Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μνήμες της πύρινης λαίλαπας του 2017 στην Πορτογαλία

Μνήμες της πύρινης λαίλαπας του 2017 στην Πορτογαλία

Άνιση μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβέστες στην Πορτογαλία. Ενώ μέχρι το πρωί της Δευτέρας είχε τεθεί υπό έλεγχο το 90% των πυρκαγιών, ισχυροί άνεμοι οδήγησαν το βράδυ σε αναζωπυρώσεις

Η πυρκαγιά είχε πρακτικά τεθεί υπό έλεγχο το πρωί, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την πλήρη κατάσβεσή της, δήλωσε χθες και ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας είχε εξηγήσει νωρίτερα ότι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, που φτάνουν τους 39 βαθμούς Κελσίου, αλλά και τους ισχυρούς ανέμους, ο κίνδυνος παραμένει ιδιαίτερα υψηλός.

Καταγγελίες κατοίκων

Στα δυο κύρια πύρινα μέτωπα στην περιφέρεια Καστέλο Μπράνκο, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λισαβόνας, βρίσκονται επί ποδός περίπου 1.000 πυροσβέστες με 310 οχήματα που επιχειρούν με την υποστήριξη 17 αεροσκαφών και ελικοπτέρων που κινητοποιήθηκαν από όλη τη χώρα. Εν τω μεταξύ κατέφθασε και έξωθεν βοήθεια. Χθες Δευτέρα η Ισπανία ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα και απέστειλε δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις των γειτόνων.

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των αρχών πάντως, κάτοικοι του Macao και του Vila de Rei, περιοχών που βρίσκονται στην καρδιά των πύρινων μετώπων, καταγγέλλουν σημαντικές καθυστερήσεις και έλλειψη πυροσβεστών. «Δεν φταίνε οι πυροσβέστες», λέει ένας κάτοικος. «Φταίνε οι κυβερνώντες και αυτοί που επιτρέπουν να μην σβήνουν οι φωτιές. Έτσι ήταν και το 1998, μεγάλες μπίζνες και τώρα οι μπίζνες συνεχίζονται».

Μνήμες του 2017

Οι τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές ωστόσο είναι αρκετά πιο πρόσφατες. Μόλις το 2017 και σε δυο καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είχαν χάσει τη ζωής τους συνολικά 114 άνθρωποι.

«Δεν υπάρχει συντονισμός, πυροσβεστική, αστυνομία», καταγγέλλει ένας άλλος κάτοικος. «Χθες πήγα στο σπίτι του αδερφού μου στο Καρντίγος για να βοηθήσω. Ένας τρακτέρ καιγόταν, όπως και ένα τζιπ και ένα σπίτι. Δεν εμφανίστηκε ούτε ένας πυροσβέστης, ούτε ένας αστυνομικός, ήμασταν μόνοι».

Οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην κεντρική Πορτογαλία αφήνουν μέχρι στιγμής πίσω τους περίπου 70 τετρ. χιλ. καμένης γης. 12 άνθρωποι, κυρίως πυροσβέστες, έχουν τραυματιστεί.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, afpd, rtr)

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024