Τα μέλη της ιταλικής Βουλής τάχθηκαν χθες Πέμπτη υπέρ της τεράστιας αύξησης των προστίμων που επιβάλλονται σε πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων εάν μετά τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, εισέρχονται χωρίς την έγκριση των αρχών σε λιμάνια της Ιταλίας: τα πρόστιμα αυτά θα φθάνουν εφεξής σε ύψος ακόμη και ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Με μεγάλη πλειοψηφία

Με 322 ψήφους υπέρ και 90 κατά, η κάτω Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε την πολύ πιο σκληρή εκδοχή του λεγόμενου «διατάγματος ασφαλείας», που ως σήμερα προέβλεπε πρόστιμα μεταξύ 10 και 50 χιλιάδων ευρώ.

Το διάταγμα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τη 15η Ιουνίου με πρωτοβουλία του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, χρειαζόταν κοινοβουλευτική έγκριση για να συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μέλη της συγκυβέρνησης άκρας δεξιάς-λαϊκιστών αποφάσισαν να κάνουν το αντιμεταναστευτικό μέτρο ακόμη πιο δρακόντειο. Η οριστική εκδοχή του υπόκειται πλέον στην έγκριση της ιταλικής Γερουσίας.

Η ιταλική άνω Βουλή αναμένεται να ψηφίσει τη 13η Αυγούστου.

Οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος των ΜΚΟ που διεξάγουν επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα εντάσσονται στη σκληρή γραμμή του Σαλβίνι στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο.

Μειώθηκαν δραστικά οι αφίξεις

Πρόστιμα έχουν επιβληθεί ήδη στη γερμανική οργάνωση Sea-Watch και την ιταλική Mediterranea, τα πλοία των οποίων αψήφησαν τις εντολές να μην εισέλθουν στα ιταλικά χωρικά ύδατα και μετέφεραν στο μικρό νησί Λαμπεντούζα μετανάστες που είχαν διασώσει.

Τα πλοία που έχουν μισθώσει οι ΜΚΟ κατασχέθηκαν.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Σαλβίνι ανακοίνωσε χθες ότι οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος μειώθηκαν κατά 81% σε σύγκριση με το 2018, στις 3.418.

Πάντως οι ΜΚΟ, εναντίον των οποίων καταφέρεται συχνά ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λέγκα (άκρα δεξιά) και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), δεν μετέφεραν παρά ελάχιστους από τους μετανάστες αυτούς στις ιταλικές ακτές.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο