Μαροκινός υπήκοος 65 χρονών καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης 12 ετών χθες Τρίτη από πορτογαλικό δικαστήριο για τη στρατολογία νέων προκειμένου να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία.

Και για απάτη

Ο Αμπντελασέμ Τάζι καταδικάστηκε επίσης για απάτη, καθώς χρησιμοποιούσε πλαστές πιστωτικές κάρτες για να χρηματοδοτεί τη στρατολόγηση.

Ο εισαγγελέας επισήμανε ότι ο Τάζι είναι εξαιρετικά ευφυής και στρατολογούσε νέους, κυρίως από το Μαρόκο, τους οποίους προσκαλούσε να ταξιδέψουν στην Πορτογαλία και κατόπιν φρόντιζε να φθάσουν στη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Το δικαστήριο, το οποίο τον έκρινε ένοχο για συνολικά επτά εγκλήματα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο Τάζι ήταν ο ίδιος μέλος του ΙΚ.

Θα ασκήσει έφεση

«Η ετυμηγορία με κατέλαβε εξαπίνης», είπε ο συνήγορος του Τάζι, Λόπες Γκερέιρου, πριν προαναγγείλει την άσκηση έφεσης.

Ο Γκερέιρου τόνισε πως του φαίνεται παράλογο το ότι ο εντολέας του «απαλλάχθηκε [από την κατηγορία] ότι ανήκει σε διεθνή τρομοκρατική οργάνωση αλλά καταδικάστηκε για στρατολόγηση ανθρώπων για λογαριασμό μιας οργάνωσης της οποίας δεν είναι μέλος».

Οι ποινικές υποθέσεις αυτής της φύσης είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες στην Πορτογαλία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας της Ιβηρικής επισημαίνει ότι ο αριθμός των Πορτογάλων που εντάχθηκαν στις τάξεις του ΙΚ ή παρόμοιων οργανώσεων είναι «αμελητέος».

Δεν έχει διαπραχθεί μέχρι σήμερα καμία επίθεση τζιχαντιστών στην πορτογαλική επικράτεια.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας