Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όλγα Γεροβασίλη: «Είναι ώρα ενεργοποίησης δημοκρατικών αντανακλαστικών»

Όλγα Γεροβασίλη: «Είναι ώρα ενεργοποίησης δημοκρατικών αντανακλαστικών»

«Η πολιτική μας έχει κοινωνικό χαρακτήρα, εξυπηρετεί το συμφέρον της χώρας και κάνει καλύτερη τη ζωή κάθε πολίτη» αναφέρει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη

«Η απειλή επανόδου της ΝΔ δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο» τονίζει στα «ΝΕΑ» η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Αρτα, επισημαίνει ότι δεν είναι ώρα αποχής, αλλά ενεργοποίησης των δημοκρατικών αντανακλαστικών και επισημαίνει με έμφαση, εν αντιθέσει με τις ευρωεκλογές, ότι στις 7 Ιουλίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Παράλληλα, αναφέρει ότι «η επιλογή Μητσοτάκη αποτελεί διαβατήριο για πισωγύρισμα στο μοντέλο που χρεοκόπησε τη χώρα».

Ποιο είναι το διακύβευμα και το δίλημμα των εκλογών;

Το διακύβευμα είναι κρίσιμο και τα διλήμματα προς κάθε πολίτη καθαρά: Θα επιλέξουν τη ΝΔ που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία, την εγκλώβισε στη μέγγενη Μνημονίων και τη βύθισε σε ύφεση ή τον ΣΥΡΙΖΑ που την απελευθέρωσε και επιτέλους την έβαλε σε ράγες ασφαλούς τροχιάς ανάπτυξης; Θα επιλέξουν τη ΝΔ που φορώντας προεκλογική μάσκα τάζει ανάπτυξη και επενδύσεις, όταν η ίδια ήταν που ακόμη και προ κρίσης δεν κατάφερε να τα πραγματοποιήσει, παρά μαγείρευε οικονομικά στοιχεία και παρέδωσε χώρα με 15% έλλειμμα; Εμείς βάλαμε την οικονομία σε ενάρετο κύκλο, η Ελλάδα ανέκτησε την αξιοπιστία της και οι επενδύσεις καταγράφουν ρεκόρ, ακόμη και σε σχέση με «καλά» χρόνια προ Μνημονίων. Το ενδιαφέρον της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για τη μεσαία τάξη είναι όψιμο. Θυμάστε ότι αυτή επέβαλε 8 στους 10 φόρους; Εμείς προχωρούμε σε ελάφρυνση της κοινωνίας. Και αποκτήσαμε νέο παραγωγικό μοντέλο, που εξασφαλίζει πλούτο και εγγυόμαστε να μοιραστεί δίκαια σε όλους. Αντιθέτως, τα μέτρα της ΝΔ αφορούν μόλις ένα 8% ανώτερων εισοδημάτων. Αυτό εννοεί όλοι; Η επιλογή Μητσοτάκη αποτελεί διαβατήριο για πισωγύρισμα στο μοντέλο που χρεοκόπησε τη χώρα. Στα χρόνια που οι πολίτες άκουγαν «νέα μέτρα» και τα συνέδεαν με νέες περικοπές. Η έξοδος από τα Μνημόνια δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη. Πόσο μάλλον το να σταθεί η κοινωνία όρθια. Εδώ και μια δεκαετία, πρώτη φορά εφαρμόστηκαν θετικά μέτρα. Οι δείκτες ανισότητας εισοδημάτων και πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκονται όχι απλώς στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά χαμηλότερα κι από το 2000. Η πολιτική μας έχει κοινωνικό χαρακτήρα, εξυπηρετεί το συμφέρον της χώρας και κάνει καλύτερη τη ζωή κάθε πολίτη. Στις εκλογές αυτές αποφασίζουμε για τη ζωή μας.

Είναι εύκολο να ανατραπεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η ήττα των ευρωεκλογών και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Οι ανατροπές στην ζωή είναι μέρος της κανονικότητας, έτσι έχει καταγραφεί και στην πολιτική ιστορία. Στις ευρωεκλογές πάντοτε υπήρχαν στοιχεία χαλαρής ψήφου, ενώ τώρα το διακύβευμα είναι διαφορετικό: ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Κι εμείς θέλουμε την κυβέρνηση στην υπηρεσία του λαού, ενώ η Δεξιά πάντα τη βλέπει ως λάφυρο στην υπηρεσία λίγων.

Μάθατε από τα λάθη σας και εάν ναι ποιο ήταν το πιο βασικό;

Σε μια τόσο πυκνή πολιτική περίοδο, όσο ίσως καμία άλλη της μεταπολιτευτικής περιόδου, αναλάβαμε τη διακυβέρνηση μιας χρεοκοπημένης χώρας, με την κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Αντιμετωπίσαμε συγκρούσεις, αντιθέσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, την ώρα που λαμβάναμε δύσκολες και κρίσιμες αποφάσεις. Είχαμε αδυναμίες και βεβαίως δεν αποφύγαμε λάθη, στα οποία έχουμε αναφερθεί. Φυσικά καθένας τα ιεραρχεί διαφορετικά. Ομως φέραμε ξανά την αισιοδοξία για το μέλλον, ενώ η πορεία αυτή μας έχει προσφέρει πολύτιμη γνώση. Είμαι σίγουρη ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποφανθεί θετικά για την τόσο κρίσιμη αυτή περίοδο.

Ποιοι οι λόγοι για να σας ψηφίσουν στις 7 Ιουλίου, οι πολίτες που δεν σας στήριξαν ή απείχαν στις ευρωεκλογές;

Οι εκλογές είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας και ως κόμμα με βαθιά δημοκρατική ευαισθησία θέλουμε τους πολίτες ενεργούς και συμμέτοχους. Δεν είναι η ώρα αποχής, αλλά ενεργοποίησης δημοκρατικών αντανακλαστικών. Η απειλή επανόδου της ΝΔ δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Πόσο εύκολο είναι να βρει πρόσφορο έδαφος η λογική «έρχεται η νεοφιλελεύθερη ΝΔ και ο νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης με πρόγραμμα ΔΝΤ»;

Χρειάζεται να δούμε «πίσω από τον καθρέφτη». Η ΝΔ μιλά συνθηματολογικά και επιλεκτικά αόριστα. Η παρουσίαση του προγράμματός της απέδειξε ότι αυτό που θέλει είναι να επαναφέρει στη χώρα το αποτυχημένο μοντέλο χρεοκοπίας. Δηλαδή, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους με δραστική συρρίκνωση Δημοσίου μέσω εφαρμογής του κανόνα «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις». Βασικοί πυλώνες του κοινωνικού κράτους, όπως νοσοκομεία και σχολεία θα οδηγηθούν σε απαξίωση. Ομως το Δημόσιο ήδη έχει συρρικνωθεί στα κατώτατα επίπεδα σύμφωνα με διεθνή στάνταρ και γι’ αυτό πείσαμε τους θεσμούς για «μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση». Ο κ. Μητσοτάκης θέλει ιδιωτικοποίηση δημόσιων δομών και κοινωνικής ασφάλισης. Εξού και δεσμεύεται για κατάργηση του ασφαλιστικού, που παραλάβαμε με άδεια ταμεία και κομμένες συντάξεις, και καταφέραμε να σταθεί στα πόδια του. Ηδη γαλάζια στελέχη δημοσίως δηλώνουν ότι οι διορισμοί γιατρών και δασκάλων δεν είναι απαραίτητοι.

Εάν ο ελληνικός λαός δώσει εντολή διακυβέρνησης στη ΝΔ, τι φοβάστε για την επόμενη μέρα;

Η αντιπαράθεσή μας με την ΝΔ είναι υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και με όρους προγραμματικούς. Αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να αντιπολιτεύεται με βάση την καταστροφολογία, τη μικροπολιτική και τον φόβο. Προτάσσουμε τη λογική, το συμφέρον της χώρας και τα πραγματικά στοιχεία. Στο υποθετικό σενάριο που βάζετε η ΝΔ να γίνει κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα θερίσει αυτά που έσπειρε στην απέλπιδα προσπάθεια να επανέλθει στην εξουσία. Να είστε σίγουρος, όμως, ότι όσο κι αν απειλεί η ΝΔ να λειτουργήσει ως οδοστρωτήρας, ο λαός δεν φοβάται. Με τον φόβο και τον λαό απέναντι δεν κυβερνάς ποτέ.

Τι κερδίσατε με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία;

Η Προοδευτική Συμμαχία έρχεται να καθιερώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχο πόλο προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα. Είναι απαίτηση των καιρών και ήρθε για να μείνει. Συνιστά δημοκρατική απάντηση και προοπτική απέναντι στην υπαρκτή απειλή δεξιάς και ακροδεξιάς συμπόρευσης. Και η μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες επιβεβαιώνει την αναγκαιότητά της.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024