Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σφοδρή επίθεση από Φώφη: Οποιος έλκεται από καρέκλες να φύγει τώρα

Σφοδρή επίθεση από Φώφη: Οποιος έλκεται από καρέκλες να φύγει τώρα

Επίθεση σε Μητσοτάκη, Χρυσοχοϊδη, εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ενώ άφησε αιχμές και για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να απαντήσει στους προβληματισμούς που υπάρχουν για την εκλογική επίδοση του Κιναλ αλλά και το ρόλο του στο μετεκλογικο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί αναλαμβάνει η Φωφη Γεννηματά.

Η Φωφη Γεννηματά, μιλωντας στη συνεδριαση του Πολιτικου Συμβουλιου,τόνισε ότι από κοινού, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπαθούν και αυτό φάνηκε από την προεκλογική περίοδο να λεηλατήσουν το Κίνημα Αλλαγής και να στήσουν ένα νέο δικομματισμό

Η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι ναι μεν το Κίνημα Αλλαγής άντεξε αλλά δεν πέτυχε το στόχο του για πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την ενοποίηση του κεντροαριστερού χώρου με κυρία τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής. Δεν πήγαν τα πράγματα όπως θα θέλαμε τόνισε αναγνωρίζοντας πάντως ότι και η ίδια αναγνωρίζει και αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Κάνοντας ένα απολογισμό της πορείας από το 2015 ανέφερε ότι τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν έβδομο κομμα και τώρα είναι τρίτο χωρίς στο χώρο αυτό να υπάρχουν πλέον αλλά κόμματα όπως το Ποτάμι. Τόνισε επίσης ότι ο νέος δικομματισμός που υπάρχει δεν έχει σχέση με αυτόν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αφού τώρα υπάρχει ένα μεσαίο κομμα της τάξης του 8% το Κίνημα Αλλαγής.

Η κυρία Γεννηματα ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί επιτροπη από πρόσωπα κύρους με επικεφαλής τον Π. Ιωακειμίδη για να εξετάσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ από το 2009 μέχρι σήμερα.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής άσκησε δριμύτατη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι συνεχίζει την τακτική των μεταγραφών με αντάλλαγμα θέσεις και φωτογραφίζοντας τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έκανε λόγο για Δούρειους Ίππους που ενώ είχαν πάρει τις αποφάσεις τους έμειναν στο χώρο για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. «Αν υπάρχουν στο χώρο μας στελέχη που έλκονται από την προσφορά στελεχών να φύγουν τώρα»  ανέφερε.
Άφησε αιχμές και κατά των στελεχών, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης που ζητούσαν το 2015 να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας διαδικασία τύπου Επινέ (το συνέδριο του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος), αλλά και εναντίον στελεχών που ενώ ήταν κρυπτόμενοι την προεκλογική περίοδο άρχισαν τώρα να εμφανίζονται με κίνητρο τις προσωπικές τους επιδιώξεις.

Για την στάση του κόμματος ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει στην αυτόνομη πορεία και τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Φωφη Γεννηματά εξήγγειλε

-Το φθινόπωρο πανελλαδική προγραμματική συνδιάσκεψη
-Συνδιάσκεψη και συνέδριο νεολαίας
-Μητρώο στελεχών και ακαδημία στελεχών την οποία αναλαμβάνει ο Θανάσης Τσούρας
-Συνδιάσκεψη για την αυτοδιοίκηση
-Αναδιοργάνωση οργανώσεων
-Συκροτηση προσωρινών νομαρχιακών επιτροπών και εκλογή νέων
-Συγκρότηση των τομέων του κόμματος Θα προηγηθεί κάλεσμα για όσα στελέχη επιθυμούν να συμμετέχουν.

Τον συντονισμό των τομέων πολιτικής αναλαμβάνει ο Αποστόλης Σπυρόπουλος.

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία της εισήγησης είναι:

·         Οι πολίτες στις εκλογές  απομάκρυναν τον κ. Τσίπρα από την εξουσία, έδωσαν την εντολή διακυβέρνησης της χώρας σε μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση της ΝΔ, του κ. Μητσοτάκη.

·         Ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του, τον καθεστωτισμό του, έχει την αποκλειστική ευθύνη για την επιστροφή στην εξουσία της παράταξης που χρεοκόπησε τη χώρα.

·         Εξάλλου το σημερινό πολιτικό τοπίο είναι αποτέλεσμα μιας κρυφής σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ για την συγκάλυψη των ευθυνών κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009.

