Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέρκελ για το τρέμουλο: Είμαι καλά

Μέρκελ για το τρέμουλο: Είμαι καλά

«Είμαι σίγουρη ότι έτσι όπως εμφανίστηκε αυτή η αντίδραση, έτσι και θα φύγει» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των G20

Στο θέμα της υγείας της αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην Οσάκα για τη Σύνοδο των G20.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους, η ίδια αισθάνεται καλά. «Είμαι σίγουρη ότι έτσι όπως εμφανίστηκε αυτή η αντίδραση, έτσι και θα φύγει» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ιαπωνία.

Η 64χρονη πολιτικός ερωτήθηκε σαν είχε εξήγηση για τα επεισόδια με το τρέμουλα που έχει παρουσιάσει δύο φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Απάντησε ότι ενώ μπορεί να αντιληφθεί το ενδιαφέρον που υπάρχει, δεν είχε κάτι να αναφέρει και πως είναι καλά.

Σύμφωνα πάντως με «κύκλους συνεργατών» της Καγκελαρίου, τους οποίους επικαλούνται γερμανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το περιοδικό Der Spiegel και η Bild, το τελευταίο επεισόδιο είχε «ψυχολογικό υπόβαθρο», καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Μέρκελ «θυμήθηκε το πρώτο περιστατικό, όταν άρχισε να τρέμει κατά την υποδοχή του Ουκρανού Προέδρου στην Καγκελαρία και άρχισε πάλι να τρέμει».

Πάντως, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τηρούν ιδιαίτερα διακριτική στάση σε ό,τι αφορά την υγεία της Καγκελαρίου. Υπάρχουν, ωστόσο, αναφορές σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για το θέμα, τα οποία ερμηνεύονται και ως έμμεση αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της Άνγκελα Μέρκελ στο παγκόσμιο περιβάλλον. «Η καγκελάριος τρέμει, ο κόσμος κοιτάζει», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Spiegel, «Όλος ο κόσμος μιλάει για το περιστατικό με το τρέμουλο», γράφει η Bild. Υπάρχουν ωστόσο και άρθρα γνώμης, όπως αυτό της εφημερίδας «Die Welt», στο οποίο αναφέρεται ότι «η υγεία κορυφαίων πολιτικών δεν ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα και αυτό το γνωρίζει ειδικά κάποια από την οποία εξαρτάται η παγκόσμια πολιτική». «Η υγεία της ταυτίζεται με την ικανότητα της κυβέρνησής της να χειρίζεται τα θέματα και με την σταθερότητα της χώρας της», σημειώνεται στο ίδιο άρθρο. Η Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει σε άρθρο της την μεγάλη πίεση που δέχεται η καγκελάριος στην Οζάκα. «Το παραμικρό δείγμα αδυναμίας μπορεί να ερμηνευθεί πολιτικά και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από αντιπάλους της», τονίζει η εφημερίδα. Γίνεται μάλιστα αναφορά στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος «είναι γνωστό ότι εκμεταλλεύεται χωρίς οίκτο τις αδυναμίες των αντιπάλων του».

Τα γερμανικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν ακόμη ότι, ανακοινώνοντας, το 2016, την πρόθεσή της να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Καγκελαρία και να εξαντλήσει την τέταρτη θητεία της, η ‘Ανγκελα Μέρκελ είχε σημειώσει, «αν φυσικά το επιτρέπει η υγεία μου». Τότε ουδείς είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην φράση της.

Ο σχολιαστής Γκάμπορ Στάινγκαρτ γράφει στην ιστοσελίδα του «Πρωινή ενημέρωση»: «Το σώμα της καγκελαρίου εκπέμπει SOS. Η κατάσταση της υγείας της έχει καταστεί θέμα – μετά το δεύτερο επεισόδιο. Για τα ΜΜΕ, τα κόμματα και – ελπίζουμε – για την ίδια την ‘Αγγελα Μέρκελ. Μόνο η ίδια μπορεί να εκτιμήσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Είναι άρρωστη ή μόνο εξαντλημένη; Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν είναι ιδιωτικής ή δημόσιας φύσης; Μιλάμε για ένα διάλειμμα ή βρισκόμαστε ήδη ενώπιον του τέλους μιας εποχής; Τις απαντήσεις πρέπει να τις δώσει κατ’ αρχάς η ίδια η ‘Αγγελα Μέρκελ. Πρέπει να ασχοληθεί με το σώμα της και με τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτει, όπως κάνει και με την χώρα: με σύνεση, εκτίμηση του κινδύνου και περιορισμό του. Ακριβώς εδώ βρίσκεται και η ευθύνη ενός επικεφαλής κυβέρνησης: Κανείς δεν μπορεί να της επιβάλει τους κανόνες. Κανείς δεν επιτρέπεται να την στείλει στο σπίτι ή στο κρεβάτι της. «Με την βοήθεια του Θεού», ορκίστηκε ξεκινώντας την τέταρτη θητεία της. Αυτό στο μεταξύ σημαίνει και ότι αν ο Θεός δεν έχει διάθεση, θα πρέπει η ίδια να φροντίσει τον εαυτό της».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024