Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκρέκας: Με εντατικούς ρυθμούς η καταγραφή ζημιών στις καλλιέργειες

Σκρέκας: Με εντατικούς ρυθμούς η καταγραφή ζημιών στις καλλιέργειες

«Βιώσιμος αγροτικός τομέας σημαίνει βιώσιμος αγρότης, σημαίνει αξιοπρεπές εισόδημα, νέες μορφές καλλιέργειας, νέος τρόπος καλλιέργειας, σημαίνει καινοτομία στην αγροτική παραγωγή, σημαίνει γεωργία ακριβείας, σημαίνει νέοι αγρότες που θα μπορέσουν να τα κάνουν αυτά τα πράγματα» υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας.

«Βιώσιμος αγροτικός τομέας σημαίνει βιώσιμος αγρότης, σημαίνει αξιοπρεπές εισόδημα, νέες μορφές καλλιέργειας, νέος τρόπος καλλιέργειας, σημαίνει καινοτομία στην αγροτική παραγωγή, σημαίνει γεωργία ακριβείας, σημαίνει νέοι αγρότες που θα μπορέσουν να τα κάνουν αυτά τα πράγματα» υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υφυπουργός επισήμανε ότι κάθε έτος, η Ελλάδα λαμβάνει 2,5 δισ. ευρώ από την Ευρώπη για επενδύσεις βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής ή επενδυτικά πλάνα που αφορούν τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και αναφέρθηκε στις προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση για «τη στήριξη του αγρότη, της υπαίθρου, στήριξη ώστε ο κόσμος να μείνει στα χωριά μας για να μπορέσει να καλλιεργεί».

«Η κλιματική αλλαγή μας χτυπά την πόρτα»

Ερωτηθείς για τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών στις καλλιέργειες των περιοχών που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης (μεταξύ των οποίων η Λάρισα, Αιτωλοακαρνανία και Ξάνθη), ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως η διαδικασία «προχωρά με εντατικούς ρυθμούς», προσθέτοντας πως η κλιματική αλλαγή «είναι κάτι το οποίο έχει έρθει και χτυπάει ήδη την πόρτα της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς στη νέα ΚΑΠ (2021-2017) θα στηριχθούν σε δύο άξονες: Ο πρώτος είναι η υποστήριξη των αγροτών, η προστασία της υπαίθρου και η στήριξη των χωριών τα οποία – όπως είπε – αδειάζουν και ο δεύτερος άξονας είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Οι βασικές προτεραιότητες

Στις βασικές προτεραιότητες – επισήμανε ο κ. Σκρέκας – είναι «να έχουμε βιώσιμο πρωτογενή τομέα, μέσα στον οποίο θα εργάζονται, θα καλλιεργούν αγρότες οι οποίοι θα έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να ζουν τις οικογένειές τους. Αυτά όλα είναι θέματα τα οποία είναι πολύ σοβαρά και έρχεται να τα αντιμετωπίσουμε και με τη διαχείριση ρίσκων και ζημιών και καταστροφών, οι οποίες έρχονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Φέτος, οι ζημιές ήδη το α΄εξάμηνο του έτους είναι πολλαπλάσιες απ’ ό,τι ήταν το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Κ. Τσουβάλα στη θέση του γγ Δημόσιας Τάξης, ο κ. Σκρέκας τόνισε – μεταξύ άλλων – πως «νομίζω ότι είναι πολύ έτοιμος και πολύ ώριμος να αντιμετωπίσει πράγματα, εγώ δεν βιάζομαι να κρίνω ούτε θετικά, ούτε αρνητικά, θα δούμε το αποτέλεσμα του καθενός από εμάς. Και τελικά όλοι εμείς έχουμε χρέος να στηρίξουμε την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξει σελίδα η χώρα».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις υπουργών για τη συμφωνία των Πρεσπών και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτές, ο κ. Σκρέκας επισήμανε πως «η ζημιά έχει γίνει με αυτή τη συμφωνία σε εθνικό επίπεδο, το θέμα είναι πως μέσα από αυτή τη ζημιά εμείς θα δούμε τα θετικά στοιχεία ή θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάποια θετικά στοιχεία γιατί θέλω να σας πω ότι δεν έχει τίποτα ξεκαθαρίσει με τη χρήση του όρου σε προϊόντα (…)».

Εμείς – συνέχισε ο κ. Σκρέκας – «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που μας δίνει η διαδικασία ένταξης της χώρας των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλα τα εργαλεία πίεσης έτσι ώστε να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική πλευρά. Αλίμονο, τι πρέπει να κάνουμε, πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε; Επειδή κάποιοι προχώρησαν και έκαναν μια συμφωνία, η οποία είναι εθνικά επιζήμια, εμείς τι πρέπει να κάνουμε, να σταματήσουμε να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να βελτιώσουμε έστω ό,τι μπορούμε από τη ζημιά που έχει γίνει; Δεν νομίζω. Άρα νομίζω οι τοποθετήσεις των υπουργών της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024