Η ΝΔ πήρε από τον κ. Τσίπρα την πολιτική ασυλία για την ευθύνη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ο κ. Τσίπρας πήρε ως αντάλλαγμα την «Καραμανλική συνιστώσα» στην κυβέρνηση του και κρίσιμους και χρήσιμους  θύλακες στήριξης και ελέγχου στο βαθύ κράτος ( Δικαιοσύνη – Σώματα Ασφαλείας- Ένοπλες Δυνάμεις).

Παράλληλα εξυπηρετήθηκε ο κοινός στόχος και των 2  να τα ρίξουν όλα στο ΠΑΣΟΚ, να λεηλατήσουν αμφίπλευρα το χώρο της Προοδευτικής Παράταξης και να στήσουν το νέο δικομματισμό. Για αυτό και από κοινού αρνήθηκαν κατ’ επανάληψη την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής που προτείναμε για τον εντοπισμό των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση.

Την πρόταση μας αυτή  θα επαναφέρουμε και στη νέα Βουλή το φθινόπωρο.

·                     Μέσα σε δύσκολες συνθήκες η παράταξή μας έδωσε μια άνιση μάχη. Καταφέραμε όμως να σταθούμε όρθιοι και μάχιμοι. Να πετύχουμε ένα  θετικό αποτέλεσμα που  δημιουργεί δυναμική προοπτική για το Κίνημα Αλλαγής. Στέρεη βάση για το νέο κύκλο που ανοίγει.  Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες που  έσπευδαν να περιγράψουν αρνητικά την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής.

·                     Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε την διπλή πραγματικότητα. Ναι αντέξαμε στην πόλωση, σταθήκαμε όρθιοι, ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας όμως δεν συντελέστηκε η  επιδιωκόμενη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Σε μια πρώτη πολιτική αποτίμηση του αποτελέσματος  αξίζει να επισημάνουμε ότι:

·                     Όλο το διάστημα υπήρξε σειρά πρωτοβουλιών για την ενότητα , την διεύρυνση και την ανασύνθεση του πολιτικού μας χώρου που βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε άτακτη εκλογική και πολιτική υποχώρηση και κατακερματισμένος.

Μια πορεία  που δεν εξελίχθηκε γραμμικά και δεν απέδωσε όλα όσα προσδοκούσαμε. Δεν πίστεψαν όλοι δυστυχώς σε αυτή την προσπάθεια. Έγιναν και λάθη και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου. Ας αναρωτηθούμε  όμως όλοι και ιδιαίτερα οι κρυπτόμενοι στον αγώνα, που αρχίζουν τώρα , με κίνητρο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες να εμφανίζονται, αν θα υπήρχαμε καν σήμερα  αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η προσπάθεια.

Μιλάω γι αυτούς  που και το 2015  έλεγαν να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, να γίνει ΕΠΙΝΕ με διαδικασίες μακριά από τη βάση της παράταξης.

Εμείς ξεκινήσαμε το 2015 όταν το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, ήταν το 7ο κόμμα και στον ευρύτερο χώρο υπήρχαν ταυτόχρονα, το ΠΟΤΑΜΙ, η ΔΗΜΑΡ, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΙΔΗΣΟ, η ώρα Αποφάσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση. Σήμερα είμαστε το τρίτο κόμμα, μόνοι στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο νέος δικομματισμός διαφέρει δομικά από τον προηγούμενο δικομματισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που παγιώθηκε μετά το 1981. Η διαφορά είναι ότι υπάρχει ένα μεσαίου μεγέθους κόμμα στο κέντρο,  μεταξύ των δύο μεγαλύτερων.

Και ότι αυτό το κόμμα, το ΚΙΝΑΛ, μπορεί και είναι αποφασισμένο να διατηρήσει την αυτονομία του και να ενισχύσει την παρουσία του.

·                     Ο δικομματισμός , πέραν από την κοινή προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να τον επιβάλλουν,  πριμοδοτήθηκε συνειδητά και γενναία από μεγάλη  μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

·                     Η συγκράτηση δυνάμεων από το ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται και στην κυνική χρήση της κρατικής εξουσίας και την δημιουργία ισχυρών πελατειακών δικτύων.

·                     Ο χειρισμός της πολιτικής των υπερπλεονασμάτων επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την πολιτική των προσωρινών επιδομάτων προς τα ασθενέστερα στρώματα και ταυτόχρονα έστρεψε την εξοντωμένη μεσαία τάξη προς την ΝΔ που υποσχέθηκε μεγάλες φοροελαφρύνσεις για αυτήν.

·                     Πρέπει  όμως με νηφαλιότητα και ευθύνη να μελετηθούν και να αναλυθούν όλα τα επιμέρους στοιχεία των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και συνολικά η πολιτική και εκλογική πορεία της παράταξης μας από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.

Για το σκοπό αυτό προτείνω να  συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από πρόσωπα κύρους και ευρύτερης αποδοχής,  με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου της τον Οκτώβριο.

Επικεφαλής θα είναι ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Το πόρισμα θα παρουσιαστεί  και θα συζητηθεί στην ΚΠΕ.

·                     Το αποτέλεσμα των εκλογών δημιούργησε ένα επικίνδυνο για την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία δίπολο.

·                     Γιατί η ΝΔ αυτοδύναμη πια θα «ανοίξει» στο σύνολό της την  συντηρητική πολιτική της με την οποία έχουμε θεμελιώδεις ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές.

Θα έχουμε την ευκαιρία κατά την συζήτηση των Προγραμματικών δηλώσεων, να παρουσιάσουμε αναλυτικά τις θέσεις και αντιθέσεις μας. Δεν έχουμε καμία «συγγένεια», είμαστε καθαρά απέναντι στην συντηρητική πολιτική που πρεσβεύει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης.

·         Και με την ευκαιρία. Οφείλω να στηλιτεύσω ιδιαίτερα την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη, να συνεχίσει τις απαράδεκτες πρακτικές του κ.Τσίπρα για την αναζήτηση και εξαγορά «πρόθυμων» από το χώρο μας, με αντάλλαγμα καρέκλες της εξουσίας και τα οφέλη τους.

Θα επαναλάβω και σήμερα κάτι που – καθόλου τυχαία –  είχα επισημάνει δημόσια προ καιρού.  Όμως κάποιοι όχι μόνο δεν είχαν τα κότσια να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο , τις υπόγειες συναλλαγές τους, αλλά έμειναν  μέσα , ως δούρειοι ίπποι για να υπονομεύσουν.

Γι’ αυτό  όσοι ακόμα στον πολιτικό μας φορέα αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας να φύγουν ΤΩΡΑ.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ

·         Το αποτέλεσμα των εκλογών, του δίνει την δυνατότητα να αρχίσει ένα δεύτερο κύκλο τυφλής  αντιπολίτευσης. Όσο και αν μεταμφιέζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στον πυρήνα του  DNA του ένα  βαθιά λαϊκίστικο κόμμα που τρέφεται και αναπαράγεται από διχαστικές και τυχοδιωκτικές επιλογές.

·         Απέναντι σε αυτό το δίπολο το Κίνημα Αλλαγής θα μείνει σταθερά στις  θέσεις του για μαχητική και δυναμική αντιπολίτευση, υπεύθυνη και Προγραμματική.

·         Ισχυρό προοδευτικό αντίβαρο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, των εργασιακών δικαιωμάτων, των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους.

·         Για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο, είμαστε σταθεροί στην Εθνική Συνεννόηση. Τα Εθνικά Θέματα, την επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων Τσίπρα για τα πλεονάσματα και το Υπερταμείο, την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και τον εκλογικό νόμο έχουμε διατυπώσει συγκριμένες θέσεις και προτάσεις.

·         Το ΚΙΝΑΛ δεν αντιμετωπίζει τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα με όρους διπολικής αντιπαράθεσης. Ασκεί κριτική στον λαϊκισμό, στη στασιμότητα, στον συντηρητισμό, από θέσεις ιδεολογικοπολιτικής αυτονομίας. Στη βάση αυτή ασκεί την κριτική του και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, μπορεί να συνομιλεί και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε η ανάλυσή του, ούτε η πολιτική του είναι μονομέτωπη. Η κριτική του είναι διμέτωπη, αλλά και η δυνατότητα διαλόγου είναι αμφίπλευρη. Έτσι θα αξιοποιήσει τη νέα θέση που καταλαμβάνει στο κέντρο του κομματικού συστήματος για την υπέρβαση του εθνικού διχασμού και την επίτευξη μιας μίνμουμ εθνικής συνεννόησης που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότηση τη χώρας.

Από αυτή τη θέση το ΚΙΝΑΛ είναι και  χώρος υποδοχής των πολιτών που σίγουρα στο επόμενο διάστημα θα απομακρυνθούν απογοητευμένοι από την κυβερνητική πρακτική και από τον λαϊκιστικό χαρακτήρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

·   Εμείς θα επιμείνουμε στον αυτόνομο ρόλο μας και στην αυτοδύναμη πορεία μας.

Και επειδή κάποιοι αρχίζουν το βιολί της ουράς του δήθεν προοδευτικού πόλου του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνω: Είμαστε ένα κόμμα τελείως διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει ένα βασικό  πλεονέκτημα. Το αξιακό φορτίο της Δημοκρατικής Παράταξης και τις ιδέες της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Κατά συνέπεια έχει μια σαφή ταυτότητα. Δεν ψαρεύει στα θολά νερά, ούτε αναζητά σημαία ευκαιρίας.

Δεν δίνει ραντεβού στα τυφλά, ούτε προσαρμόζει τον χαρακτήρα του σε λογικές κόμματος σούπερ μάρκετ.

·   Έχουμε κάνει την επιλογή μας. Είμαστε το σύγχρονο, ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που έχει σαφή, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό λόγο, ευδιάκριτα στοιχεία πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού και κυρίως πιστεύει σταθερά σε πολιτικές που προωθούν την Ανάπτυξη πάντα όμως  σε συνδυασμό με την οικοδόμηση ενός σύγχρονου Κοινωνικού Κράτους.

Και με στοχευμένες προτάσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις συνέπειές του, για την οικονομία, την εργασία, την δημοκρατία και για το μείζον θέμα της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και των διακρίσεων.

·   Αυτή την φυσιογνωμία θα αναδείξουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μας όλο το επόμενο διάστημα.

Προχωρούμε:

·   Το φθινόπωρο σε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ με την προβλεπόμενη από το  άρθρο 24 του καταστατικού σύνθεση με θέμα « Η Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα»

·   Στην προκήρυξη Συνεδρίου Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Θα προηγηθεί εντός του 2019 Συνδιάσκεψη Νεολαίας για τα πολιτικά θέματα που αφορούν τη νέα γενιά.

·   Στην ίδρυση της καταστατικά προβλεπόμενης Ακαδημίας Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης Στελεχών και δημιουργία μητρώου Στελεχών, επικεφαλής θα είναι ο Θανάσης Τσούρας, ιστορικό και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.

·   Σε συνδιάσκεψη για την αυτοδιοίκηση , που θα ετοιμάσουν οι εκλεγμένοι μας στο χώρο. Ήδη την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε με σύσκεψη για τον Κλεισθένη.

Προχωρούμε επίσης:

·   Στην ανασύσταση με βάση το νέο μας καταστατικό των Οργανώσεων χώρου δουλειάς, στους εργαζόμενους επικεφαλής αναλαμβάνει ο Ασπιώτης, αλλά και των «Δικτύων» μας στους ΕΒΕ, στους επιστήμονες, στους αγρότες.

·   Στην ολοκλήρωση της οργάνωσης του κινήματός μας.

Με βάση τις Νομαρχιακές Επιτροπές  Εκλογικού Αγώνα, συγκροτούνται οι Προσωρινές Νομαρχιακές Επιτροπές, οι οποίες θα οδηγήσουν τις Οργανώσεις ανά Νομό στην εκλογή νέων οργάνων (Νομαρχιακές Επιτροπές και Συντονιστικές Γραμματείες Τοπικών Οργανώσεων).

Συγκροτούνται οι Τομείς Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής σε αντιστοιχία με τα Υπουργεία. Το συντονισμό του έργου τους αναλαμβάνει ο Αποστόλης Σπυρόπουλος. Της σύνθεσης τους θα προηγηθεί ανοιχτό κάλεσμα υποβολής ενδιαφέροντος.

·   Γραμματέας οργανωτικού αναλαμβάνει ο Στέφανος Παραστατίδης.

·   Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αναλαμβάνουν ευθύνη Περιφερειών.

·   Το φθινόπωρο θα εκδοθεί κάρτα μέλους με συνδρομή , για την οικονομική στήριξη του κινήματος.

Η νέα ΚΟ θα είναι και πάλι η αιχμή του δόρατος στην αντιπολιτευτική μας δράση. Διευθυντής της ΚΟ αναλαμβάνει ο Δημήτρης Μάντζος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024