Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παπανδρέου: Όταν έλεγα λεφτά υπάρχουν το απέδειξα, αλλά χάλασα την πιάτσα

Παπανδρέου: Όταν έλεγα λεφτά υπάρχουν το απέδειξα, αλλά χάλασα την πιάτσα

«Όταν είχα πει λεφτά υπάρχουν, το έδειξα και το απέδειξα, αλλά χάλασα την πιάτσα και αν χρειαστεί θα την ξαναχαλάσουμε» είπε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που επέστρεψε μετά από τέσσερα χρόνια στη Βουλή ως βουλευτής του ΚΙΝΑΛ. Κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για συστηματική εκμετάλλευση του πόνου του λαού, ενώ ζήτησε Εξεταστική για τις αιτίες της κρίσης

Προκαλώντας αν μη τι άλλο έκπληξη και εντύπωση ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που επέστρεψε, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, στη Βουλή ως βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, γυρίζοντας τον χρόνο δέκα χρόνια πίσω, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε ο ίδιος, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός, αναφερόμενος και στην επίμαχη φράση του ότι «λεφτά υπάρχουν».

«Όταν είχα πει λεφτά υπάρχουν, το έδειξα και το απέδειξα, αλλά χάλασα την πιάτσα. Αλλά εμείς θα χαλάμε την πιάτσα για το συμφέρον του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για συστηματική εκμετάλλευση του πόνου του λαού.

Παράλληλα επανέφερε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για διερεύνηση όλων αιτιών που μας οδήγησαν στην πρωτόγνωρη κρίση, από τις αρχές του 2000» εστιάζοντας κυρίως στις ευθύνες της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή.

Επιμένει στο ότι λεφτά υπήρχαν

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι, για την πορεία και το μέλλον των Ελλήνων και της χώρας.»

» Κατά συνέπεια, όλοι όσοι συμμετέχουμε στη Βουλή σήμερα, κυβέρνηση και αντιπολίτευσή, έχουμε μια μεγάλη ευθύνη. Και το λέω αυτό μέσα από την εμπειρία που είχαμε εγώ και η παράταξή μου, όταν βρεθήκαμε μόνοι να διαχειριστούμε την πιο μεγάλη κρίση της μεταπολίτευσης και τη πιο βαθιά της ΕΕ σε συνδυασμό με τον κίνδυνο να εκραγεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.»

» Όταν ως πυροσβέστες είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, υπήρξε συστηματική εκμετάλλευση του πόνου του Ελληνικού λαού, από τα δύο κόμματα που θέλησαν να πάρουν την εξουσία. Και τα κατάφεραν, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.»

» Ήταν εύκολο, πολύ εύκολο να κατηγορηθεί το ΠΑΣΟΚ και ως εξιλαστήριο θύμα να πληρώσει τα σπασμένα. Να λεηλατηθεί ψηφοθηρικά. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκρύψουν τα πραγματικά και βαθύτερα προβλήματα της χώρας. Με τεράστιο, όμως, κόστος για τον Έλληνα πολίτη που είδε την κρίση να συνεχίζεται για πολλά χρόνια, τις θυσίες να πολλαπλασιάζονται, ενώ άλλες χώρες γρήγορα ξεμπέρδεψαν από τα μνημόνια επειδή κινήθηκαν με ευρύτατη συναίνεση», ανέφερε ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός.

Επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «γενικόλογη που δεν πείθει» την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις φοροαπαλλαγές, τονίζοντας ότι «είναι ευπρόσδεκτες, αλλά δεν είπε που θα βρει τους πόρους. Η γενικόλογη αναφορά στην ανάπτυξη δεν πείθει».

«Οφείλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε το υπερβολικό πλεόνασμα που ζητούν οι δανειστές και να το εξαργυρώσουμε εγγυώμενοι -όλοι μας, όλοι μαζί- τις ριζοσπαστικές αλλαγές στο πελατειακό πολιτικό σύστημα. Είναι αυτή, η στρατηγική αντίληψη της Παράταξής μας», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Αν δεν φτιάξουμε κράτος, ανάπτυξη δεν θα υπάρξει – ή θα είναι στρεβλή και επιζήμια, άνιση και άδικη, για το κοινωνικό σύνολο».

Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε ευθύνες στη ΝΔ «που οδήγησε σε κρίση τη χώρα», αλλά και ότι «απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία από τους εταίρους μας».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε ο ίδιος, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στην επίμαχη φράση του ότι «λεφτά υπάρχουν», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν είχα πει λεφτά υπάρχουν, το έδειξα και το απέδειξα, χάλασα την πιάτσα. Αλλά εμείς θα χαλάμε την πιάτσα για το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Εξεταστική για τα αίτια της κρίσης

«Ο λαός δεν ξεχνά, έχει μνήμη. Η μνήμη ζωντανεύει περισσότερο, όταν ο θυμός καταλαγιάζει και η σκέψη παίρνειτη θέση του θυμικού. Και χρωστάμε στον Ελληνικό λαό μια απάντηση. Πειστική και αληθινή» είπε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε:

«Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, την οποία επανέφερε χθες η Φώφη Γεννηματά, για διερεύνηση όλων αιτιών που μας οδήγησαν στην πρωτόγνωρη κρίση, από τις αρχές του 2000, αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα για την κατάκτηση της αναγκαίας εθνικής αυτογνωσίας. Υπάρχουν πράγματι ευθύνες πολιτικές και μεγάλες.»

» Όταν οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007-2008 χτύπησαν την Ευρώπη, η Ελλάδα βρέθηκε να είναι ο αδύναμος κρίκος για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αδιαμφισβήτητα, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία,

– τίναξε στα ύψη το έλλειμμα,

– υπερδιπλασίασε το χρέος

– απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία από τους εταίρους μας.»

» Βρέθηκε η χώρα έκθετη σε ένα τριπλό έλλειμμα: χρέους, ισοζυγίου πληρωμών, και – το χειρότερο – έλλειμμα αξιοπιστίας. Και όπως πρόσφατα δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, αν είχαν όλα αυτά ελεγχθεί και εμποδισθεί από την ΕΕ, κρίση στην ευρωζώνη δεν θα υπήρχε και τα μνημόνια για την Ελλάδα θα ήσαν αχρείαστα.Όμως, γιατί η Ελλάδα να είναι ο αδύναμος κρίκος;»

Αν θεωρούμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου «ότι βγαίνοντας στις αγορές με χαμηλά επιτόκια, επιστρέφουμε στην κανονικότητα, κάτι που καλλιεργείται είτε από την ΝΔ σήμερα, όπως και από τον ΣΥΡΙΖΑ χθες, κάνουμε λάθος μεγάλο, που ίσως αποδειχθεί και μοιραίο.»

» Ποια κανονικότητα; Μήπως εννοούν επιστροφή στην δήθεν κανονικότητα που μας οδήγησε στην κρίση; Είχα πει από τότε, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, για τις παθογένειές μας ότι, αν δεν τις ανατρέψουμε, αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε. Και σήμερα ισχύει το ίδιο: αν δεν αλλάξουμε, βιώσιμη προοπτική δεν υπάρχει».

«Όρος επιβίωσης, η οικοδόμηση μιας νέας, σύγχρονης δημοκρατίας»

«Θέλω λοιπόν, απευθυνόμενος προς όλους εσάς, να πω με παρρησία: Αποτελεί όρο επιβίωσης, αδήριτη ανάγκη, εθνική επιταγή, η οικοδόμηση μιας άλλης κανονικότητας.» είπε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε:

«Η οικοδόμηση, μιας νέας, σύγχρονης δημοκρατίας. Και αυτό σημαίνει, να συγκρουστούμε με ένα πρόβλημα που ταλανίζει την χώρα ιστορικά. Το πελατειακό σύστημα που ναρκοθετεί τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους και των θεσμών».

«Πελατειακό σύστημα, τι σημαίνει; Είναι η αυθαιρεσία της εξουσίας, η αυθαιρεσία των κρατούντων που οδηγεί νομοτελειακά και στην αυθαίρετη παρέμβαση εξωθεσμικών και ισχυρών παραγόντων, οικονομικών, μιντιακών, γεωπολιτικών παικτών, κλπ.» εξήγησε ο κ. Παπανδρέου, φέρνοντας πολλά παραδείγματα και από πολλούς τομείς για το τι αποτελεί αυθαιρεσία, που «καλλιεργεί τη δυσπιστία, την αντίδραση και την απογοήτευση του πολίτη».

«Απαιτείται να εδραιώσουμε μια δημοκρατία με θεσμούς που εγγυώνται το δημόσιο συμφέρον, την απονομή δικαιοσύνης, την διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των ΑΜΕΑ, των μεταναστών, των ΛΟΑΤ» τόνισε.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά «Κύριε Πρωθυπουργέ – να ξεφύγουμε από την απαράδεκτη και επιβλαβή λογική «να φύγουν οι άλλοι για να έρθουν τα δικά μας παιδιά. Και δεν αποτελούν άλλοθι ούτε μερικοί τεχνοκράτες, ούτε μερικές λιγότερο ή περισσότερο καλές μεταγραφές. Οι κανόνες και οι διαδικασίες έχουν σημασία. Έτσι χτίζεται ένα σύγχρονο κράτος. Ούτε βλάπτει οι καινούργιοι να ζητούν ενημέρωση από τους παλιούς. Η συνέχεια είναι προς όφελος του Έλληνα πολίτη».

Και συνέχισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση «Γιατί λοιπόν, δεν πήρατε την σκυτάλη του OpenGov στις επιλογές των Γενικών Γραμματέων, με ανοιχτές προκηρύξεις και αξιοκρατικά κριτήρια;

Θα συνεχίσετε και εμβαθύνετε την ΔΙΑΥΓΕΙΑ, την οποία θελήσατε ως υπουργός να καταργήσετε – που πολύ απλά επιτρέπει στον πολίτη να ξέρει που πάνε τα λεφτά του; Δηλαδή, διαφάνεια.

Θα ενισχύσετε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που εξοικονόμησε έναν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ, δηλαδή 3 δισ. περίπου και μάλιστα, κάθε χρόνο;

Θα επαναφέρετε αυτό που εμείς θεσπίσαμε, τη διαδικασία ακρόασης από το προεδρείο της Βουλής των υποψηφίων για ανώτατες δικαστικές θέσεις ώστε να αποφευχθούν οι κομματικές κρίσεις;

Θα επαναφέρετε την πρακτική της διαδικτυακής διαβούλευσης με τους πολίτες, κάθε νομοσχεδίου πριν κατατεθούν στην Βουλή, όπως και των δύο αναγνώσεων πριν έρθουν στην Ολομέλεια;

Θα φέρετε τις αμυντικές προμήθειες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπως ξεκινήσαμε εμείς;

Θα αποκεντρώσετε σοβαρές αποφάσεις και πόρους στην αυτοδιοίκηση αλλά και στα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία ενισχύοντας την περιφέρεια και την ανάπτυξή της;

Θα ενισχύσετε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να παράγει νέα στελέχη για την δημόσια διοίκηση αντί να είναι άντρο ρουσφετολογικών προσλήψεων όπως το είχατε καταντήσει το 2009;

Θα διασφαλίσετε την απόλυτη διαφάνεια αλλά και κανόνες στην αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού λαού;

Τα παραπάνω τα θέτω ως μερικά παραδείγματα ριζικών ανατροπών που πρέπει να γίνουν ή και να συνεχίσουν στη χώρα μας».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024