Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανεπαρκείς οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων, εκτιμούν ευρωπαϊκές πηγές

Ανεπαρκείς οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων, εκτιμούν ευρωπαϊκές πηγές

Πιέζουν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι θεσμοί για την άμεση υιοθέτηση συστημικής λύσης για τη μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις τράπεζες κρίνονται φιλόδοξοι, αλλά ανεπαρκείς. Το ζήτημα των κόκκινων δανείων συζητήθηκε σήμερα εκτενώς στις συναντήσεις του προέδρου του SSM με τον Γ.Στουρνάρα, τους τραπεζίτες αλλά και τον πρωθυπουργό.

Πιέζουν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι θεσμοί για την άμεση υιοθέτηση συστημικής λύσης για τη μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις τράπεζες κρίνονται φιλόδοξοι, αλλά ανεπαρκείς.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα των κόκκινων δανείων συζητήθηκε σήμερα εκτενώς στις συναντήσεις του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία, με τον Γ.Στουρνάρα, τους τραπεζίτες αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι το τέλος του 2021, το απόθεμα των κόκκινων δανείων θα παραμείνει πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 54 δισ. ευρώ κρίνεται από μόνη της ως ένας πολύ φιλόδοξος στόχος. Όμως ακόμη και μετά τη μείωση αυτή το ποσοστό των κόκκινων δανείων θα κυμαίνεται στο 19%, όταν ήδη ο μέσος όρος στην Ε.Ε έχει υποχωρήσει στο 3,8%.

Για τον λόγο αυτό οι ίδιες πηγές κρίνουν ότι είναι ανάγκη να επισπευσθούν τα συστημικά εργαλεία που έχουν προταθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος (Ιταλικό μοντέλο) για ταχύτερη διεκπεραίωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Προβληματισμός και για τη συσσώρευση ακινήτων στις τράπεζες

Ταυτοχρόνως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, προβληματισμό προκαλεί η συσσώρευση ακινήτων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς οι ίδιες υποχρεώνονται να αγοράζουν περίπου το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Η μείωση των κόκκινων δανείων θα επιτρέψει στις τράπεζες να αποδεσμεύσουν τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Δίνοντας έτσι ώθηση στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία στις οποίες οι τράπεζες αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η υιοθέτηση συστημικών λύσεων (ΝΑΜΑ, SAREB, συνέβαλε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους με αποτέλεσμα το ποσοστό των κόκκινων δανείων να κυμαίνεται πλέον σε μονοψήφιο νούμερο).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024