Στην τελική ευθεία για την έκδοση του νέου ομολόγου βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τις επόμενες ώρες πιθανότητα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την άντληση ποσού έως και 2,5 δισ. ευρώ με ομόλογο 7ετούς διάρκειας.

Το στοίχημα του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι, μόλις κλείσει το βιβλίο προσφορών, να αποδειχθεί ότι αγοραστές ήταν κυρίως μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και ασφαλιστικά Ταμεία που θα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους τα νέα ομόλογα, αντί για καιροσκοπικά funds.

H Αθήνα στοχεύει σε δυναμική επιστροφή στις αγορές με επιτόκιο κάτω του 2% και άντληση περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου, που αποτελεί ένδειξη για την άποψη των αγορών για το ελληνικό χρέος, βρίσκεται σήμερα στο 2,32%. Το Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,9%.

Το έργο συγκέντρωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών ανατέθηκε στις τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale.

Το χαμηλό επιτόκιο, αλλά και οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, θα δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα το 2020.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο