Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νικήτας Κακλαμάνης στο in.gr: «Πολιτικά λήμματα και... λύματα»

Νικήτας Κακλαμάνης στο in.gr: «Πολιτικά λήμματα και… λύματα»

Άρθρο του Νικήτα Κακλαμάνη, αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και υποψηφίου Βουλευτή Α’ Αθήνας

Στο δεύτερο συρτάρι του γραφείου μου έχω ένα μεγάλο τετράδιο όπου συχνά καταγράφω ό,τι μαργαριτάρι έχω ακούσει τα τελευταία τριάντα χρόνια…

Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο “πόνημα” (!), το οποίο φρονώ πως πρέπει πλέον να γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων, για να μην πω της ανθρωπότητας (!).

Παρακάτω παραθέτω μερικά από τα “χρυσά” λήμματα (… ή λύματα, αν προτιμάτε) που προστέθηκαν στην ελληνική γλώσσα κατά την τελευταία δεκαετία.

Ξεκινάω με το… πεφωτισμένο ΠΑΣΟΚ. Είναι εκείνο που έδωσε νέο νόημα σε φράσεις όπως το αξέχαστο “λεφτά υπάρχουν”, το οποίο τελικά σήμαινε ότι “είμαστε πανί με πανί”. Άλλες διάσημες εκφράσεις κατηγορηματικής βεβαιότητας ήταν ότι “πετρέλαιο στην Ελλάδα δεν έχουμε”, όπου τελικά είχαμε πολύ, αλλά το φυλάγαμε για τους ξένους, ή το “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” το οποίο εν συνεχεία μεταφράστηκε στο “Η Ελλάδα ανήκει στις τρόικες, στους δανειστές και στα ξένα συμφέροντα”. Και ακόμα παραπέρα, οι ασύλληπτες δικαιολογίες του τύπου “τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι” γι’αυτό και “παραλάβαμε καμένη γη». Προσπάθησαν ξανά και ξανά να δικαιολογηθούν με τέτοια φληναφήματα, αλλά δυστυχώς γι’αυτούς ούτε τα ίδια κάναμε – ούτε παρέλαβαν καμμένη γη, με την οποία μας λιβάνιζαν μέχρι το μυαλό μας να γίνει σούπα…

Ένα άλλο μεγάλο χιτ ήταν το θρυλικό παγκάλειο “Μαζί τα φάγαμε” που σήμαινε ότι “όσο εμείς τρώγαμε, εσείς κοιμόσασταν”.

Με τον “συνωστισμό” του ΠΑΣΟΚ κατά κύματα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ (ναι, κυρία Ρεπούση, μόνο εδώ είναι δόκιμος ο όρος σας…), φτιάχτηκαν νέα λήμματα, ακόμα πιο εξωφρενικά… Καταρχάς η φημισμένη Βαρουφακειάδα, που ξεκίνησε από τον Γιάνη με τα χαβανέζικα ρούχα και κατέληξε σε “δημιουργικές ασάφειες”. Μια φράση του Κίσσινγκερ από παλιά, που σήμαινε κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο όρος έγινε η κατάλληλη πρόφαση για τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τελικά οδήγησε τον Βαρουφάκη σε ρήξη με τους εταίρους, σε παραίτηση από την κυβέρνηση και τελικά στο “Varoufakis effect”, δηλαδή σε κόστος της τάξεως του 7% του ΑΕΠ για το τέλος του 2016 και σ’ένα επιπλέον χρέος στο 25% του ΑΕΠ.

Μετά τον Γιάνη μας, ο Αλέξης Τσίπρας ανασυντάχτηκε και μπήκε σ’ένα νέο κύκλο υψηλής πολιτικής διανόησης… Τότε ήταν που ο “κυρίαρχος λαός” κλήθηκε να συμμετάσχει στο Δημοψήφισμα του’15. Το αποτέλεσμα είναι σε όλους γνωστό: το 61,3% των πολιτών ψήφισε “όχι”, αλλά εκείνος τους άφησε όλους με το δάχτυλο στο στόμα, “αποφασίζοντας και διατάσσοντας” το “ναι”. Ένα άλλο διαμαντάκι των τελευταίων ετών ήταν και η “περίφημη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ”. Τώρα, μην ακούσω να γκρινιάζετε! Αφού το’πε κι ο πρωθυπουργός: «Η έγκαιρη πληρωμή του αποτελεί πατριωτικό καθήκον”(!)

