Ο νέος πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, Ζανγκ Γιουν, προειδοποίησε την Παρασκευή τις ΗΠΑ ότι αν επιθυμούν να πολεμήσουν την Κίνα στο εμπόριο, «τότε θα πολεμήσουμε», δηλώνοντας ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να λάβει αντίμετρα απέναντι στους νέους αμερικανικούς δασμούς, και αφήνοντας επίσης να εννοηθεί πως οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να βλάψουν τη συνεργασία τους στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας.

Επιπλέον δασμοί 10%

Προχθές, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε την επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων, με έναρξη ισχύος την 1η Σεπτεμβρίου, σε απότομη κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών.

Με ασύνηθες – για διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών – οξύ ύφος, ο Ζανγκ Γιουν χαρακτήρισε την κίνηση του Τραμπ ως «παράλογη και ανεύθυνη ενέργεια» και παρότρυνε την Ουάσιγκτον να «επανέλθει στον σωστό δρόμο».

«Η θέση της Κίνας είναι πολύ ξεκάθαρη, αν οι ΗΠΑ θέλουν να συζητήσουν, τότε θα συζητήσουμε, αν θέλουν να πολεμήσουν, τότε θα πολεμήσουμε», επισήμανε ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων.

«Θα λάβουμε οπωσδήποτε αντίμετρα»

«Θα λάβουμε οπωσδήποτε οποιαδήποτε αντίμετρα είναι απαραίτητα για να προστατέψουμε το θεμελιώδες μας δικαίωμα και καλούμε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στον σωστό δρόμο για την εξεύρεση της σωστής λύσης με τον σωστό τρόπο», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν οι εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ θα έχουν επιπτώσεις στη συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, ο Ζανγκ τόνισε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς.

Αλλά επισήμανε πως «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως από τη μια μεριά αναζητείς τη συνεργασία από τον εταίρο σου και από την άλλη βλάπτεις τα συμφέροντα του εταίρου σου».

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο