Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέδρο Ενρίκε: «Διαφορετικό να φοράς τη φανέλα του ΠΑΟΚ»

Πέδρο Ενρίκε: «Διαφορετικό να φοράς τη φανέλα του ΠΑΟΚ»

Ο Βραζιλιάνος Πέδρο Ενρίκε μίλησε για τον Δικέφαλο, τον Φερέιρα και τους στόχους της ομάδας

Ο Πέδρο Ενρίκε παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα «Metrosport» στην οποία μίλησε για τα πάντα. Από την αλλαγή προπονητή στον ΠΑΟΚ μέχρι τους αγώνες των προκριματικών του Champions League και από την αγάπη του κόσμου μέχρι τη βραζιλιάνικη παροικία του Δικέφαλου.

–Tι διαφορετικό βλέπεις σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους σου στον ΠΑΟΚ;

«Είναι η τρίτη φορά που κάνω προετοιμασία με τον ΠΑΟΚ. Για μένα είναι μία ευχαρίστηση να φορώ αυτή τη φανέλα, να κάνω προετοιμασία και να παίζω φιλικά παιχνίδια με τους συμπαίκτες μου. Στο ποδόσφαιρο πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύεις πράγματα. Τώρα έχουμε νέο προπονητή, με διαφορετική νοοτροπία και πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα».

–Σε βλέπω μέσα στο γήπεδο ότι μπαίνεις πολύ ορεξάτος και δείχνεις ότι νιώθεις πολύ καλά. Είναι σωστή η διαπίστωση;

«Όταν επέστρεψα τον Ιανουάριο προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου γιατί έπρεπε να αποδείξω ξανά στον προηγούμενο κόουτς τι μπορούσα να κάνω. Στις διακοπές μου έκανα κάποιες προπονήσεις και αυτό με βοήθησε. Θυμάμαι ότι όταν πήγα στην Καραμπάχ δεν ήμουν καλά, είχα κάποια προβλήματα στην προετοιμασία. Δεν είναι καλό να μην έχεις πολλή ενέργεια στην περίοδο της προετοιμασίας, μόνο έτσι δουλεύεις σωστά. Τώρα νιώθω φρέσκος, φυσικά έχω και μεγαλύτερη εμπειρία. Θέλω να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου».

–Πιστεύεις ότι μέχρι τώρα έχουμε δει μόνο δείγμα του πραγματικού Ενρίκε; Στο ρωτώ γιατί πας και έρχεσαι στην ομάδα…

«Είχα παίξει μόνο έξι μήνες αρχικά στον ΠΑΟΚ, μετά πήγα στην Καραμπάχ για να αγωνιστώ στο Champions League, γιατί ο ΠΑΟΚ δεν είχε προκριθεί στους ομίλους του Europa League. Όταν επέστρεψα υπήρχε πρόβλημα με τις θέσεις των ξένων και αποφάσισα να πάω στην Αστάνα. Ήταν ευχαρίστηση μου που επέστρεψα έστω και στα μέσα της σεζόν και βοήθησα την ομάδα».

-Έγινες ο μοναδικός παίκτης με δύο πρωταθλήματα την ίδια σεζόν, ένα με τον ΠΑΟΚ και ένα με την Αστάνα…

«Είναι αλήθεια (σ.σ.γέλια). Το σημαντικότερο είναι ότι επιστρέφοντας συμμετείχα στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Είχα και εγώ ένα κομμάτι συμμετοχής και τώρα ίσως είναι ευκαιρία να δώσω όλη τη σεζόν το 100% της ποιότητας και της ενέργειας μου γι’ αυτή τη φανέλα. Έχω πει στην οικογένειά μου και τους φίλους μου ότι νιώθω εντελώς διαφορετικά με αυτή τη φανέλα».

–Αλήθεια πώς το εξηγείς αυτό;

«Δεν ξέρω, στ’ αλήθεια δεν ξέρω. Όταν πήγα στην Αστάνα έλεγα “δεν θα ξαναγυρίσω στον ΠΑΟΚ”. Το συζητούσα με την γυναίκα μου τον Ιανουάριο. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου έρθει στο ποδόσφαιρο. Είχα μιλήσει με τον Γιώργο (σ.σ. Σαββιδη) τον Ιανουάριο και ήθελα να πάω στην Βραζιλία γιατί σκεφτόμουν κάτι διαφορετικό για την οικογένειά μου, έχω την κόρη μου. Μου είπε: “Όχι, θα επιστρέψεις πίσω μαζί μας”. Ήρθα πίσω, απόλαυσα τις στιγμές και τώρα είναι περίοδος προετοιμασίας και για μένα, να προσαρμοστώ στα “θέλω” του νέου προπονητή και να δώσω το 100% του εαυτού μου».

–Αισθάνεσαι ότι θα μείνεις στο ρόστερ αυτή τη φορά;

«Το νιώθω ότι είμαι εδώ για να μείνω. Φυσικά, είναι ο τελευταίος χρόνος του συμβολαίου μου, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά τώρα είμαι συγκεντρωμένος, στην προετοιμασία, στις προπονήσεις. Θέλω αυτή τη σεζόν να παίξω, να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου και μετά να δούμε τι θα συμβεί».

-Νιώθεις πιο έντονο τον ανταγωνισμό τώρα;

«Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, πολλοί παίκτες με ποιότητα. Αρχίζουμε μαζί ένα νέο πρότζεκτ. Όλοι πρέπει να αποδείξουν και δεν είναι διαφορετικό για μένα. Νιώθω νέος ξανά πρέπει να αποδεικνύω στις προπονήσεις, στα φιλικά».

–Η σχέση σου με την οικογένεια Σαββίδη ποια είναι;

«Δεν έχουν οι παίκτες όλων των ομάδων τη σχέση που υπάρχει εδώ με τον ιδιοκτήτη και τον γιο του. Θυμάμαι όταν ήμουν στην Αστάνα μίλησα με τον Γιώργο Σαββίδη και μου είπε “αν θες να γυρίσεις θα βρούμε θέση για σένα, θα λύσουμε το θέμα με τις θέσεις ξένων”. Έτσι, περίμενα τρεις εβδομάδες, πήγα στην προετοιμασία με την Αστάνα στο Ντουμπάι και γύρισα πίσω».

–Πιστεύεις ότι ο κόσμος του ΠΑΟΚ σε αντιμετωπίζει θετικά λόγω του γκολ στον τελικό του Βόλου;

«Νομίζω ναι. Τότε τους έξι πρώτους μήνες προσπάθησα να δώσω το καλύτερο. Υπήρχε πίεση, η ομάδα ήταν χωρίς τίτλο 14 χρόνια, δώσαμε χαρά στους οπαδούς. Όταν πήγα στην Καραμπάκ, δεχόμουν συνεχώς μηνύματα. Είναι διαφορετική η σχέση αυτή με τους οπαδούς, δεν την βρίσκεις σε όλους τους συλλόγους. Κάθε μέρα τους συναντώ και τους ευχαριστώ».

–Τι σημαίνει ο ΠΑΟΚ για σένα:

«Δεν μ’ αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου, όλοι οι οπαδοί γνωρίζουν ότι ο Πέδρο πάντα προσπαθεί να δίνει το καλύτερο για τον ΠΑΟΚ, γιατί είναι διαφορετικό να φοράς τη φανέλα του Δικεφάλου».

«ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ»

Ο 29χρονος επιθετικός αναφέρθηκε και στο θέμα της ανανέωσής του, όπως και στις σειρήνες για την επιστροφή του στη Βραζιλία: «Είναι φυσιολογικό να ενδιαφέρονται κάποιες ομάδες όταν ένας παίκτης μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Έχω μιλήσει με κάποιες από αυτές τις ομάδες, αλλά τους έχω πει ευθέως “έχω έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, θέλω να παίξω στον ΠΑΟΚ”. Θα μιλήσει ο ατζέντης μου (είναι ήδη εδώ) για το νέο συμβόλαιο μαζί με τον Μάριο Μπράνκο. Εγώ θα συνεχίσω να δουλεύω. Αν αρχίσω να σκέφτομαι την διαπραγμάτευση δεν θα είναι καλό».

