Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα χαρακώματα Τσίπρας - Βαρουφάκης: Το... asset που έγινε εχθρός

Στα χαρακώματα Τσίπρας – Βαρουφάκης: Το… asset που έγινε εχθρός

Η ψυχρή και αμήχανη χειραψία, η πρώτη από το καλοκαίρι του 2015, του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη στη δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την επέτειο των 45 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ήταν ενδεικτική του κακού κλίματος

Οι άλλοτε σύντροφοι και συνοδοιπόροι είναι τώρα εχθροί. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανήκει στο παρελθόν. Η συμφωνία της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, το όχι του δημοψηφίσματος που έγινε ναι και η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, είναι μερικά από τα σημεία που τους χωρίζουν.

Η ψυχρή και αμήχανη χειραψία, η πρώτη από το καλοκαίρι του 2015, του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη στη δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την επέτειο των 45 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ήταν ενδεικτική του κακού κλίματος που υπάρχει μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Ο Βαρουφάκης το επιβεβαίωσε ουσιαστικά και προχθές με την επίθεση που εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρό του, επικρίνοντας και την υπό διαμόρφωση αντιπολιτευτική στρατηγική του Τσίπρα. «Ποιοι θα βγουν στους δρόμους; Τι θα ζητάνε ακριβώς; Φέρτε πίσω το ΕΚΑΣ που έδωσαν οι ίδιοι; Φέρτε πίσω τα αεροδρόμια και τα λιμάνια που έδωσαν οι ίδιοι;» διερωτήθηκε (ΣΚΑΙ) ο πρώην υπουργός Οικονομικών και έριξε το καρφί του, χαρακτηρίζοντας γραφικούς τους πρώην συντρόφους του που θα διαδηλώσουν.

«Ποιος θα τους ακολουθήσει στους δρόμους. Αν βγουν, θα είναι 5-10 άνθρωποι που μπορεί να είναι και λίγο γραφικοί. Είχαμε μια τετραετία που οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν το πιο σκληρό Μνημόνιο με έναν τρόπο που ο Σόιμπλε τους έδωσε τα εύσημα και κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να το περάσει με τόσο αναίμακτο τρόπο» είπε και συμπλήρωσε: «Αυτοί οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και να ντυθούν αντίσταση, ίσως να είναι γραφικό και να το κρατήσουν για τις Απόκριες».

Ο Τσίπρας ξέρει ότι απαιτείται να πιέσει περισσότερο, όπως θα κάνει και στο ΚΙΝΑΛ, και τα κόμματα στα αριστερά του, μεταξύ αυτών και το ΜέΡΑ25, μια δύσκολη πολιτική άσκηση. Κυρίως χρειάζεται χρόνος και πειστικά επιχειρήματα για να απαντήσει στην αριστερή κριτική του Βαρουφάκη.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 έχει τη χαρά από χθες η ταινία «Ενήλικοι στο δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά, από το ομώνυμο βιβλίο του που αναφέρεται στο πρώτο εξάμηνο του 2015, να συγκαταλέγεται στις ταινίες του 76ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Και είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουν νέες πληγές στις σχέσεις των δύο.

Βέβαια παρά το πολεμικό κλίμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, το κόμμα του Βαρουφάκη προχθές στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, τάχθηκε,  όπως και το ΚΚΕ κατά της άρσης ασυλίας του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργού Παύλου Πολάκη.

Διχασμός για διεύρυνση

Στα δυο έχει σπάσει η Κ.Ο. σχετικά με την απόφαση του Αλ. Τσίπρα να μετασχηματιστεί το κόμμα και να διευρυνθεί, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και μεγάλη γκρίνια στο παρασκήνιο, επειδή όπως λένε πολλοί βουλευτές, δεν επικοινωνήθηκε όπως έπρεπε το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με την διεύρυνση είναι ενδεικτικές οι διαφορετικές προσεγγίσεις του Πάνου Σκουρλέτη, γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Παππά, μέλους της Π.Γ. «Αργήσαμε επτά χρόνια να ανοίξουμε τις πόρτες του κόμματος για τον κόσμο. Πρέπει να λύσουμε το εξής παράδοξο: ένα κόμμα με περίπου 2 εκατ. ψηφοφόρους να έχει περίπου 30.000 μέλη» είπε (ΑΠΕ) ο Παππάς.

Από την άλλη πλευρά ο Σκουρλέτης, θεωρεί ότι η μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια ποσοτική και ουδέτερη διαδικασία, αλλά βαθύτατα πολιτική και τόνισε («Πρώτο Πρόγραμμα») μεταξύ άλλων: «Αυτή η διαδικασία δεν θα πρέπει να αλλάξει τις βασικές αρχές της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ελκτική η προοπτική της σοσιαλδημοκρατικοποίησής του».

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024