καλή συμφωνία».

Δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών δήλωσαν ότι η συμφωνία για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από τους Ταλιμπάν αναμένεται πριν από τις 13 Αυγούστου.

Περίπου 20.000 ξένοι στρατιώτες, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί, βρίσκονται στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ να εκπαιδεύει και να συμβουλεύει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr