Στο στούντιο της εκπομπής One Report βρέθηκε ο Ιάσων Αποστολόπουλος. Πρόκειται για τον έλληνα διασώστη ο οποίος, μεταξύ άλλων, τα έβαλε με τον Ματέο Σαλβίνι όταν το ιστιοφόρο «Alex», το οποίο μετέφερε 46 πρόσφυγες, αψήφησε την απαγόρευση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών και μπήκε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.

Ο Ιάσων Αποστολόπουλος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διάσωση των ναυαγών προσφύγων στα νερά της Μεσογείου. «Ξεκίνησα να ασχολούμαι με διασώσεις προσφύγων το 2015 στη Λέσβο. Εκεί στήσαμε μια δομή αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Στην αρχή είχαμε μόνο ένα camp και δίναμε ρούχα, φαγητό και ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, στη συνέχεια είδαμε ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για ένα διασωστικό σκάφος, οπότε φτιάξαμε μια ομάδα διάσωσης» είπε μιλώντας στο One Channel.

«Το 2015 η κατάσταση ήταν δραματική. Είχαμε 1500 ανθρώπους κάθε μέρα στην παραλία. Κοιτούσες τη θάλασσα και έβλεπες 100 βάρκες να έρχονται» διευκρίνισε, κάνοντας μια αναδρομή στην έκρηξη της προσφυγικής κρίσης το 2015. «Κάτσαμε για 8 μήνες, έως ότου οι ροές σχεδόν μηδενίστηκαν. Τότε ξεκίνησα να δουλεύω σε ένα διασωστικό καράβι στη Μεσόγειο για σχεδόν ένα χρόνο μέχρι που σταμάτησε και αυτό λόγω καταστολής από την Ιταλία» συνέχισε.

«Τώρα συμμετέχω ως εθελοντής σε ένα νέο εγχείρημα ιταλών πολιτών που είναι αρκετά συγκινητικό. Κάνοντας ένα τεράστιο crowd funding και με ένα δάνειο από τράπεζα ήθους, κατάφεραν να αγοράσουν ένα ιστιοπλοϊκό» είπε αναφερόμενος για τη δραστηριότητά του αυτή την περίοδο. Ερωτηθείς για την τραγική κατάσταση στα ιταλικά λιμάνια, όπου ο Ματέο Σαλβίνι δεν επιτρέπει ακόμα και σε σκάφη που ιταλικού λιμενικού που μεταφέρουν πρόσφυγες να προσεγγίσουν απάντησε πως «σου κόβουν τη διάσωση στη μέση. Δεν έχεις που να αποβιβάσεις του ναυαγούς σου. Είναι να είσαι ασθενοφόρο και να σου στερούν την πρόσβαση στο νοσοκομείο».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό που κάνει, αφού «για εμάς η διάσωση ανθρώπων είναι κάτι το μη διαπραγματεύσιμο».

Πηγή: Onetv.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο