Το 2012 θεωρήθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Πορτογαλίας. Τον παρομοίαζαν με τον Έρικ Καντονά κι έβλεπαν σε εκείνον το... μέλλον. Ο Νέλσον Ολιβέιρα που βρίσκεται κοντά στην ΑΕΚ, χάθηκε στους... δανεισμούς και αναζητά το σημείο της επανεκκίνησης
Ο Πάουλο Μπέντο αναφερόταν σε εκείνον χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «το μέλλον». Το μέλλον του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Ήταν τότε ο τρίτος επιθετικός στην αποστολή της Εθνικής Πορτογαλίας στο Euro 2012 πίσω από τους Έλντερ Πόστιγκα και Ούγκο Αλμέιδα. Συνήθιζαν να τον παρομοιάζουν με τον Έρικ Καντονά και δεν αναφέρονταν στο αγέρωχο βλέμμα του Βασιλιά Έρικ, αλλά στα πεπραγμένα του στο χορτάρι. Μάλλον η πορεία του, τους απογοήτευσε. Δεν αγωνίστηκε ποτέ στο επίπεδο που περίμεναν.
Αν και έχανε 0-1, η Έβερτον έκανε μυθική ανατροπή κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι (3-1), αλλά στο φινάλε οι «πολίτες» βρήκαν δύο γκολ και… τσίμπησαν τον βαθμό (3-3) – Προβάδισμα τίτλου για την Άρσεναλ
Συνεχίζοντας τη μάχη με τη λευχαιμία, ο Ακίλε Πολονάρα ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του και μέσα από ένα συγκινητικό μήνυμα ζήτησε από τους φιλάθλους του μπασκετ να τον θυμούνται όπως ήταν.