Στην εκπομπή One Talk βρέθηκε καλεσμένος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, Σεραφείμ Τσιουγκρής.

Στην εκπομπή One Talk βρέθηκε καλεσμένος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, Σεραφείμ Τσιουγκρής.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο κύριος Τσιουγκρής, συζητώντας με τον Περικλή Δημητρολόπουλο και τον Κώστα Γιαννακίδη, μίλησε για τη δική του προσωπική εμπειρία ως εθελοντής πυροσβέστης και την προσπάθεια που κατέβαλε την τραγική μέρα της 23ης Ιουλίου 2018.

Ο κύριος Τσιουγκρής είναι μέλος της Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών από το 1999 και τον καταστρεπτικό σεισμό που ταρακούνησε τότε την Αθήνα. Την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, ο κύριος Τσιουγκρής βρισκόταν εκτός Αθηνών και κατέφθασε στο Μάτι κοντά στα ξημερώματα για έρευνα και περισυλλογή. «Αν ζούσα όνειρο» αναρωτιόταν ο εθελοντής πυροσβέστης, βλέποντας το μέγεθος της καταστροφής, ενώ τα συναισθήματα κατά την έναρξη της έρευνας «είναι δύσκολο να ξεχαστούν».

«Η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών αποτελείται από Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες που υπηρετούν το Πυροσβεστικό Σώμα αμισθί με μόνο κίνητρο την προσφορά», εξήγησε ο κύριος Τσιουγκρής. Οι ώρες υπηρεσίας επιλέγονται από τον κάθε εθελοντή, με τρία υποχρεωτικά οχτάωρα το μήνα και η εκπαίδευση αποτελείται από 120 ώρες σε όλα τα αντικείμενα πυρόσβεσης. Οι εθελοντές σε ολη τη χώρα είναι 2000, σύμφωνα με τον κύριο Τσιουγκρή.

Ερωτηθείς για το τι πήγε στραβά στην επιχείρηση στο Μάτι, ο εθελοντής πυροσβέστης υποστήριξε πως «οι δύο ταυτόχρονες πυρκαγιές στη Αττική κι οι ακραίες καιρικές συνθήκες ήταν οι αιτίες της κακής διαχείρισης της κατάστασης». Αναφορικά με την αποτροπή της διάβασης της φωτιάς στη Μαραθώνος, ο κύριος Τσιουγκρής εκτιμά πως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό. «Λάθη γίνανε και από αυτά πρέπει να διδαχθούμε», δήλωσε και συνέστησε πως «ο πληθυσμός πρέπει να ενημερώνεται και να διαβάζει τους δείκτες επικινδυνότητας πυρκαγιών».

Τέλος, μίλησε για τις συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών, τις οποίες περιέγραψε ως ελλιπείς.

Πηγή: onetv.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr