Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπόρις Τζόνσον ή πώς τελειώνει η Βρετανία

Μπόρις Τζόνσον ή πώς τελειώνει η Βρετανία

«Όχι με ένα χτύπημα, αλλά με μια έκρηξη ξανθιάς φιλοδοξίας» γράφουν οι New York Times.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναλαμβάνει σε λίγες ώρες την ηγεσία των Τόρις και κατά συνέπεια τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας. Δεν είναι λίγα τα πυρά που δέχεται. Για παράδειγμα σε κεντρικό άρθρο τους οι New York Times υποστηρίζουν ότι «ο Μπόρις Τζόνσον είναι το τέλος της Βρετανίας και πως αυτό το τέλος δεν έρχεται με ένα χτύπημα, αλλά με μια έκρηξη ξανθιάς φιλοδοξίας».

Στο άρθρο του Τζέιμς Μπάτλερ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ψεύδεται τόσο εύκολα όσο αναπνέει, είναι στα πρόθυρα να γίνει πρωθυπουργός. Αντιμετωπίζει την πιο πολύπλοκη και ανυπέρβλητη πολιτική κρίση που επηρεάζει τη Βρετανία από το 1945. Αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετά ανησυχητικό. Ωστόσο, δεδομένου του πολιτικού συστήματος της Βρετανίας – το οποίο βασίζεται για τη διατήρησή του στον χαρακτήρα και τη διάθεση του πρωθυπουργού – αυτό συνεπάγεται κάτι ακόμη πιο σοβαρό. Ο κ. Τζόνσον, του οποίου η τεμπελιά και ο οπορτουνισμός είναι θρυλικά, είναι ένας άνθρωπος που έχει ασκηθεί καλά στην εξαπάτηση, ο οποίος είναι πρόθυμος να χαϊδέψει τις προκαταλήψεις του κοινού του για εύκολο κέρδος. Η προσωπική του ζωή είναι συνώνυμο της ακράτειας, η δημόσια πολιτική του είναι ασήμαντο.

»Και η πρωθυπουργία του θα μπορούσε να επιφέρει το τέλος της ίδιας της Βρετανίας.

»Το κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα συνταγματικό συμπαγές πλέγμα που ιδρύθηκε το 1922 και πηγαίνει πίσω, με τη μία ή την άλλη μορφή για αιώνες, είναι σε σοβαρή αναταραχή. Αν και το Βrexit βασίζεται κυρίως στα αγγλικά πάθη, δύο από τα τέσσερα εδάφη της Ένωσης – η Βόρεια Ιρλανδία και η Σκωτία – ψήφισαν να παραμείνουν. Και τα δύο παρουσιάζουν άμεσα προβλήματα για τον κ. Τζόνσον – και για το μέλλον της Βρετανίας».

Το άρθρο των New York Times συνεχίζει αναλύοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σκωτία, η οποία επιθυμεί να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της στην ΕΕ, εφόσον το Brexit λάβει χώρα. Σε ανάλογα τεταμένη κατάσταση είναι και η Βόρειος Ιρλανδία, καθώς το οι σκληροπυρηνικοί προτεστάντες του D.U.P. δεν θα δεχτούν τον διαχωρισμό από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο – γι ‘ αυτό το λόγο το σχέδιο για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του Νότου ήταν αυτό που «έθαψε» την προσπάθεια της Τερέζα Μέι.

Ο αρθρογράφος αναρωτιέται πώς θα μπορέσει να αντιμετωπίζει ο Μπόρις Τζόνσον το «καυτό» αυτό πρόβλημα, που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας και στην πολιτική ζωή του τόπου, την ώρα δε που υπάρχει όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη στο αίτημα για Ένωση της Ιρλανδίας.

Το άρθρο συνεχίζει επισημαίνοντας: «Η παραδοσιακή λύση σε ένα τέτοιο αδιέξοδο είναι να διεξαχθούν νέες εκλογές. Αλλά και εδώ υπάρχουν προβλήματα για τον κ. Τζόνσον». Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα των Συντηρητικών να χάνει ψηφοφόρους προς διάφορες κατευθύνσεις: το Brexit Party του Νάιτζελ Φάρατζ, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και το Εργατικό Κόμμα.

Οι ακτιβιστές των Τόρις πιστεύουν ότι μόνο ο κ. Τζόνσον μπορεί να επαναφέρει τους οπαδούς πίσω από τον Φάρατζ, αλλά αν κατευθύνει το κόμμα πιο δεξιά, είναι πιθανό να χάσει περισσότερα έδρες από την φιλελεύθερη πτέρυγα, επισημαίνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Αν και ο πειρασμός μιας ηχηρής νίκης μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια τη ματαιοδοξία του κ. Τζόνσον, οι κίνδυνοι μιας καταστροφικής ρήξης με την διασπασμένη βάση, το ενδεχόμενο παράδοσης της Downing Street στον Τζέρεμι Κόρμπιν και η διάλυση των Τόρις θα είναι σίγουρα υπερβολικά μεγάλοι. Και οποιοσδήποτε διάδοχος της κυρίας Μέι θα φοβηθεί το απρόβλεπτο σε μια εκλογική αναμέτρηση σύντομα».

«Δεν υπάρχει διέξοδος εκεί. Και η γενική πολιτική κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την παραίτηση της κ. Μέι» σημειώνουν οι New York Times και επισημαίνουν ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία -«ειδικά καθώς θεωρεί τον κ. Τζόνσον επικίνδυνο παλιάτσο».

Το άρθρο των New York Times επισημαίνει ότι η άνοδος του κόμματος του Brexit περιορίζει ακόμη περισσότερο τις επιλογές του Μπόρις Τζόνσον. Υπενθυμίζει, δε, ότι έχει υποσχεθεί πως αν δεν επιτύχει συμφωνία έως τα τέλη Οκτωβρίου, η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. «Και καθώς το Κοινοβούλιο, που παραμένει διχασμένο, είναι απίθανο να επικυρώσει οτιδήποτε παρουσιάσει ο κ. Τζόνσον, η έξοδος με No Deal μοιάζει να μην είναι αδύνατη. Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης δεν μπορούν να προβλεφθούν – αλλά σίγουρα δεν θα είναι προς όφελος της Βρετανίας» καταλήγει ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024