Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ - Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας

Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ – Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν για την προεδρία της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τον Ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας.

Οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν να δώσουν απόψε κατά τη σύνοδο κορυφής τέλος στη διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν τις πέντε ανώτερες θέσεις του μπλοκ, πρόσωπα που θα αποφασίζουν για τις τύχες περίπου 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Αυτή θα είναι και η τρίτη τους απόπειρα.

Με τη Γαλλία και τη Γερμανία να διαφωνούν όχι μόνο για τα πρόσωπα αλλά και για τους κανόνες της διαδικασίας, η προθεσμία που έχει οριστεί για την Τρίτη για την επιλογή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει καταστήσει επείγουσα μια διαδικασία που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να διαρκέσει επί μήνες, υποστηρίζουν διπλωμάτες.

Εκτός της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγετικές θέσεις που αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία στη διάρκεια δείπνου που ξεκίνησε στις 19:00 ώρα Ελλάδας, αλλά έχουν προγραμματίσει και πρόγευμα αύριο λαμβάνοντας υπόψη ότι το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τρίτη στο Στρασβούργο και χρειάζεται έναν πρόεδρο.

Ποια ονόματα είναι στο τραπέζι για Κομισιόν – ΕΚΤ

Ένας συμβιβασμός που συζητιέται πολύ, σύμφωνα με διπλωμάτες, είναι να γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο ολλανδός σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς – τον οποίον στηρίζουν πολύ η Γαλλία και η Ισπανία -πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά ο Τίμερμανς, ο οποίος είναι Α΄ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός στις ανατολικές χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, εξαιτίας του ρόλου του στις έρευνες του μπλοκ κατά των εθνικιστικών τους κυβερνήσεων.

Για τους επενδυτές και τις αγορές η πιο σημαντική επιλογή είναι εκείνη του προέδρου της ΕΚΤ, που αποφασίζει για τα επιτόκια στην ευρωζώνη. Την θέση μπορεί να λάβει η Γαλλία, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, και συγκεκριμένα ο διοικητής της Banque de France (Τράπεζας της Γαλλίας) Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Αλλά και ο Έρκι Λιικάνεν, που συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από 14 χρόνια στην ηγεσία της φινλανδικής κεντρικής τράπεζα, θεωρείται σύμφωνα με κάποιους φαβορί για τη διαδοχή του Ντράγκι. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Λιικάνεν στήριξε δημοσίως μάλιστα την πιο χαλαρή πολιτική του Ντράγκι. Ως πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώτος Φινλανδός Επίτροπος της ΕΕ, ο Λιικάνεν έχει επίσης πολύ καλές διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες.

Τι είπαν οι ηγέτες κατά την άφιξή τους

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τρία από τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ θα αποφασιστούν κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ενώ η απόφαση για τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πιθανόν να ληφθεί σε δεύτερο χρόνο.

«Για εμένα είναι σημαντικό να μπορέσουμε να βγούμε από το Συμβούλιο αυτό με απαντήσεις και με μια νέα ομάδα», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες για τον διορισμό νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τις άλλες θέσεις κλειδιά «δεν θα είναι εύκολες».

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ ‘Ορμπαν αποκάλεσε σήμερα «ιστορικό λάθος» την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να τεθεί ο ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της αποψινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τουρκία και Αλβανία στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα

Το θέμα της συνέχειας που πρέπει να δοθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα ως προς τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Τουρκίας, για τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τις συνομιλίες που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με Ευρωπαίους ηγέτες και για τις εξελίξεις στην Αλβανία.

Όσον αφορά στην προεδρία της Κομισιόν, ο κ. Τσίπρας έχει επιμείνει σταθερά στην ανάγκη να αναλάβει τη θέση αυτή μια προσωπικότητα που ενώνει και δεν διχάζει την ΕΕ σε Βορρά και Νότο, και τάσσεται ενάντια στη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει, στο πλαίσιο αυτό, ότι στηρίζει τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμμερμανς.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024