«Βαθιά συγγνώμη» εξέφρασε ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ την Πέμπτη στα Σκόπια που αποκάλεσε πρόσφατα τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ως «Βορειομακεδόνα», τονίζοντας ότι επρόκειτο για ακούσιο λάθος του.

Προσβλητικοί όροι

Οι όροι «Βορειομακεδόνας» όπως και «Σλαβομακεδόνας» θεωρούνται προσβλητικοί για τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, αφού οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως «Μακεδόνες», όπως εξάλλου αναφέρει με σαφήνεια και η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είμαστε παράδειγμα για τα Βαλκάνια στη Δυτική Ευρώπη, άλλωστε δεν θα ήταν δυνατή η συμφωνία με την Ελλάδα, εάν δεν είχε επιτευχθεί η συμφωνία με τη Βουλγαρία», είπε ο Ζάεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βούλγαρο πρωθυπουργό.

Στεφάνια στο βουλγαρικό μνημείο στη σλαβική Δοϊράνη (Twitter)

«Συμφωνήσαμε και ήδη γιορτάζουμε μαζί τους ανθρώπους και τα γεγονότα της κοινής ιστορίας των χωρών και των λαών μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Μαζί στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ

Και πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε για τέσσερα ιστορικά ζητήματα που θα γιορτάζονται από κοινού και υποσχεθήκαμε να βρούμε λύση για την ιστορική προσωπικότητα του ήρωα Γκότσε Ντέλτσεφ, ο οποίος συνδέει τους δύο λαούς μας. Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Βουλγαρία θα συνεχίσουν να τον τιμούν μέσα από τη γλώσσα της αμοιβαίας κατανόησης».

Μετά τη συνάντηση στο κυβερνητικό μέγαρο οι δύο πρωθυπουργοί μετέβησαν στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ, όπου κατέθεσαν στεφάνια (φωτογραφίες κάτω από τον λογαριασμό του Ζάεφ στο Twitter).

Ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν ηγέτης της «εξέγερσης του Ιλιντεν» και θεωρείται εθνικός ήρωας και για τις δύο χώρες.

Ο Μπορίσοφ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι. Το απόγευμα μετέβη στο ανακαινισμένο μνημείο του βούλγαρου συνταγματάρχη Κωνσταντίν Καβαρναλίεφ, στη Δοϊράνη.

Πηγή: echedoros-a.gr

Γράψτε το σχόλιό σας