
Παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής 131 πρόσφυγες
Περίπου 140 πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη επιβαίνοντας σε δύο πλεούμενα, διασώθηκαν από σκάφη της ακτοφυλακής το βράδυ της Πέμπτης, την ίδια ημέρα κατά την οποία περισσότεροι από 110 άλλοι πνίγηκαν ή αγνοούνται από τότε σε ένα ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης, και μεταφέρθηκαν στο σκάφος αυτό
Το σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής Gregoretti προσέγγισε στη διάρκεια της νύχτας στο στρατιωτικό λιμάνι της Αουγκούστα κοντά στην Κατάνια (νότια), όμως η Ιταλία αναμένει μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτού επιτρέψει την αποβίβαση τουλάχιστον 130 προσφύγων που παραμένουν αποκλεισμένοι πάνω στο σκάφος εδώ και τρεις ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Περίπου 140 πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη επιβαίνοντας σε δύο πλεούμενα, διασώθηκαν από σκάφη της ακτοφυλακής το βράδυ της Πέμπτης, την ίδια ημέρα κατά την οποία περισσότεροι από 110 άλλοι πνίγηκαν ή αγνοούνται από τότε σε ένα ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης, και μεταφέρθηκαν στο σκάφος αυτό.
Έξι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν για ιατρικούς λόγους στο νησί Λαμπεντούζα. Χθες βράδυ, ενώ το σκάφος στεκόταν αρόδο στην Κατάνια, μία έγκυος επτά μηνών, τα δύο μικρά παιδιά της και ο σύντροφός της μπόρεσαν επίσης να αποβιβαστούν.
Όμως ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε ότι δεν θα αφήσει να αποβιβαστούν άλλοι στην Ιταλία εκτός εάν υπάρξει ένα σχέδιο για την κατανομή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή τη στάση μοιάζει να έχει σκοπό να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα μια συμφωνία ανάμεσα σε 14 ευρωπαϊκές χώρες για την εφαρμογή ενός «μηχανισμού αλληλεγγύης», τον οποίο κατήγγειλε αμέσως ο Σαλβίνι επειδή βασίζεται στην αρχή ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει πρώτα να αποβιβάζονται στην Ιταλία.
«Το Gregoretti προσέγγισε στη διάρκεια της νύχτας στο λιμάνι της Αουγκούστα, όπως συμβαίνει κανονικά με ένα πολεμικό πλοίο. Τώρα, πρέπει η ΕΕ να απαντήσει, γιατί το θέμα της μετανάστευσης αφορά όλη την ήπειρο», δήλωσε ο Ντανίλο Τονινέλι, ο υπουργός στον οποίο υπάγεται η ακτοφυλακή, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί.
Ενώ τα ΜΜΕ κατάφεραν να γυρίσουν χθες πλάνα του Gregoretti αρόδο απέναντι από την Κατάνια και των απελπισμένων προσπαθειών των προσφύγων να προστατευθούν από τον ήλιο πάνω στη γέφυρα, οι δημοσιογράφοι δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής άδεια να εισέλθουν στον χώρο του στρατιωτικού λιμανιού της Αουγκούστα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Λάνθιμος, Φίνιξ και 1.000+ δημιουργοί κατά του mega deal που αλλάζει το Χόλιγουντ
- Μενίδι: «Τη βρήκε κάτω και έσκασε στα χέρια του» – Τι λέει η μητέρα του 14χρονου που τραυματίστηκε από κροτίδα
- Ο θόρυβος που περιμένει ο Αρνε Σλοτ στη ρεβάνς με την Παρί
- Ο Βίκτορ Όρμπαν έχασε τις εκλογές – Αλλά όχι για την πολιτική που πρεσβεύει
- Παξοί: Συγκλονίζει η αδελφή του 15χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο – Κρίσιμες ώρες για τον 17χρονο συνεπιβάτη
- «Ο Μουνής»: Παράταση για 2 ακόμη παραστάσεις




