Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο φόβος της αποχής και το «τυράκι» για τους ψηφοφόρους

Ο φόβος της αποχής και το «τυράκι» για τους ψηφοφόρους

Οι Ελληνες δεν έχουν ψηφίσει ποτέ Ιούλιο. Οι μοναδικές αυγουστιάτικες κάλπες τοποθετήθηκαν πριν από 91 χρόνια, στις 19 Αυγούστου 1928

Η φράση ανήκει στον Ανδρέα Παπανδρέου και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά κλισέ: «Ε, να μη χαλάσουμε τα μπάνια του λαού!». Κλισέ που όμως ακολουθείται σχεδόν ευλαβικά – οι υψηλές θερμοκρασίες, το μπλε της θάλασσας και η παραδοσιακά ελληνική περίοδος ξεκούρασης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο βοηθούσαν τους πολιτικούς να μην προγραμματίζουν ποτέ κάλπες το κατακαλόκαιρο. Ενδεικτικά, οι Ελληνες δεν έχουν ψηφίσει ποτέ Ιούλιο, ενώ οι μοναδικές αυγουστιάτικες κάλπες τοποθετήθηκαν 91 χρόνια πριν, στις 19 Αυγούστου του 1928. Δεν είναι η πρώτη φορά που η απερχόμενη κυβέρνηση έκανε το απίθανο πιθανό – και το δημοψήφισμα του 2015 είχε ημερομηνία 5 Ιουλίου. Επί της ουσίας, όμως, γιατί οι κυβερνήσεις προτιμούσαν άλλες εποχές για την πιο σημαντική πολιτική πράξη; Η επιλογή δεν έχει να κάνει μόνο με την καλοπέραση του εκλογικού σώματος, που ξεκούραστο ίσως ψηφίζει με πιο καθαρό μυαλό, αλλά με μια λέξη που αποτελεί τον φόβο και τον τρόπο του σύγχρονου πολιτικού συστήματος: την αποχή.

Στην Ελλάδα, η αποχή είναι πρόβλημα του 21ου αιώνα – νωρίτερα, η πρόσφατη, ταραγμένη πολιτική ιστορία ίσως έφερνε τους ψηφοφόρους της Μεταπολίτευσης εύκολα στην κάλπη. Το 1996, την αποχή επέλεγε μόλις το 23,6% των ελλήνων πολιτών. Από το 2009, όπου η αποχή άγγιζε πια το 29% έως τις δεύτερες εκλογές του 2015, που το ποσοστό έφτασε στο 43,9%, οι πολίτες που προτιμούν να μην ψηφίζουν όλο και αυξάνονται. Με μια εξαίρεση: τον Ιανουάριο του 2015 η αποχή μειώθηκε, μπροστά στο διαφορετικό που συνέβαινε, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αποδυναμώνονται και τον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία. Αυτή η στάση του εκλογικού σώματος κράτησε μόλις έξι μήνες. Τον Σεπτέμβριο, ύστερα από όλα όσα συνέβησαν, η αποχή αυξήθηκε σχεδόν 8 μονάδες. Η μικρή μείωση στις τελευταίες ευρωεκλογές δικαιολογείται ξανά από την προσμονή της αλλαγής – και, εκτιμούν στελέχη της αντιπολίτευσης, μιας διάθεσης τιμωρίας του ΣΥΡΙΖΑ.

-Ποιοι είναι οι χαμένοι της αποχής

-Πώς συμπεριφέρονται οι ψηφοφόροι ανά ηλικιακή ομάδα

-Ποια τα ποσοστά αποχής από το 1996

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο

Ο φόβος της αποχής και το «τυράκι» για τους ψηφοφόρους 

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024