Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δεν θα υπογράψει τελικά τις αλλαγές στη Δικαισύνη που προσπάθησε να περάσει την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 30 Ιουνίου ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας και η εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, αποχώρησαν από τις θέσεις τους.

Οι διάδοχοί τους επελέγησαν από το υπουργικό Συμβούλιο λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εθνικών εκλογών, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, αλλά και συνταγματολόγων.

Έτσι λοιπόν, η σκυτάλη για την επιλογή της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη θα περάσει στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις 7 Ιουλίου.

Τι είπε αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας

Ερωτώμενος για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση το Σύνταγμα και το νόμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι, με βάση το Σύνταγμα, ξεκίνησε η προεπιλογή των δικαστών από τη Βουλή, λίγο προτού λήξη η θητεία τους, και στη διαδικασία συμμετείχαν τα κόμματα. Ακολούθησε προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό. «Είχαμε υποχρέωση να μην μείνει ακέφαλη η ηγεσία της δικαιοσύνης από την 1η Ιουλίου», είπε και σημείωσε ότι η ΝΔ αρνήθηκε να συνδράμει σε μια συναινετική επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης όταν εκλήθη, λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομιμότητα. Κουβεντιάσαμε και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση τη συνταγματική νομιμότητα. Μου είπε ότι ως εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος και της νομιμότητας, θεωρεί πως δεν πρέπει να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης μια βδομάδα πριν από τις εκλογές για να μην γίνει η δικαιοσύνη αντικείμενο αντιπαράθεσης. Σέβομαι την άποψή του, αν και διαφώνησα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Γράψτε το σχόλιό σας