Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για μελλοντική μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για μειώσεις φόρων ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εξετάσουν τον Σεπτέμβριο το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, συνέστησε για άλλη μια φορά να συνδυαστούν οι μειώσεις φόρων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή μείωση του αφορολογήτου ορίου και αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι θα ακολουθούν το συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο, ιδιαίτερα όταν συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2020», αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν στο μέλλον οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας: «Στον ESM σχεδιάζουμε με προοπτική 40 ετών και θα συνεχίσουμε να συντάσσουμε έκθεση βιωσιμότητας χρέους, όπου μέτρα ελάφρυνσης χρέους, ανάπτυξη, δημοσιονομικά μέτρα, δημοσιονομική ισορροπία θα πρέπει να μελετώνται συνολικά. Και αυτό μπορεί να αλλάξει στην πορεία του χρόνου. Ωστόσο, δεν είναι της στιγμής».

Όσον αφορά στον κυβερνητικό σχεδιασμό για μειώσεις φόρων, ο επικεφαλής του ESM επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί «θα τον μελετήσουν λεπτομερώς τον Σεπτέμβριο», αναγνωρίζοντας πως η πρόθεση να μειωθούν οι φόροι είναι επί της αρχής θετική, γιατί «αυτό είναι φιλικό προς την ανάπτυξη» και διότι «είναι γεγονός ότι η φορολογία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, είναι υψηλή».

Ωστόσο, συμπλήρωσε: «Ένα θέμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με φυσιολογικούς φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος. Όμως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Είναι σχετικά νωρίς γι’ αυτό».

Ο κ. Ρέγκλινγκ επικρότησε το γεγονός ότι «ο βασικός προσανατολισμός της νέας κυβέρνησης είναι να παράξει μεγαλύτερη ανάπτυξη και απασχόληση» και την επαίνεσε για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως, επέκρινε για ακόμα μία φορά την κυβέρνηση ΣΥΡΖΑ, σημειώνοντας πως «ό,τι συνέβη τους προηγούμενους τρεις μήνες, με την προηγούμενη κυβέρνηση, οδήγησε προς την αντίθετη κατεύθυνση: ελήφθησαν μέτρα που δεν ήταν φιλικά προς την ανάπτυξη».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr