Η νέα Βουλή ορκίστηκε χθες. Όμως, μένει να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί.

Η εποχή όπου τα  κοινοβούλια ελέγχονταν από μεγάλα κόμματα, με σταθερές και έμπειρες κοινοβουλευτικές ομάδες, στελεχωμένες από πολιτικούς με μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία και γνώση του κανονισμού και των διαδικασιών έχει περάσει.

Από το 2012 και μετά ο πληθυσμός της Βουλής ανανεώθηκε σε αλλεπάλληλα κύματα. Κόμματα που είχαν συνηθίσει σε μικρές κοινοβουλευτικές ομάδες βρέθηκαν να διαχειρίζονται κυβερνητικές πλειοψηφίες. Κόμματα περιθωριακά απέκτησαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (ανάμεσά τους, δυστυχώς, και η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή). Ένας σημαντικός αριθμός πολιτικών, που κανονικά δεν θα πίστευαν ότι θα εκλέγονταν βουλευτές, βρέθηκαν στα βουλευτικά έδρανα.

Την ίδια ώρα η Βουλή πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία με τα μνημόνια. Η λογική των τεράστιων νομοσχεδίων που κάλυπταν ένα πολύ μεγάλο εύρος θεμάτων, ολοκληρώνονταν την παραμονή της κατάθεσής τους, ύστερα το γράψε-σβήσε μαζί με τους θεσμούς και συχνά ήταν φτιαγμένα με τη  λογική του «ενός άρθρου», υπονόμευε την κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και την όποια νομιμοποίηση της Βουλής.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη κοινωνική πόλωση αποτυπώθηκε και εντός του κοινοβουλίου με την μορφή μεγάλων εντάσεων και συγκρούσεων και ενός λόγου που συχνά έφτανε τα όρια του εμπρηστικού.

Τώρα, όμως, η Βουλή μπαίνει σε μια νέα φάση. Χωρίς μνημόνια, αλλά με μνημονιακή επιτήρηση και με μια νέα κυβέρνηση.

Επιτέλους μια Βουλή χωρίς νεοναζί

Η απουσία της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή ήταν χωρίς αμφιβολία μία από τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων εκλογών. Η παρουσία του νεοναζιστικού μορφώματος στο κοινοβούλιο ήταν πολλαπλά τοξική και ως προς την πολιτική παρουσία τους και ως προς τη διαδικασία.  Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι απλώς ότι έπαιρναν το λόγο και εξέφραζαν τις γνωστές απόψεις τους, αλλά ότι ταυτόχρονα δεν έχαναν ευκαιρία για ύβρεις και για τραμπουκισμούς. Η Βουλή είναι σίγουρα καλύτερη χωρίς αυτούς.

Η ΝΔ σε φάση προσαρμογής στη διακυβέρνηση

Παρότι τυπικά το πιο έμπειρο ως προς τη διακυβέρνηση κόμμα, η ΝΔ επίσης θα πρέπει να προσαρμοστεί στο ρόλο της συμπολίτευσης που καλείται να στηρίζει το έργο της κυβέρνησης και να απαντάει στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή ας μην ξεχνάμε ότι και η ΝΔ έχει μια νέα γενιά πολιτευτών που μπαίνουν στο κοινοβούλιο που κυρίως έχουν μάθει από τη πολιτική όπως διεξάγεται στη σύγχρονη δημοσιότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μόνο που η ατάκα, το tweet, η σέλφι με σωστό tag, όλα αυτά δεν αποτελούν ακριβώς τη βασιλική οδό για μια αποτελεσματική κοινοβουλευτική παρουσία και συμβολή στο νομοθετικό έργο. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη υπήρξαν ορισμένα φάλτσα από δηλώσεις ή «αναρτήσεις» που ανήκαν περισσότερο στο προηγούμενο είδος επικοινωνίας, παρά στην αναγκαία σοβαρότητα ενός κοινοβουλευτικού κόμματος που ασκεί τη διακυβέρνηση.

Και βέβαια όλα αυτά θα έχουν να κάνουν και με τις ισορροπίες που θα κρατήσει η ΚΟ ομάδα της ΝΔ που έχουν να κάνουν και με τις εσωτερικές ισορροπίες της ΝΔ, δηλαδή την ισορροπία ανάμεσα σε παραδοσιακή δεξιά και το φιλελεύθερο προφίλ της ηγεσίας.

Αντίστοιχα, μένει να δούμε ποια θα είναι η σχέση των βουλευτών με το σημαντικό αριθμό εξωκοινοβουλευτικών υπουργών (μερικοί εκ των οποίων δεν προέρχονται καν πολιτικά από τη ΝΔ) και σε σχέση με το πώς θα στηρίζουν τα νομοσχέδια που αυτοί που θα κατεβάζουν και με το είδος της επικοινωνίας που θα έχουν, ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι οι βουλευτές πάντα θέλουν να μεταφέρουν αιτήματα των ψηφοφόρων τους και να τα βλέπουν να ικανοποιούνται. Οι κοινοβουλευτικοί υπουργοί συνήθως δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει σε ένα ρόλο που ξέρει καλά

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχασε τις εκλογές αλλά δεν συνετρίβη και κανείς δεν αμφισβητεί την κυριαρχία του στον ευρύτερο αριστερό και κεντροαριστερό χώρο. Προφανώς και πικρία υπάρχει, αλλά το αποτέλεσμα σαφώς τον κρατάει μέσα στο πολιτικό παιχνίδι.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έχει εμπειρία αντιπολίτευσης. Σε τελική ανάλυση το ότι πέρασε από τη διακυβέρνηση και δη στη μνημονιακή εκδοχή της μπορεί να τον καθιστά ευάλωτο σε κριτικές του τύπου «και εσείς τα ίδια κάνατε», όμως ταυτόχρονα του δίνει μια καλύτερη γνώση του πώς λειτουργεί η κυβέρνηση και άρα εντοπισμό των τυχόν  αδυναμιών.

Την ίδια στιγμή, κατά παράδοξο τρόπο παρότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται εντός του μνημονιακού πλαισίου, όλη την προηγούμενη περίοδο κινήθηκαν σε μια στρατηγική πόλωσης που έχει διαμορφώσει διαχωριστικές γραμμές θα επιτρέψει να αναδεικνύονται οι αναγκαίες συγκρούσεις. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια κατακτημένη ικανότητα να μπορεί να δηλώσει και «εκφραστής» των κινημάτων, ανεξάρτητα από την όποια συμμετοχή του σε αυτά. Την ίδια ώρα θα έχει τη δυνατότητα να μπορεί να εναλλάσσει το «σκληρό ροκ» με την «υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Ταυτόχρονα, λογικό είναι ο Αλέξης Τσίπρας να επιμείνει στην προώθηση νεώτερων στελεχών, αν και είναι αναμενόμενο να στηριχτεί και στην μεγάλη εμπειρία που έχουν τα παλαιότερα στελέχη του επανεξελέγησαν.

Τι θα κάνουν Βαρουφάκης και Βελόπουλος

Το κοινοβούλιο διαθέτει δύο καινούρια κόμματα. Το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη έχει υποστηρίξει ότι θα πάει με γραμμή διαρκούς κατάθεσης αντιπροτάσεων, αν και μένει να δούμε πώς θα το υποστηρίξει με μια κοινοβουλευτική ομάδα που αποτελείται σε σημαντικό βαθμό από βουλεύτριες και βουλευτές χωρίς όχι μόνο κοινοβουλευτική αλλά και πολιτική εμπειρία.

Πάντως μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν πρόκειται να αφήσει οποιαδήποτε ευκαιρία και δυνατότητα να αξιοποιήσει το βήμα της Βουλής για να προβάλει το μίγμα πολιτικής καταγγελίας αλλά και ανάλυσης με όρους διάλεξης που το σήμα κατατεθέν της δημόσιας παρουσίας του.

Από την άλλη το κόμμα του κ. Βελόπουλου, αναμένεται να κυριαρχηθεί πρώτα από όλα από τον λόγο του ίδιου του ηγέτη του, πράγμα που σημαίνει ότι και πλευρές ενός λόγο πιο κοντά στη «συνωμοσιολογία» θα ακούσουμε και «σκληρές» δεξιές ή ακροδεξιές τοποθετήσεις σε διάφορα θέματα.

Το ΚΙΝΑΛ σε αναζήτηση προσανατολισμού

Το ΚΙΝΑΛ  σε αυτή τη Βουλή θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα ερωτήματα για τον προσανατολισμό του. Στην περασμένη Βουλή σε διάφορες στιγμές βολεύτηκε σε μια γραμμή «ενωμένης αντιπολίτευσης» σε συντονισμό με τη ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα δηλώνει ότι θα σταθεί απέναντι στη ΝΔ και μάλιστα σε πρώτη φάση όλες οι τοποθετήσεις είναι επιθετικά επικριτικές. Όμως, θα πρέπει ταυτόχρονα να αποφύγει και την ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως όταν ο τελευταίος έχει και ανοιχτή πρόταση για την «Προοδευτική Συμμαχία». Την ίδια στιγμή ας σημειωθεί ότι μερικά από τα πιο έμπειρα κοινοβουλευτικά και πολιτικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και στελέχη όπως ο Γ. Μανιάτης ή η Ε. Χριστοφιλοπούλου δεν θα είναι σε αυτή τη Βουλή.

Το ΚΚΕ και η σταθερή γραμμή του

Υπάρχουν στιγμές που το ΚΚΕ δείχνει να είναι η θεσμική μνήμη του κοινοβουλίου. Αναφερόμαστε σε όλες τις περιπτώσεις που επιδεικνύουν γνώση αλλά και αξιοποίηση διαδικασιών καλύτερη των άλλων κομμάτων του. Άλλωστε, είναι ένα κόμμα που τη στρατηγική του για τους όρους κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης την έχει επεξεργαστεί καιρό τώρα και μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα κινηθεί με συστηματικότητα σε αυτή την κατεύθυνση και τώρα. Επιπλέον διαθέτει μια ιδιαίτερα έμπειρη κοινοβουλευτική ομάδα, που όπως πάντα υποστηρίζεται με τρόπο συστηματικό από το μηχανισμό του κόμματος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο