Στρατιωτικός και πολίτης σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, όταν «άγνωστοι» άνοιξαν πυρ στον χώρο όπου συνεχίζεται η καθιστική διαμαρτυρία την οποία οργανώνει το κίνημα αμφισβήτησης στο Σουδάν, μπροστά στο αρχηγείο του στρατού της χώρας, ανέφεραν το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο και ιατρικές πηγές.

«Αγνωστα στοιχεία τα οποία επιδιώκουν να σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη αποπειράθηκαν να παρεισφρήσουν στην καθιστική διαμαρτυρία (…) υπήρξαν πυρά τα οποία σκότωσαν αξιωματικό της στρατιωτικής αστυνομίας», ανέφερε το στρατιωτικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι τρεις ακόμη στρατιωτικοί, πολλοί διαδηλωτές και πολίτες τραυματίστηκαν.

«Συμφωνία με τους διαδηλωτές»

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές προσκείμενες στο κίνημα αμφισβήτησης, νεαρός σκοτώθηκε από οπαδούς «του ανατραπέντος καθεστώτος που αποπειράθηκαν να διαλύσουν» εκατοντάδες διαδηλωτές που βρίσκονταν μπροστά στο αρχηγείο του στρατού.

Αντιπρόσωποι του κινήματος αμφισβήτησης στο Σουδάν και οι στρατηγοί που πήραν την εξουσία συνέχισαν χθες Δευτέρα τις διαπραγματεύσεις τους και, το βράδυ, ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που διεκδικούν οι διαδηλωτές.

Ως χθες, οι δύο πλευρές διαφωνούσαν κυρίως για τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης που θα διαδεχθεί το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο στην εξουσία μετά την καθαίρεση του αυταρχικού πρώην προέδρου Ομαρ Ελ Μπασίρ την 11η Απριλίου.

Κατηγορίες για φόνους διαδηλωτών στον Μπασίρ

Ο Μπασίρ, απόλυτος κυρίαρχος στο Σουδάν για σχεδόν 30 χρόνια — κατόπιν πραξικοπήματος ισλαμιστών με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων — αποπέμφθηκε από την εξουσία υπό το βάρος των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων που άρχισαν τη 19η Δεκεμβρίου, αρχικά με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησής του να τριπλασιάσει την τιμή του ψωμιού σε μια χώρα που βίωνε πλήρη οικονομικό μαρασμό.

Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για «φόνους διαδηλωτών» κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων εναντίον του καθεστώτος του, γνωστοποίησε χθες ο προϊστάμενος της γενικής εισαγγελίας του Σουδάν.

Πηγή: ΑΠΕ