–Ο νέος κόουτς, ο Φερέιρα, είναι Πορτογάλος. Βλέπεις ότι κουβαλά μία νοοτροπία που ταιριάζει στους Βραζιλιάνους παίκτες;

«Δεν μπορώ να πω ότι είναι παρόμοια η νοοτροπία με αυτή που έχουν μάθει οι Βραζιλιάνοι παίκτες, αλλά σίγουρα είναι διαφορετική από αυτή του Λουτσέσκου, του Ίβιτς, από την περίοδο που ήμουν στην Καραμπάχ, από το σύντομο πέρασμα του Στανόγεβιτς. Είναι όμως αλήθεια ότι ο κόουτς γνωρίζει τους Βραζιλιάνους, περισσότερο από άλλους προπονητές, γιατί, αν δεν κάνω λάθος, στην Μπράγκα είχε 12 στο σύνολο. Οπότε γνωρίζει τη νοοτροπία μας (σ.σ. των Βραζιλιάνων). Είναι πιο εύκολα για εμάς λόγω της γλώσσας, αλλά το πιο σημαντικό είναι τι τελικά βγαίνει στο γήπεδο».

–Μίλησες για διαφορετικότητα του Φερέιρα σε σχέση με τους προκατόχους του. Τι διαφορετικό βλέπεις; Τη φιλοσοφία του;

«Είναι διαφορετικό το στυλ τακτικής. Η μεθοδολογία. Δεν μπορώ να πω ότι αυτή είναι καλύτερη ή χειρότερη ή πιο επιθετική. Είναι διαφορετική, ειδικά στις κινήσεις παικτών που αγωνίζονται στην επίθεση. Όταν έχουμε την μπάλα στα πόδια μας πρέπει να δημιουργούμε κι αυτό μ’ αρέσει, γιατί η ομάδα έχει ποιότητα».

–Ο ρόλος σου έχει αλλάξει με τον νέο προπονητή;

«Με τον νέο κόουτς προσπαθούμε να μπαίνουμε περισσότερο στην περιοχή και να βρισκόμαστε σε θέση βολής. Το θέλει και μας το ζητά αυτό. Για μένα είναι ωραίο, γιατί μου αρέσει να κάνω ασίστ αλλά περισσότερο να σκοράρω».

-Έχεις ζήσεις την εμπειρία του Champions League με την Καραμπάχ. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το κλειδί για να τα καταφέρει ο ΠΑΟΚ;

«Όταν πήγα στην Καραμπάχ, η ομάδα ήταν ήδη στους ομίλους, δεν συμμετείχα στη διαδικασία των προκριματικών. Κρατάω όλες τις στιγμές, γιατί ήμασταν σε έναν δυνατό όμιλο καθώς με τις Ρόμα, Ατλέτικο Μαδρίτης και Τσέλσι, δεν είναι εύκολο να παίζεις με αυτές τις ομάδες. Εμείς τώρα έχουμε τα προκριματικά και τα πλέι οφ, που νομίζω είναι πιο δύσκολα. Θα είναι δύο ή τέσσερα ματς που θα αλλάξουν τον σύλλογο και πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ αξίζει να προκριθεί. Δείτε τι έγινε πέρυσι. Αποδείξαμε ότι είμαστε οι καλύτεροι, τους νικήσαμε όλους και πήραμε το Πρωτάθλημα αήττητοι. Ο ΠΑΟΚ αξίζει να πάει στους ομίλους».

–Πιστεύεις ότι η ομάδα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τώρα μετά το περσινό νταμπλ;

«Ναι, είναι αλήθεια. Αλλάξαμε ορισμένους παίκτες, ήρθε νέος προπονητής, αλλά η νοοτροπία, η φιλοσοφία έχουν παραμείνει. Όλοι έχουν αυτοπεποίθηση, οι παίκτες και οι οπαδοί. Εμείς το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε γρήγορα, αυτό είναι το σημαντικό τώρα».

-Έχεις προτίμηση για την κλήρωση του τρίτου προκριματικού;

«Δεν ξέρω αν μπορεί να μας πετύχει η Αστάνα. Είναι άλλα ματς… Ο Άγιαξ έχασε παίκτες, πήρε άλλους. Έπαιξε δύο προκριματικούς και μετά έκανε φανταστική πορεία. Δεν υπάρχουν αδύναμες ομάδες σ’ αυτό το επίπεδο».

–Θεωρείς ότι ο ΠΑΟΚ, εντός συνόρων, είναι φαβορί που απειλείται;

«Όταν τους κερδίζεις όλους, όπως το κάναμε πέρυσι, πρέπει να συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ξανά ποιοι είμαστε. Όλοι θέλουν να νικήσουν τον ΠΑΟΚ τώρα και το ξέρουμε αυτό. Έχουμε την εμπειρία».

–Ποιες αλλαγές βλέπεις στην ομάδα από τη μέρα που επέστρεψες;

«Βλέπω πολλή αυτοπεποίθηση. Από τον Ιανουάριο ακόμη. Είπα στην οικογένειά μου: “Ήρθα στον ΠΑΟΚ στην καλύτερη φάση του”. Είναι πιο εύκολο τώρα, αλλά παράλληλα έχει και μεγαλύτερη ευθύνη. Αλλά πρέπει και εγώ να αποδείξω ότι αξίζω να βρίσκομαι εδώ πέρα».

-Είστε πλέον έξι Βραζιλιάνοι στην ομάδα. Ο Μάτος λέει ότι πάνω από τέσσερις είναι… συμμορία. Για σένα πόσο σημαντικό είναι να έχεις τόσους συμπατριώτες σου στην ομάδα;

«Στην Ευρώπη είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει αυτό. Είναι φανταστικό. Κάνουμε πλάκες ο ένας στον άλλο κάθε μέρα. Βέβαια, αυτό συμβαίνει μέχρι να μπούμε στο γήπεδο. Περνάμε ώρες μαζί, τώρα βοηθάμε όλοι τον Ντόουγκλας να προσαρμοστεί που είναι η πρώτη εμπειρία του από την Ευρώπη, όπως συνέβη πέρυσι με τον Ζαμπά. Αλλά είναι ωραίος τύπος έχει καλή νοοτροπία, το σημαντικότερο έχει ποιότητα και πιστεύω θα βοηθήσει πολύ μέσα στη σεζόν».

–Ποιος είναι ο πατέρας της βραζιλιάνικης παρέας;

«Ο Μάτος. Ο πρώτος φίλος μου στον ΠΑΟΚ. Με βοήθησε πολύ όταν ήρθα, με τον Ίβιτς προπονητή. Τότε θυμάμαι πριν τον τελικό στον Βόλο μου είχε πει θα σκοράρω και έγινε. Ακόμη το θυμόμαστε και γελάμε. Αλλά έχω πολύ καλή σχέση και με τον Μαουρίσιο και τα άλλα παιδιά».

–Πόσο πολύ σας βοηθά η πορτογαλική γλώσσα που μιλά ο Φερέιρα;

«Το σίγουρο είναι ότι είναι πιο εύκολα για μας. Στα αγγλικά δεν μπορείς να εξηγήσεις το ίδιο καλά την κατάσταση μερικές φορές. Και στα πορτογαλικά μας αναλύει μικρές λεπτομέρειες που βοηθάνε».

–Η πιο σημαντική ανάμνησή σου από την περσινή σεζόν;

«Έχω πολλές αναμνήσεις. Από τη βραδιά του Πρωταθλήματος τη φιέστα του Κυπέλου, αλλά για μένα προσωπικά η πιο σπέσιαλ στιγμή ήταν όταν κερδίσαμε 5-1 τον Απόλλωνα και πέτυχα το γκολ. Ήταν το ίδιο συναίσθημα με την πρώτη φορά που σκόραρα. Ήταν διαφορετική στιγμή για μένα. Περίμενα την ευκαιρία, γιατί η ομάδα ρόλαρε. Θυμάμαι τότε τον κόουτς όταν μπήκα για δέκα λεπτά που μου είπε: “το αξίζεις Πέδρο, δούλεψες πολύ. Δεν θα σου πω για τακτική, μπες και απόλαυσέ το”. Τότε πέτυχα το γκολ και ένιωσα ότι επέστρεψα. Έβαλα και άλλα γκολ αλλά εκείνο ήταν το restart».

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024