Το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, είναι μια πλήρης και ολική οπισθοδρόμηση στις εφιαλτικές ημέρες του 2010-2014 και των μνημονιακών πολιτικών ή μια ευρωπαϊκή χώρα με κοινωνικό κράτος και στήριξη των υγιών παραγωγικών δυνάμεων. Ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Ανατολική Αττική, μιλώντας στα «ΝΕΑ», θεωρεί ότι μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το κόμμα του, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο δίλημμα, αυτό των δύο τελείως διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων και προγραμμάτων, και σημειώνει ότι η ΝΔ επιθυμεί την επικράτηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου να ανατρέψει το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και πώς;

Τα αποτελέσματα τα διαμορφώνει ο ελληνικός λαός και μόνο. Προφανώς και μπορεί. Είναι καθήκον μας να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για το πρόγραμμά μας, για όσα έγιναν αλλά δεν προβλήθηκαν, για τις διαφορές μας με το πρόγραμμα της ΝΔ. Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός μάς οδήγησε στα μνημόνια και στην κοινωνική κρίση. Η ΝΔ σε όλη την προεκλογική περίοδο δεν δίνει συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά γενικές αρχές του σχεδίου της. Το δικό μας πολύπλευρο, ρεαλιστικό και συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο έχει ως βάση του τις κοινωνικές ανάγκες, την παραγωγική ανασυγκρότηση, το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου, τις πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και την Ελλάδα πρωταγωνιστή στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το δίλημμα της εθνικής κάλπης είναι πρόοδος ή συντήρηση και οι πολιτικές διαφορές και προτάσεις είναι ξεκάθαρες.

Ποια ήταν τα λάθη και οι αδυναμίες που οδήγησαν στην ήττα των ευρωεκλογών; Μάθατε από αυτά, τα διορθώνετε;

Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα. Πιστεύω ότι και τα λάθη και οι ολιγωρίες που είχαμε έγιναν απόλυτα κατανοητά. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε θέλουμε να γίνουμε, γι’ αυτό και υπήρξαν τακτικές και οργανωτικές αδυναμίες. Δεν ενημερώναμε επαρκώς πως επιβάλλονταν πολιτικές και άστοχες εκτιμήσεις των θεσμών και ποιες ήταν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν ασχοληθήκαμε με την επαγγελματική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων, υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ σήμερα, που στρέβλωναν καθετί που γινόταν. Ταυτόχρονα όμως με τα λάθη υπήρξαν πολιτικές που έβγαλαν τη χώρα από τα Μνημόνια. Υπήρξαν πολιτικές και πρωτοβουλίες που έφεραν τη χώρα αξιόπιστο διεθνή συνομιλητή, κυρίαρχη και πρωτοπόρο χώρα στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ολοκληρώθηκαν αναγκαίες υποδομές για τη χώρα που για δεκαετίες έμεναν ως εξαγγελίες και εκπονήθηκε εθνικό στρατηγικό σχέδιο υποδομών και μεταφορών. Υλοποιήθηκαν κρίσιμες πολιτικές για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους, για την ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού εργασιακού πλαισίου, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για τη διατήρηση και τη σταδιακή αύξηση των συντάξεων. Ποιες από αυτές τις κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει η ΝΔ; Καμία απολύτως.

Πάρα πολλοί ψηφοφόροι που σας στήριξαν το 2015 απείχαν και άλλοι ψήφισαν μικρότερα κόμματα. Γιατί να προσέλθουν τώρα να σας ψηφίσουν;

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση υπάρχει ένα καθαρό δίλημμα δύο τελείως διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων και προγραμμάτων. Η δική μας προοδευτική πρόταση, που συνοψίζεται στον όρο «δίκαιη ανάπτυξη», δίνει βάρος στο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην κοινωνική πολιτική, στο κράτος δικαίου, στη στήριξη των υγιών παραγωγικών δυνάμεων, στην κοινωνική δικαιοσύνη, σε ένα ευρωπαϊκό και επαρκές εργασιακό πλαίσιο. Η ΝΔ και ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής. Προκρίνει ότι όλα ρυθμίζονται, σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την αγορά. Και η αγορά επιμένει ότι βασική προϋπόθεση ανάπτυξης είναι η συρρίκνωση μισθών, εισοδημάτων και εργασιακών δικαιωμάτων. Το δίλημμα είναι υπαρκτό και οι διαφορές ξεκάθαρες.

Μήπως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, είναι χαμένη;

Κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους, ίσως επιθυμούν την επικράτηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Αλλοι για να αναζητήσουν τις συνθήκες που να αιτιολογούν την πολιτική τους ύπαρξη και άλλοι για να συνεργαστούν με τον νεοφιλελευθερισμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στη βαρβαρότητα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Οσοι συμπαρατάσσονται στην οικοδόμηση ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου εξυπηρετούν τη ΝΔ και αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες απέναντι στη χώρα και τον προοδευτικό κόσμο.

Ιστορικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκόσμια, η μεσαία τάξη τιμωρεί. Μήπως ήταν λάθος η επιλογή της ταξικής πολιτικής που άφησε στην άκρη τη μεσαία τάξη;

Δεν θα συμφωνήσω με την παραδοχή της ερώτησής σας, ότι ακολουθήσαμε μια ταξική πολιτική που άφησε στην άκρη τη μεσαία τάξη. Αναλάβαμε από τη ΝΔ μια Ελλάδα ουσιαστικά πτωχευμένη, με χαμένο το 30% του πλούτου της χώρας μας και το Grexit στην ημερήσια διάταξη της Ευρώπης και των φίλων της ΝΔ. Διαπραγματευτήκαμε και μειώσαμε τις δεσμεύσεις των πλεονασμάτων που κληρονομήσαμε, έχοντας πάντα τους θεσμούς να ασκούν πιέσεις και εκβιασμούς σε κάθε αξιολόγηση, με λάθος παραδοχές και προβλέψεις όπως παραδέχτηκαν εκ των υστέρων. Τα βάρη επομένως έπεσαν στα μεσαία στρώματα, που πρέπει να πάρουν πίσω όσα προσέφεραν σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Είναι όμως άδικο για τα μεσαία στρώματα, σήμερα που βγήκαμε από τα Μνημόνια, να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο με τα υψηλά στρώματα. Με όσους είχαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, με όσους είχαν μεταφέρει τις έδρες και επομένως τη φορολόγησή τους εκτός Ελλάδας. Αυτή είναι η πραγματική πρόταση της ΝΔ, για μείωση της φορολογίας, για όλους. Αντί να επιστραφούν στα μεσαία στρώματα όσα έδωσαν στη χώρα και στην κοινωνία, να επιστραφούν σε όσους πλούτισαν από την κρίση και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Και τώρα που την επικαλείστε δεν είναι αργά;

Εκείνοι που θυμήθηκαν αργά τη μεσαία τάξη δεν είμαστε εμείς, είναι εκείνοι που χρεοκόπησαν τη χώρα, που έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις και καταστήματα, που με τη στάση τους παρότρυναν για την εκροή δισεκατομμυρίων από τη χώρα μας. Είναι αυτοί που έκοψαν τις συντάξεις και λήστεψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, που οδήγησαν τους ελεύθερους επαγγελματίες να ξυπνούν κάθε μέρα με το άγχος αν θα κλείσουν και τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους αν θα απολυθούν. Αργά επικαλείται τη μεσαία τάξη η ΝΔ. Εμείς την ευγνωμονούμε για όσα πρόσφερε και της ζητούμε συγγνώμη για ολιγωρίες και λάθη που μπορούσαν να αποφευχθούν.

Ποιο είναι το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου; Είναι αυτό αρκετό να εξουδετερώσει την πρωτιά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Το διακύβευμα είναι μια πλήρης και ολική οπισθοδρόμηση στις εφιαλτικές ημέρες του 2010-2014 και των μνημονιακών πολιτικών ή μια ευρωπαική χώρα με κοινωνικό κράτος και στήριξη των υγιών παραγωγικών δυνάμεων. Αν αυτό γίνει κατανοητό από τους έλληνες πολίτες, τότε αρκεί για να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η Προοδευτική Συμμαχία παραμένει στρατηγική επιλογή ή είναι μια ευκαιριακή κίνηση;

Η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί την κύρια έκφραση του προοδευτικού κόσμου. Είναι ο μεγάλος προοδευτικός χώρος που εκφράζει πλατιές κοινωνικές ομάδες και προοδευτικά πολιτικά ρεύματα που έχουν βρει συνισταμένη πολιτική κατεύθυνση. Αλλωστε πάντα ο προοδευτικός κόσμος εκφραζόταν μαζικά μέσα από έναν πολιτικό χώρο. Δεν είναι μια ευκαιριακή κίνηση. Είναι η επιλογή των προοδευτικών πολιτών της χώρας μας.

Γράψτε το σχόλιο σας