Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βερολίνο: Ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο

Βερολίνο: Ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει συμμετοχή σε στρατιωτική αποστολή υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επαφή με Λονδίνο και Παρίσι για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

Η Γερμανία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στη γερμανική τηλεόραση ((ZDF) ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Επίσημο αίτημα της Ουάσιγκτον

Σε ερώτηση εάν η άποψή του εκφράζει όλη την κυβέρνηση, δηλαδή και τους Χριστιανοδημοκράτες, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απάντησε πως «ναι, αυτή είναι η εντύπωση που έχω». Αλλωστε, πρόκειται για γερμανική στάση που είναι γνωστή εδώ και καιρό.

Αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Σολτς αποτέλεσε επίσημο αίτημα της Ουάσιγκτον στο Βερολίνο, να συμμετάσχει η Γερμανία σε στρατιωτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο.

Η Γερμανία απορρίπτει τη συμμετοχή σε αμερικανική στρατιωτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο

Το αίτημα των ΗΠΑ απορρίπτει και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Οπως επισημαίνει, γερμανική συμμετοχή σε αποστολή υπό αμερικανική στρατιωτική διοίκηση θα μπορούσε πολύ γρήγορα να καταλήξει σε πολεμική διένεξη με το Ιράν.

Ο κ. Σρέντερ, το 2003, είχε αρνηθεί τη συμμετοχή της Γερμανίας στη Συμμαχία των Προθύμων που συγκρότησαν οι ΗΠΑ για να εισβάλουν στο Ιράκ.

Συμμετοχή σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

Το Βερολίνο δεν αποκλείει επί της αρχής γερμανική συμμετοχή σε στρατιωτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο. Προϋπόθεση είναι όμως να αποτελέσει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Στόχος αυτής της στρατιωτικής αποστολής ευρωπαϊκών κρατών θα ήταν σε πρώτη φάση «να σχηματίσει εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή», διευκρινίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Ρέτγκεν στο ZDF.

Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, ενδεχομένως στη συνέχεια ο ρόλος της αποστολής θα μπορούσε να επεκταθεί και στη συνοδεία πλοίων.

Ν.Ρέτγκεν: Ευρωπαϊκή στρατιωτική πρωτοβουλία ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας

Πάντως, και ο κ. Ρέτγκεν απορρίπτει τη γερμανική συμμετοχή σε αμερικανική αποστολή. Οπως επιχειρηματολογεί, οι ΗΠΑ σκοπεύουν «να απομονώσουν το Ιράν στην περιοχή, να δημιουργήσουν μέτωπο στην περιοχή ενάντιά του, να το γονατίσουν. Πρόκειται για λανθασμένη προσέγγιση».

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό να επιδιώξει άμεσα τη συνεννόηση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να συσταθεί ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή – ακόμη και στην περίπτωση που η Μεγάλη Βρετανία αποφασίσει τελικά να συμμετάσχει σε στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ.

Στενή επαφή με Παρίσι και Λονδίνο

Την προτίμηση του Βερολίνου για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τόνισε το μεσημέρι της Τέταρτης η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε «στενή επαφή» με το Παρίσι και το Λονδίνο, δήλωσε στο μπρίφινγκ της Τετάρτης.

Αναφορικά με το αμερικανικό αίτημα, η κ. Ντέμερ κατέστησε σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση το αντιμετωπίζει «με μεγάλη επιφυλακτικότητα» και συνεπώς «δεν έχει προτείνει κάποια συμμετοχή».

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Σπουδαία κίνηση από τον Ντιέγκο Κόστα που βοηθά τις πλημμυροπαθείς οικογένειες στην Βραζιλία

Ο διεθνής επιθετικός της Γκρέμιο, Ντιέγκο Κόστα, προχωρά σε μια σπουδαία κίνηση για να βοηθήσει τις πλημμυροπαθείς οικογένειες στην Βραζιλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024