«Σκανδαλώδης» χαρακτηρίστηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των επικεφαλής των τοπικών αυτοδιοικήσεων σε όλη την αλβανική επικράτεια.

Υπέρ του μοναδικού υποψήψιου…

Οπως αναφέρουν οι ιστοσελίδες shekulli.com.al και echedoros-a.gr, σε πολλούς δήμους οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν υπέρ του μοναδικού υποψήφιου δημάρχου που υποστηρίζονταν από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, ήταν περισσότεροι από τους πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν.

«Τα παραδείγματα, δυστυχώς, πολλά, «και οι νικητές των δήμων έλαβαν πάνω από το …100% των ψηφισάντων. Οι νοθείες φαίνεται να έγιναν την τελευταία ώρα της εκλογικής διαδικασίας», σημειώνουν τα αλβανικά δημοσιεύματα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη Χιμάρα, όπου ο Γκιέργκι Γκόρο έλαβε 47 περισσότερους ψήφους από όσους πήγαν να ψηφίσουν!

Το ίδιο έγινε στη Λούσνια, στη Ντιβιάκα, στο Δυρράχιο ή στην Αυλώνα, αλλά και σε πολλούς μικρότερους δήμους, όπου άλλα έχει καταγράψει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και άλλα οι τοπικές επιτροπές για την παρουσία των ψηφοφόρων…

«Χειραγώγηση των ψήφων»

Το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο δεν συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία, κατήγγειλε τη χειραγώγηση των ψήφων στις εκλογές της 30ης Ιουνίου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση συμπλήρωσε τις άδειες κάλπες.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, συνεχάρη τους πολίτες, οι οποίοι έμειναν μακριά από τη βία την ημέρα των εκλογών, τονίζοντας ότι «η Αλβανία σώθηκε από την παγίδα της εμφύλιας διαμάχης και ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Αλβανούς που δεν έπεσαν θύματα της συγκρουσιακής ρητορικής των ανεύθυνων ηγετών, οι οποίοι με την παρακίνηση της βίας θέλουν να κρύψουν σκάνδαλα και τη λογοδοσία τους».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις τοπικές εκλογές ως «κυβερνητικές εκλογές».

Σατιρίζουν τα τραγελαφικά αποτελέσματα

Το himara.gr μεταδίδει ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής πως ο υποψήφιος δήμαρχος Χιμάρας έλαβε 4209 ψήφους σε σύνολο 4165 ψηφισάντων. Ελαβε δηλαδή 44 περισσότερες από το σύνολο των ψήφων.

Ηδη τα τραγελαφικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας που έλαβε χώρα την Κυριακή σατιρίζονται σε παναλβανικό επίπεδο.

Η Ομόνοια Χιμάρας είχε ανακοινώσει ήδη κατά τη λήξη της διαδικασίας ότι στη Χιμάρα δεν ψήφισαν πάνω από 3000 πολίτες. Ταυτόχρονα κατέκρινε τη διαδικασία της οποίας η νομιμότητα αμφισβητείται αφού:

1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αναγνωρίζει τις εκλογές έχοντας ορίσει διαφορετική ημερομηνία διεξαγωγής τον ερχόμενο Οκτώβριο

2. Η αρχή της μυστικότητας της ψήφου έχει καταρριφθεί αφού μόνο οι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος προσήλθαν στις κάλπες.

3. Ο αποκλεισμός του υποψηφίου της Ομόνοιας (στέρηση συμμετοχής μέχρι τις 17 Ιουλίου) βασίστηκε σε σαθρό σκεπτικό το οποίο δεν μπορεί όμως δικονομικά να καταρριφθεί αφού δεν λειτουργεί το ανώτατο δικαστήριο στην Αλβανία.

«Θα τα διορθώσουμε… »!

Μετά το φιάσκο της ανακοίνωσης των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων και ενώ η καταμέτρηση είναι θεωρητικά η πιο εύκολη όλων των εποχών, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα αναλυτικά αποτελέσματα.

Με ανακοίνωσή της, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αναδιπλώνεται, αναφέροντας ότι τα ανακοινωθέντα συγκεντρωτικά αποτελέσματα είναι «προσωρινά» και ελλείψει τεχνολογίας είναι λογικό να υπάρχουν ασυναρτησίες τις οποίες θα διορθώσουν με «υπευθυνότητα» πριν ανακοινώσουν τα τελικά αποτελέσματα.

Γελάει ο κόσμος με τους αλβανούς σοσιαλιστές που αν και διαγωνίζονταν μόνοι τους δεν μπόρεσαν να συγκρατηθούν και προχώρησαν σε εκτεταμένη νοθεία του αποτελέσματος.

Είναι ανώφελο να περιμένει οποιοσδήποτε έγκυρα αποτελέσματα όταν η ίδια η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει πως θα «διορθώσει» αυτά που έχει ανακοινώσει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο