Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Ο αγνοούμενος ψαράς το 7ο θύμα, εκατοντάδες τραυματίες και εικόνες αποκάλυψης

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Ο αγνοούμενος ψαράς το 7ο θύμα, εκατοντάδες τραυματίες και εικόνες αποκάλυψης

Τραγικό τέλος είχε, δυστυχώς, η υπόθεση του αγνοούμενου ψαρά στη Χαλκιδική, αφού το μεσημέρι της Πέμπτης ο άτυχος άντρας αναγνωρίστηκε από τους οικείους ως το 7ο θύμα της θεομηνίας, γράφοντας με αυτόν τον τρόπο τον τραγικό επίλογο στην αναζήτησή του

Τραγικό τέλος είχε, δυστυχώς, η υπόθεση του αγνοούμενου ψαρά στη Χαλκιδική, αφού το μεσημέρι της Πέμπτης ο άτυχος άντρας αναγνωρίστηκε από τους οικείους ως το 7ο θύμα της θεομηνίας, γράφοντας με αυτόν τον τρόπο τον τραγικό επίλογο στην αναζήτησή του.

Πρόκειται για τη σορό, η οποία είχε εντοπιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης στη Σωζόπολη και ανήκει στον 62χρονο αλιέα που αγνοείτο από χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα υπό κακές καιρικές συνθήκες.

Η σορός περισυνελέγη από σκάφος του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκε στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών όπου αναγνωρίστηκε από τους οικείους του.

Έτσι, μαζί με μία γυναίκα, Ρουμανικής καταγωγής τον 8χρονο γιο της, που έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση στεγάστρου ταβέρνας στα Νέα Πλάγια του δήμου Νέας Προποντίδας. Ένα ζευγάρι Τσέχων έχασε τη ζωή του όταν τα ορμητικά νερά παρέσυραν την τροχοβίλα τους στην Σωζόπολη της Χαλκιδικής, αλλά και έναν 39χρονο Ρώσο και το 2χρονο παιδί του που έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από δέντρο που έπεσε από τους ισχυρούς ανέμους, έξω από ξενοδοχείο, στην Ποτίδαια ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 7.

Πάνω από 120 τραυματίες, εννιά σε σοβαρή κατάσταση, μια γυναίκα στη ΜΕΘ

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική άφησε πίσω της εννέα (9) οι σοβαρά τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου», με μία (1) γυναίκα να έχει διασωληνωθεί και να νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου.

Επίσης, άλλοι δώδεκα (12) τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου, ενώ άλλα πέντε (5) ελαφρώς τραυματισμένα παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς».

Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του υπουργείο Υγείας, περισσότεροι από εκατόν είκοσι (120) τραυματίες έχουν διακομισθεί στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών και τα νοσοκομεία Πολυγύρου, «Παπανικολάου» και «Γ. Γεννηματάς» για την παροχή πρώτων βοηθειών, με τους περισσότερους να μη φέρουν σοβαρά τραύματα.

Σημειώνεται ότι, υπό τον συντονισμό του νέου υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Βορείου Ελλάδας, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) είναι από το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιουλίου σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, μετά από σχετική διαταγή του διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας Νίκου Παπαευσταθίου, καθώς το ΕΚΕΠΥ του υπουργείου Υγείας είχε λάβει την ενημέρωση από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Εικόνες αποκάλυψης

Την ίδια στιγμή και ενώ οι ανθρώπινες ζωές είναι το πιο σημαντικό από όλα, η κακοκαιρία άφησε πίσω της εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, οι πληγείσες περιοχές θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς το φονικό μπουρίνι, το οποίο μπορεί να διήρκησε μόλις ελάχιστα λεπτά, ήταν αρκετό για να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, σε καλλιέργειες και στις υποδομές της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής.

Είναι ενδεικτικό ότι το 80% του νομού έχει μείνει χωρίς ρεύμα και καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης μέχρι το βράδυ.

Συγκλονιστικές περιγραφές από το σημείο της τραγωδίας

Εν τω μεταξύ, συγκλονιστικές είναι περιγραφές για την φονική κακοκαιρία που σάρωσε τη Χαλκιδική.

Μιλώντας στο έκτακτο δελτίο του One Channel τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οι κάτοικοι μιλούσαν για το εφιαλτικό βράδυ που περνούσαν, κάνοντας παράλληλα έγκληση για βοήθεια.

«Και που ζούμε τυχεροί είμαστε. Πώς βγήκαμε από εδώ μέσα ένας Θεός ξέρει» τόνισε ο Μιχάλης Χριστοφής περιγράφοντας τις τραγικές στιγμές που έζησαν όσοι ήταν στο σημείο της τραγωδίας.

Με δηλώσεις τους στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι την ώρα που χτύπησε η κακοκαιρία δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι λόγω των θυελλωδών ανέμων εκσφενδονίστηκαν  εκσφενδονίστηκαν 500 μέτρα μακρυά.

Μία κάτοικος της Χαλκιδικής που ήταν στην ταβέρνα στην οποία έχασαν τη ζωή τους η 54χρονη Ρουμάνα και ο 8χρονος γιος της, δήλωσε σοκαρισμένη.

«Δεν καταλάβαμε τίποτα. Τρέξαμε, βγάλαμε όσους μπορούσαμε, είχαμε καμιά 10αρια τραυματίες. Τη γυναίκα δεν μπορούσαμε να τη βγάλουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια οι άνεμοι ήταν τόσο σφοδροί ώστε «σήκωσε κιόσκια από άλλα καταστήματα και τα έφερε εδώ».

Εξαφανίστηκαν από τον χάρτη τα δύο πόδια της Χαλκιδικής

Η εικόνα που παρουσιάζει ο ειδικός χάρτης του meteo.gr από την περιοχή, η οποία «βομβαρδίστηκε» από κεραυνούς είναι συγκλονιστική.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως οι κεραυνοί -σημειώνονται με κόκκινες κουκίδες-,  έχουν εξαφανίσει και τα δύο πόδια της Χαλκιδικής!

«Θα μας επισκέπτονται συχνά παρόμοια φαινόμενα με αυτά της Χαλκιδικής»

Αναφορικά με το γεγονός αυτό, μιλώντας στο One Channel ο πρώην διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος, Μιχάλης Πετράκης, χαρακτήρισε το γεγονός αυτό πρωτοφανές, ενώ ανέφερε πως δεν έχουν προηγούμενο τα φαινόμενα αυτά, εκφράζοντας παράλληλα φόβο ότι «θα μας επισκέπτονται συχνά».

Ερωτώμενος αν θα μπορούσε να προβλεφθεί η κατάσταση αυτή, τόνισε πως ο ανεμοστρόβιλος είναι δύσκολο να προβλεφθεί, όπως και η πορεία που χαράζει, σε αντίθεση πάντως με το μπουρίνι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι Αρχές.

Πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση

Στα σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης που εντοπίζονται στη Χαλκιδική αναφέρθηκαν, μιλώντας στην εκπομπή One Report, ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Νίκος Χατζάρας, και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», Χρήστος Κολώνας.

Όπως είπε ο κ. Χατζάρας τόνισε πως «για να πάμε στην αποκατάσταση των ζημιών που υπάρχουν δεν μπορούμε να καθορίσουμε το χρονικό όριο» ευελπιστώντας πάντως πως σήμερα ή το αργότερο το πρωί της Παρασκευής θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

«Είναι απαραίτητο να υπάρξει πρώτα η αποκατάσταση της βλάβης των πυλώνων του ΑΔΜΗΕ και μετά να πάμε να ηλεκτροδοτήσουμε τα υπόλοιπα» είπε, προσθέτοντας πως γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Κολώνας, γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να μεταφερθούν στη Χαλκιδική γεννήτριες που θα καλύπτουν τις απαραίτητες ανάγκες, δίνοντας εκ περιτροπής στις περιοχές ρεύμα.

Τα πρώτα μέτρα από την κυβέρνηση

Τα πρώτα μέτρα για τους δήμους και τους κατοίκους που επλήγησαν από τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε ήδη έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής (Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας) που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές. Όπως έγινε γνωστό,  θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι δήμοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

Στις 12 το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την κατάσταση που επικρατεί στη Χαλκιδική, αναφέρθηκε στις ζημιές και μίλησε για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ανακούφιση των κατοίκων των πληγεισών περιοχών.

Έκανε λόγο για  άμεση εκταμίευση κονδυλίων για αποζημιώσεις και πρόσθεσε ότι  έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Βορίδης: Θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων

«Από την πρώτη στιγμή που είδαμε αυτά τα φαινόμενα, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θανάση Κουρεμπέ, ζητώντας του άμεσα να πάνε κλιμάκια επιθεωρητών σε όλες τις πληγείσες περιοχές», είπε σχετικά ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Θα διαπιστώσουν και θα καταγράφουν τις ζημίες, προκειμένου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων, προτού παρέλθουν οι νόμιμες προθεσμίες που υπάρχουν για τις δηλώσεις που κάνουν οι παραγωγοί» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, μεγάλες ζημιές από χαλάζι, ανεμοθύελλα και βροχοπτώσεις έχουν παρατηρηθεί στις παρακάτω περιοχές:

Π.Ε. Έβρου – Ελιές, Βαμβάκια, Οπωροφόρα

Π.Ε. Ροδόπης – Βαμβάκια, καπνά, ακτινίδια, κηπευτικά

Π.Ε. Καβάλας – Αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Χαλκιδικής – Ελιές, αμπέλια, θερμοκήπια κηπευτικών

Π.Ε. Θεσσαλονίκης – Αμπέλια, αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Ημαθίας – Οπωροφόρα

Π.Ε. Πιερίας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, καπνά,

Π.Ε. Λάρισας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, βαμβάκια

Π.Ε. Φλώρινας – Φασόλια, οπωροφόρα

Π.Ε. Μαγνησίας – Οπωροφόρα, ελιές

Π.Ε. Καρδίτσας – Αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Βοιωτίας – Κρεμμύδια, Βαμβάκια

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024