Το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο – κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 11ης Απριλίου – και αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης και του κινήματος διαμαρτυρίας κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και την έναρξη περιόδου πολιτικής μετάβασης στο Σουδάν, αναφέρουν συγκλίνουσες πηγές.

Την ίδια πληροφορία έδωσε πηγή προσκείμενη στους μεσολαβητές.

Οι δύο πλευρές, που διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις τις προηγούμενες δύο ημέρες στο Χαρτούμ με τη διαμεσολάβηση της Αιθιοπίας και της Αφρικανικής Ενωσης, αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Αποφυλακίσεις

Χθες, κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι σε χειρονομία επίδειξης καλής θέλησης, το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο έδωσε εντολή να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι 235 φυλακισμένοι, οι οποίοι ανήκουν σε οργάνωση ανταρτών που δρα κυρίως στο Νταρφούρ.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές είχαν ανασταλεί την 20ή Μαΐου, καθώς η καθεμιά αξίωνε να αναλάβει την ηγεσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα επέβλεπε την περίοδο μετάβασης, για την οποία είχαν συμφωνήσει να θα έχει τριετή διάρκεια.

Τα μέρη άρχισαν εκ νέου διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα, μετά την αιματηρή διάλυση την 3η Ιουνίου της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στο αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο