Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καμπανάκι για τους δημοσιονομικούς κινδύνους κρούουν EWG και ΤτΕ

Καμπανάκι για τους δημοσιονομικούς κινδύνους κρούουν EWG και ΤτΕ

Στα ανοιχτά μέτωπα που θα βρει η νέα κυβέρνηση θα αναφερθούν το Euroworking Group και η Τράπεζα της Ελλάδος

Υπό την προϋπόθεση εφαρμογής συνετής δημοσιονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση τα πρόσθετα μέτρα μπορούν να αποφευχθούν εκτιμά στη σημερινή της έκθεση η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ακόμη και για τον κίνδυνο λήψης διαρθρωτικών μέτρων.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα συμμετέχει για τελευταία φορά στο σημερινό άτυπο EuroWorkingGroup όπου πρόκειται να συζητηθεί η έκθεση αξιολόγησης που δόθηκε στις 5 Ιουνίου 2019 στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλυτές  της ΤτΕ θα εκτιμούν στην έκθεση τους πως ότι ο συνδυασμός χαμηλότερης ανάπτυξης σε σχέση με την προβλεπόμενη στον προϋπολογισμό, αλλά και το κόστος των πρόσφατα νομοθετημένων μέτρων (ΦΠΑ, 13η σύνταξη, 120 δόσεις), μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος έως και το 2,9% του ΑΕΠ έναντι δεσμευτικού στόχου 3,5% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ωστόσο, θα ξεκαθαρίζεται πως η εν δυνάμει απόκλιση κρίνεται αναστρέψιμη στον βαθμό που η επόμενη κυβέρνηση θα ασκήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Στην έκθεση θα καταγράφονται  οι κίνδυνοι και οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία, οι δημοσιονομικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Η ΤτΕ αναμένεται να υπογραμμίσει για άλλη μια φορά την ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ταχύτερης μείωσης των «κόκκινων» δανείων, επίσπευσης των αποκρατικοποιήσεων και αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Επίσης, η ΤτΕ θεωρεί πως με το δημόσιο χρέος στα επίπεδα του 180% είναι 1,8 φορές πιο αποτελεσματικό η μείωσή του ως προς το ΑΕΠ να γίνεται μέσω της ανάπτυξης παρά μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα, μια προοπτική η οποία θα δημιουργούσε το περιθώριο και για την υλοποίηση των αναγκαίων μειώσεων φόρων και εισφορών.

Το Euroworking Group

Στο σημερινό EWG η σκληρή ομάδα των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών του Βορρά θα εμφανιστεί απολύτως βέβαιη ότι οι παροχές Τσίπρα και οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων δημιουργούν σοβαρές αρρυθμίες στον φετινό προϋπολογισμό και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα στην οικονομί

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024