«Γκόου μπακ… όχι εσύ κυρία Μέρκελ». “Γκόου μπακ Ελλάδα”, γιατί η λατρεμένη  Καγκελάριος του Αλέξη “τελικά ασκεί υπεύθυνη ηγεσία”…

Τα ίδια και με την COSCO που ενώ αρχικά η Κυβέρνηση μιλούσε για “ξεπούλημα” και “εθνική προδοσία”, ξαφνικά είχε μια επιφοίτηση από ψηλά και συνεργάστηκε με το ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπουληθεί μπιρ-παρά στην COSCO, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αυτή είναι “ευλογία”.

Επίσης όλοι θα θυμάστε, λίγο πριν τις πρώτες εκλογές του 2015, ότι «τα μνημόνια τελειώνουν την πρώτη μέρα της κυβέρνησης της Αριστεράς… Θα τα σκίσουμε και θα είναι μέρα μεσημέρι». Βέβαια λίγο μετά άλλαξαν τροπάριο λέγοντας πως «Ο Τσίπρας ποτέ δεν είπε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια ή ότι θα τα καταργήσουμε».

Έτσι ο Αλέξης, ο “εχθρός των Μνημονίων” αναδείχθηκε σε ένα υπάκουο τσιουάουα των ξένων συμφερόντων.

Άλλες έννοιες, που αναζωογονήθηκαν εννοιολογικά τα τελευταία τεσσερισήμισι χρόνια ήταν η “παραπληροφόρηση” (μτφρ. οποιαδήποτε πληροφορία ή αποκάλυψη πλήττει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ), ο “νεοφιλελευθερισμός” και “φιλελευθερισμός” (μτφρ. δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνουν, δεν χρειαζόμαστε ελευθερία. Εμάς ό,τι δε μας αρέσει το βαφτίζουμε “φασιστικό” για να ξεμπερδεύουμε), η “στοχοποίηση” (μτφρ. βγαίνουν στο φως τα άπλυτά μας και περνάμε αυτόματα στην αντεπίθεση), η “ανακρίβεια” (μτφρ. το ψέμα), οι “αυταπάτες” (μτφρ. όσα εξαγγείλαμε προεκλογικά και τα κάναμε γαργάρα) και τα “βοθροκάναλα” (μτφρ. αυτά που τολμούν να κάνουν κριτική σ’εμάς). Η μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία μας υπογράφηκε με τον όρο “Βόρεια Μακεδονία” αντί για Σκόπια, ώστε να επισφραγίσει με επισημότητα το εθνικό έγκλημα, το οποίο συντελέστηκε μπροστά στα μάτια μας.. Αξέχαστα “λύματα”, αξέχαστες εμπειρίες…

Και φτάνουμε στον κ. Βελόπουλο.  Είναι φανερό πως η έμπνευσή του προήλθε από την Χρυσή Αυγή, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο της πολιτικής μισαλλοδοξίας του τόπου. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμη γραφικό ιδεολόγημα, που πήρε «σάρκα και οστά» μέσα από «διαμαντάκια» όπως η «αντιμνημονιακότητα», οι «διεφθαρμένοι πολιτικοί», οι «ψευτοκουλτουριάρηδες», το «ντόπιο και ξένο κατεστημένο» και οι «χειρόγραφες» επιστολές του Χριστού!… Πρακτικό σχέδιο για την Οικονομία, την Ασφάλεια, την Υγεία ή την Παιδεία; Ουδέν.

Όλοι οι προαναφερθέντες ψηφίστηκαν από μερίδα των πολιτών, οι οποίοι κινδυνεύουν  και δεν πρέπει να ξαναπέσουν στη φάκα, είτε από αφέλεια, είτε από πείσμα.  Γιατί έχει αποδειχτεί από μετρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα ότι ο μέσος  ψηφοφόρος, είτε λόγω εγωισμού είτε λόγω συμφέροντος, αρνείται να αναγνωρίσει ότι έκανε λάθος επιλογή, ακόμα κι αν ο ίδιος ξέρει ότι εξαπατήθηκε.

Αυτό ακριβώς πρέπει όλοι να προλάβουμε. Να κλείσουμε το λεξικό που μας σέρβιραν και να πάμε στην κάλπη με σοβαρότητα και ευθύνη. Να ξεσκαρτάρουμε όσα μας πόνεσαν και να κρατήσουμε όσα θέλουμε για την Ελλάδα.

Και τότε θα εκπλαγούμε με όλα αυτά που τελικά μας ενώνουν! Γιατί στην ουσία δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Γιατί όλοι θέλουμε να προχωρήσουμε με στρατηγική και πρόγραμμα. Γιατί είμαστε πολλοί και αφοσιωμένοι στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Γι’ αυτό, εάν μείνουμε σήμερα ενωμένοι, αύριο θα είμαστε νικητές…

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024