Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγοράζοντας χρόνο

Αγοράζοντας χρόνο

Επειδή στην πολιτική δεν είναι όλα θέμα εντυπώσεων, αλλά και ουσίας, αυτό που έχει να κάνει (και) αυτή η κυβέρνηση είναι να κρατά τον πήχη χαμηλά

Τι πέτυχε πολιτικά αυτή η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος; Αγόρασε επιπλέον χρόνο. Η τακτική ήταν έξυπνη. Τοποθετώντας τον πήχη των ελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη στο 2020, έκανε αυτομάτως πιο θεαματική την απόφασή της όταν ανακοίνωσε ότι οι μειώσεις θα ισχύσουν από το 2019. Και έτσι, με μια κίνηση των 200 εκατ. ευρώ, κέρδισε «χαρτί» πολλών δισ. Παράλληλα, όμως, πιστώθηκε κι ένα ακόμα σημαντικό κέρδος σε αυτές τις περιπτώσεις: την ταύτιση λόγων και πράξεων. Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Ισως επειδή υπάρχει η κακή εμπειρία της προηγούμενης τετραετίας. Αλλά εξαιτίας αυτής της εμπειρίας, η σύγκριση μαζί της, θα έρθει να της προσθέσει νέο «λίπος», που υπό όρους θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ωφέλιμα. Και θα το χρειαστεί.

Τι δεν χρειάζεται αυτή η κυβέρνηση; Υποσχέσεις χωρίς άμεσο αντίκρυσμα. Το ότι η επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν είναι και η πιο εύκολη «εξίσωση» στη δύσκολη ελληνική πραγματικότητα το γνώριζαν όλοι. Ακόμα και για τους ελάχιστα μυημένους στην αγορά, το γεγονός για παράδειγμα ότι το συγκεκριμένο project αποτελεί συναρμοδιότητα επτά υπουργείων δεν συνιστούσε έκπληξη. Συνεπώς, δεν μπορείς να υπόσχεσαι ότι σε χρόνο d-t το project «θα πάρει μπρος».

Για έναν απλό λόγο: θα εκτεθείς. Γι’ αυτό και ήταν καλή κίνηση η συνάντηση Μητσοτάκη – Λάτση την Πέμπτη το μεσημέρι στο Μαξίμου. Εδειξε, αν μη τι άλλο, ότι υπάρχει η πρόθεση «να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να το ξεκινήσουμε». Για την ακρίβεια, ήταν κίνηση διορθωτική, εκ μέρους της κυβέρνησης, που «κατάφερε» πολύ σύντομα να γίνει μέρος του προβλήματος.

Κι αυτό ήταν λάθος της. Τώρα, προσπαθεί να αναλάβει δράση και να αγοράσει πολιτικό χρόνο, αλλά υπό πίεση πλέον κι αυτό είναι που την κάνει να διαφέρει από την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ. Λειτουργεί με άλλο στόχο: να ισοφαρίσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούνται και όχι να προσθέσει θετικές.

Το συμπέρασμα; Επειδή στην πολιτική δεν είναι όλα θέμα εντυπώσεων, αλλά και ουσίας, αυτό που έχει να κάνει (και) αυτή η κυβέρνηση είναι να κρατά τον πήχη χαμηλά. Σε μια χώρα ταλαιπωρημένη από την πρωτοφανή υπερδεκαετή κρίση και μια καταστροφική στο ξεκίνημα της διακυβέρνησης από το προηγούμενο σχήμα, ακόμα και τα μικρά αλλά σταθερά και συνεπή βήματα θα κάνουν τη διαφορά.

Αργά ή γρήγορα. Συνεπώς, φτάνει και περισσεύει στον μέσο Ελληνα να εκφράζεις, για παράδειγμα, την πρόθεση ότι θα ψηφίσεις τρία κρίσιμα νομοσχέδια έως τις 10 Αυγούστου και να το κάνεις. Υπηρετεί απόλυτα αυτόν τον στόχο. Ασε που έτσι αγοράζεις όσο πολιτικό χρόνο θέλεις.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024