Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ παρουσίασε ο Χατζηδάκης

Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ παρουσίασε ο Χατζηδάκης

Τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ και το μοντέλο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας ανέπτυξε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ, το μοντέλο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και ενέργειας ανέπτυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης κεντρικός άξονας της κυβέρνησης είναι η βελτιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, ενώ παρουσίασε και τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση με στόχο τη διάσωση της ΔΕΗ.

«Η κυβέρνηση έφτασε την επιχείρηση στα όρια της κατάρρευσης, εγκαταλείποντας το σχέδιο για δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ»» ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 90% στο 50%, με αποτέλεσμα να χαθεί το 80% της χρηματιστηριακής αξίας της επιχείρησης.

«Εμείς σε αντίθεση με τη «μισή ΔΕΗ» του κ. Τσίπρα, θα παλέψουμε για μεγαλύτερη κ ισχυρή ΔΕΗ. Να μεγαλώσει η ΔΕΗ, να ανέβει το μερίδιο της στην αγορά. Διότι το 50% το οποίο συμφωνήσατε, σημαίνει πως πρέπει να χάσει 4 εκατ. πελάτες σε 4 χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της ΔΕΗ, ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την κατάργηση των ΝΟΜΕ για να σταματήσει η επιχείρηση να πουλάει ρεύμα κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της. Επίσης, θα προωθήσει την ενίσχυσή της με τα τέλη Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και τους πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, ενώ θα ενθαρρύνει τη μετάβαση της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες.

«Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9% και αποτελεί ντροπή, σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις ΑΠΕ» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφορικά με την εξυγίανση της εταιρείας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι θα κατατεθεί νέο business plan με μετάβαση στη μετά-λιγνίτη εποχή.

Τα σημεία στα οποία θα βασιστεί είναι:
– Μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
– Εξορθολογισμός τιμολογιακής πολιτικής (χωρίς επιβάρυνση καταναλωτών)
– Στοχευμένες εθελούσιες εξόδους προσωπικού
– Είσπραξη χρεών από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

«Ενισχύουμε τη ρευστότητα της ΔΕΗ κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία. Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο κ. Χατζηδάκης.

Μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης

Στα θέματα του περιβάλλοντος και της χωροταξίας, ο υπουργός υπογράμμισε πως κεντρικός άξονας της κυβέρνησης θα είναι η στροφή σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματικής αλλαγή και να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ και της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι θα προωθηθεί η μετάβαση στην κυκλική οικονομία, η οποία θα έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον και στο άμεσο μέλλον θα μπορεί να «δημιουργήσει» και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανακύκλωση, χαρακτηρίζοντας απογοητευτικές τις μέχρι σήμερα επιδόσεις της χώρας.

«Στην ανακύκλωση οι επιδόσεις της χώρας μας είναι απογοητευτικές. Παρ’ όλες τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης η Ανακύκλωση κόλλησε τα προηγούμενα τέσσερα έτη στο 18% ενώ ο κοινοτικός στόχος είναι 50% ως το 2020» είπε ο κ. Χατζηδάκης, συμπληρώνοντας πως θα προωθήσει εντατικά τη διαλογή απορριμμάτων στην πηγή σε χωριστά ρεύματα, ξεκινώντας από την προώθηση των καφέ κάδων για τα οργανικά απόβλητα.

«Προωθούμε την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, εστιάζοντας στα ΣΔΙΤ. Ως υπουργός είχα συμβάλει στα ΣΔΙΤ Ηπείρου, Σερρών, Ηλείας και Δυτ. Μακεδονίας. Η κ. Δούρου ακύρωσε τα σχέδια στην Αττική και σήμερα μας απειλούν λόφοι από σκουπίδια» υποστήριξε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Αφού αναγνώρισε την πρόοδο του Κτηματολογίου που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, σημείωσε ότι θα προχωρήσει σε ριζική απλοποίηση νομοθεσίας σχεδιασμού και αδειοδότησης με στόχο τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη.

«Καθορίζουμε χρήσεις γης σε όλη τη χώρα για να γνωρίζει ο καθένας πού μπορεί να ασκήσει κάποια δραστηριότητα. Εφαρμόζουμε πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (σε επίπεδο δήμου) με στόχο την κάλυψη με χρήσεις γης άνω του 70% της χώρας μέσα σε μια τετραετία» πρόσθεσε.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024