Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
NYT: Οι Έλληνες είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν τον Τσίπρα

NYT: Οι Έλληνες είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν τον Τσίπρα

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι η μακρά οικονομική κρίση θα φέρει νέα ηγεσία στην Ελλάδα.

«Οι Ελληνες είναι πληγωμένοι και οργισμένοι έπειτα από μια δεκαετία σφοδρής λιτότητας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν έναν άνθρωπο: τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», γράφουν οι New York Times, για τις σημερινές βουλευτικές εκλογές.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει το τίμημα στις εθνικές εκλογές και θα χάσει από την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, που υπόσχεται περικοπές φόρων και νέα ευημερία.

«Οι υποστηρικτές του Τσίπρα λένε ότι έπειτα από χρόνια λιτότητας έβγαλε τη χώρα από τα βάθη της οικονομικής κρίσης και ότι η εικόνα των οικονομικών έχει βελτιωθεί. Ωστόσο, οι επικριτές επισημαίνουν ότι η θητεία του ως πρωθυπουργού υπήρξε καταστροφική για την επιχειρηματικότητα, συνέτριψε τη μεσαία τάξη και υπονόμευσε το κράτος δικαίου», προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.

Οι νικητές και οι χαμένοι

Η αρθρογράφος των NYT αναφέρει ότι Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή για να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς εταίρο, ώστε να μην περιοριστεί η δυνατότητα να προωθήσει τη δική του ατζέντα.

Αντίθετα, ένας μεγάλος χαμένος των εθνικών εκλογών μπορεί να είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία κινδυνεύει να μην συγκεντρώσει καν το απαιτούμενο 3% που θα της εξασφαλίσει την είσοδό της στη Βουλή. Μάχη για την είσοδό τους δίνουν όμως και πολλά άλλα μικρά κόμματα.

Οι μεγάλες προκλήσεις για την επόμενη κυβέρνηση

«Ο Μητσοτάκης διέσχισε όλη τη χώρα υποσχόμενος ανακούφιση από το βάσανο της λιτότητας και το μήνυμά του έχει απήχηση. Παρότι η χώρα ξεκάθαρα ανακάμπτει από τα βάθη της οικονομικής κρίσης η χλιαρή ανάκαμψη, περίπου 2%, δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετή για να ανατρέψει τα δεινά από την αποκορύφωση της περιόδου λιτότητας», συμπληρώνουν οι NYT.

Η αρθρογράφος αναφέρει: «Η νέα κανονικότητα στην Ελλάδα είναι ένας σημαντικά φτωχότερος πληθυσμός με τις ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες, όπως η υγεία και η παιδεία, πετσοκομμένες έπειτα από περικοπές για να επιτευχθούν οι στόχοι της λιτότητας. Και η ανεργία παραμένει πάνω από 18%, ένα παράδοξα υψηλό ποσοστό για χώρα της ΕΕ».

«Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας σε αυτές τις εκλογές και μια μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι η φορολογία. «Οι υψηλοί φόροι εισοδήματος και περιουσίας έχουν αποδεκατίσει τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, τα δημοσιονομικά της Ελλάδας παραμένουν ασταθή. Με το χρέος κοντά στο 180% του ΑΕΠ και έναν τεράστιο λογαριασμό για αποπληρωμή, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει τη δημοσιονομική σύνεση με το ερέθισμα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Εκτενής αναφορά γίνεται και στο προσφυγικό, ως ένα από τα μεγάλα αγκάθια που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

Τα σημάδια βελτίωσης

Όμως τα πράγματα έχουν περιθώριο να βελτιωθούν, καταλήγει το δημοσίευμα, κάνοντας ειδική αναφορά στην άνοδο του Χρηματιστηρίου και την πτώση της απόδοσης των ομολόγων.

«Το ελληνικό χρηματιστήριο κάνει ράλι φέτος και με την προσδοκία μιας φιλικής προς τις αγορές κυβέρνησης ρίχνει το ελληνικό κόστος δανεισμού, αν και τα ομόλογα της χώρας είναι ακόμη στην κατηγορία σκουπίδια, κάτι που σημαίνει ότι μόνο οι πιο θαρραλέοι επενδυτές ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024