Μολονότι η νέα κυβέρνηση παραλαμβάνει χώρα ναρκοθετημένη και υπερφορτωμένη από ασύνετα πρόσθετα βάρη, που εφηύρε η προεκλογική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για να διατηρηθεί στην εξουσία, η πρώτη εικόνα δικαιολογεί και ανακούφιση και αισιοδοξία. Πρώτα απ’ όλα η σχετικά άνετη αυτοδυναμία επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να δρομολογήσει απερίσπαστα, αλλά και χωρίς να χάνει χρόνο, τις πρώτες αναγκαίες τομές που θα εδραιώσουν τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τις διεθνείς αγορές.

Η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα χαμηλά επίπεδα του 2%, εκτός της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών την οποία εκπέμπουν, επιτρέπουν και την άνετη προσφυγή στη διεθνή κεφαλαιαγορά για χαμηλότοκο δανεισμό, που θα διευκολύνει την ανετότερη χρηματοδότηση των κυβερνητικών προγραμμάτων και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου. Ενδεχομένως δε και προεξόφληση παλαιών υψηλότοκων δανείων, συντελώντας έτσι και στη μείωση του περαιτέρω διογκωμένου δημόσιου χρέους που μας άφησε η απελθούσα κυβέρνηση.

Αυτό το ευνοϊκό κλίμα θα πρέπει να το εμπεδώσουν άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που θα διευκολύνουν τις ξένες επενδύσεις, κυρίως με δραστική καταπολέμηση της ανασταλτικής και διεφθαρμένης γραφειοκρατίας και πολύ ταχύτερη επίλυση δικαστικών διαφορών. Αμεση έκδοση όσων υπουργικών αποφάσεων απαιτούνται για να ξεκινήσει επιτέλους η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, με ταυτόχρονη απελευθέρωση των Σκουριών στη Χαλκιδική από τα δεσμά που τους έχει επιβάλει η απελθούσα κυβέρνηση, ώστε να αρχίσει επιτέλους και η Ελλάδα να παράγει και πάλι χρυσό.

Μολονότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι ολιγομελέστερο και απομένει να αποδειχθεί αποτελεσματικότερο, η συμμετοχή σε αυτό καταξιωμένων τεχνοκρατών σε καίρια πόστα ελπίζεται ότι θα δώσει την αναγκαία ώθηση για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, με αξιολογημένο προσωπικό, με επιβράβευση των υψηλών επιδόσεων και της αριστείας στην οποία θα κληθεί να συμβάλει και ένα αντίστοιχων προδιαγραφών εκπαιδευτικό σύστημα, όπου τα ΑΕΙ θα κληθούν να συνεργαστούν με τους φορείς παραγωγής και τους επενδύοντες στην καινοτομία.

Η άμεση κατάργηση του ασύλου, αλλά – θα πρόσθετα – και των κομματικών φοιτητικών νεολαιών, που θα στηριχθεί και από ένα αποτελεσματικό στην πάταξη της ανομίας και της αναρχίας υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (η εύστοχη υπουργοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δείχνει αυτή την πρωθυπουργική πρόθεση) θα αποδείξουν την αποφασιστικότητα και τις αντοχές της νέας κυβέρνησης, που θα πρέπει να μην παρασυρθεί σε συμβιβασμούς. Η πικρή εμπειρία της κυρίας Γιαννάκου, που ως υπουργός Παιδείας δοκιμάστηκε από το μπούλινγκ της φοιτητικής Νεολαίας της ΝΔ, ας αποτραπεί με αποφασιστικότητα από την κυρία Κεραμέως, με συμβολική μάλιστα για τις νέες προθέσεις της την επαναφορά της βάσης του 10 για τους συμμετέχοντες στις εισαγωγικές στα ΑΕΙ.

Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τις δυνάμεις του, που επιτρέπουν την οικοδόμηση ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, εξομοιούμενου με τα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι ευτύχημα που εξευτελίστηκε το αριστερό πλεονέκτημα, έτσι ώστε να είναι πια καιρός να πάψουν οι νεοέλληνες να κοπαδοποιούνται από λαοπλάνους, που κραυγάζουν «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», ώστε να αποτραπεί και η αναπόφευκτη ανταποδοτική κραυγή «ο λαός δεν ξεχνά πια τι σημαίνει Αριστερά».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο