Ο πιο πρόσφατος λαβύρινθος του ντιζάινερ Άλαν Πάρκινσον (Alan Parkinson) είναι ο «Daedalum», μια μήκους 47 μέτρων φουσκωτή δομή, η οποία προσφάτως παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του Greenwich + Docklands Festival.

Φως πλημμυρίζει τα τούνελ του λαβυρίνθου, περνώντας μέσα από χρωματιστά πάνελ από διαφανές υλικό και λούζοντας το εσωτερικό με φωτεινές και αιθέριες αποχρώσεις.

Με επωνυμία που παραπέμπει στον Δαίδαλο, τον αρχιτέκτονα του Λαβύρινθου του Μίνωα της Κρήτης, το δημιούργημα του Πάρκινσον σχεδιάστηκε για να μας επιτρέψει να έχουμε την εμπειρία του «φαινομένου του φωτός».

«Σχεδιάζω τις δομές για να δημιουργήσω μια συγκεκριμένη συνάντηση με το φαινόμενο του φωτός» δήλωσε ο ντιζάινερ και ιδρυτής των Architects of Air.

«Επινοώ ένα αρχιτεκτόνημα για να ενθαρρύνω το συναίσθημα της κατάπληξης. Το «Daedalum» θέλει να είναι ο πιο μυστηριώδης από τους «φανούς» μας, όσον αφορά στο ταξίδι που θα κάνουν στο εσωτερικό του οι επισκέπτες» πρόσθεσε.

Οι επισκέπτες εισέρχονται από έναν αεροφράκτη, αφού βγάλουν τα παπούτσια τους, κι αρχίζουν την εξερεύνηση των 19 συνδεόμενων θόλων και των τούνελ. Στην πέρα άκρη, ο λαβύρινθος ανοίγει σε δύο μεγαλύτερες δομές τις οποίες σχεδίασε ο Μέκο Πάρκινσον, γιος του Άλαν: το «Δέντρο» και τον «Κύριο Θόλο».

Το «Δέντρο» μοιάζει με στοίβα τεμνόμενων φυσαλίδων πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών. Στην κορυφή του «Κύριου Θόλου», ένα μοτίβο από 600 κομμάτια υφάσματος δημιουργεί διάφορους χρωματισμούς στο εσωτερικό καθώς ο ήλιος πλέει στον ουρανό (εδώ, πηγή έμπνευσης ήταν το Πάνθεον στη Ρώμη και οι άγγελοι από τον «Παράδεισο» του Δάντη που ζωγράφισε ο Ντορέ).

View this post on Instagram

Beautiful new tree from Daedalum #luminarium #lakeside

A post shared by Architects of Air (@architects_of_air) on

Ο «Daedalum» είναι μόνον ένας από τους «φανούς» -τις φουσκωτές δομές που παίζουν με το φως- οι οποίοι, από το 1992 έως σήμερα, δημιουργήθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε πάνω από 40 χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