Πανελλήνιες 2019: Που θα κυμανθούν οι βάσεις – Σε ποιες σχολές θα σημειωθεί μεγαλύτερη πτώση
Πτώση θα παρουσιάσουν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές του 1ου, του 2ου και του 3ου πεδίου, δηλαδή οι νομικές, οι πολυτεχνικές, οι ιατρικές σχολές, καθώς επίσης και τα κεντρικά τμήματα ψυχολογίας. Από την άλλη, οι σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου αναμένεται να παρουσιάσουν οριακές αυξομειώσεις
Μετά την ανακοίνωση χθες, Παρασκευή, των βαθμολογιών των υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και των στατιστικών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, η εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις είναι, πλέον, ασφαλέστερη.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζητέγα, εκπαιδευτικό αναλυτή, πτώση θα παρουσιάσουν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές του 1ου, του 2ου και του 3ου πεδίου, δηλαδή οι νομικές, οι πολυτεχνικές, οι ιατρικές σχολές, καθώς επίσης και τα κεντρικά τμήματα ψυχολογίας. Από την άλλη, οι σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου αναμένεται να παρουσιάσουν οριακές αυξομειώσεις.
Αναλυτικότερα, για το 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών), θα παρουσιάσουν πτώση κυρίως οι νομικές σχολές και οι σχολές Ψυχολογίας, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων φέτος συγκριτικά με εκείνες των υποψηφίων πέρυσι ήταν χαμηλότερες στα μαθήματα βαρύτητας (Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά).
«Η πτώση θα αφορά κυρίως τα λεγόμενα «ρετιρέ». Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στις σχολές μεσαίας κλίμακας, από 17.000 μόρια και κάτω, δεν αναμένεται να δούμε μεγάλες πτώσεις. Θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Εξομαλύνεται δηλαδή η πτωτική διαφορά», τόνισε ο κ. Χατζητέγας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στις σχολές του 2ου πεδίου (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών), πτώση αναμένεται στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών, λόγω κακής επίδοσης μεγάλου μέρους των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας, και δη στη Χημεία. «Οι βαθμολογίες στη Χημεία ήταν εντυπωσιακά χαμηλές. Πέρυσι, οι αριστούχοι (σ.σ. που έλαβαν βαθμολογία 18-20) ήταν 3.500, ενώ φέτος είναι 420», σημείωσε ο κ. Χατζητέγας και συμπλήρωσε ότι οι φετινές χαμηλές επιδόσεις και στο μάθημα της Φυσικής θα ωθήσουν προς τα κάτω τις βάσεις και στο 2ο και στο 3ο πεδίο.
«Οι βαθμολογίες στη Βιολογία και τα Μαθηματικά είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να αντιστρέψει την πτωτική τάση», επεσήμανε.
Στο 3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας και Ζωής) και ειδικά στις ιατρικές σχολές, η τάση των βάσεων θα είναι πτωτική, χωρίς όμως να είναι μεγάλη η πτώση, γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Χατζητέγας, στη Βιολογία Προσανατολισμού, που είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τις ιατρικές σχολές, οι υποψήφιοι τα πήγαν καλύτερα από ό,τι πέρυσι.
Στο 4ο πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής), οι αυξομειώσεις θα είναι οριακές. «Είχαμε πολύ χαμηλότερες επιδόσεις των παιδιών στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αλλά πολύ καλύτερες στην Ανάπτυξη Εφαρμογών, οπότε αυτά τα δύο εξισορροπούν τα πράγματα. Έτσι, στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, θα έχουμε μία σταθερότητα και θα παρατηρούνται μικρές, οριακές αυξομειώσεις».
Πώς υπολογίζονται τα μόρια
Έχοντας στα χέρια τους τις βαθμολογίες τους, οι 104.000 υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις 78.335 θέσεις των ΑΕΙ μπορούν πλέον να υπολογίσουν πόσα μόρια έχουν συγκεντρώσει. Η παλιά «σπαζοκεφαλιά» του υπολογισμού είναι πια παρελθόν, αφού οι υποψήφιοι μπορούν μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, https://markcalc.it.minedu.gov.gr/ , να βρουν το σύνολο των μορίων τους, συμπληρώνοντας τους βαθμούς που συγκέντρωσαν.
Μέχρι τις 15 Ιουλίου η οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού Δελτίου
Το τελευταίο βήμα που έχουν να κάνουν φέτος οι υποψήφιοι είναι η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Από την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Ιουλίου, μέχρι και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://exams.it.minedu.gov.gr , επιλέγοντας «Οριστικοποίηση».
Οι υποψήφιοι φέτος θα πρέπει να είναι επιπλέον προσεκτικοί στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, καθώς σε αυτό είναι αποτυπωμένος ο νέος «χάρτης» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στον οποίο δεν υπάρχουν ΤΕΙ, παρά μόνο πανεπιστήμια.
«Καλό είναι οι υποψήφιοι να μη λάβουν υπ’ όψιν τους τις περσινές βάσεις, καθώς από τη φέτος υπάρχουν στο μηχανογραφικό νέα τμήματα, ενώ πρέπει να είναι προσεκτικοί και στο ποιες σχολές θα διαλέξουν, καθώς είμαστε εν αναμονή της ανακοίνωσης των αντιστοιχιών. Ειδικά εκείνοι που θα θελήσουν να έχουν εικόνα για το πού θα μπορέσουν να έχουν δυνατότητα μετεγγραφής, θα πρέπει να περιμένουν τις αντιστοιχίες», συμβούλεψε ο κ. Χατζητέγας.
Άλλη μία συμβουλή, να κοιτάξουν οι υποψήφιοι τι προοπτικές για μεταπτυχιακές σπουδές ανοίγονται από τις σχολές που τους ενδιαφέρουν, πριν αποτυπώσουν τις επιθυμίες τους με φθίνουσα σειρά στο μηχανογραφικό.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η προθεσμία της 15ης Ιουλίου είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
Όπως έχει ενημερώσει το υπουργείο Παιδείας, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν επιπλέον την Τρίτη, 9 Ιουλίου και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.
Παράλληλα, από το υπουργείο Παιδείας προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε να έχουν ανά χείρας τις τελικές προτιμήσεις τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Καμπανάκι Ισραηλινού αναλυτή για Τουρκία: Αυτό που κάνει ο Ερντογάν στην Αθήνα θα το κάνει σε όλους
- «Εύχομαι κανείς να μην περάσει αυτό που έπαθα»: Τι δήλωσε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης για την περιπέτεια της υγείας του
- Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]
- Τραμπ: Κατηγορεί για «προδοσία» τα ΜΜΕ που διερωτώνται για την υγεία του
- Ολυμπιακός: Ανακοίνωσε επίσημα τη συμφωνία του με τον Μόντε Μόρις (vid)
- Αυστρία: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον πρώην μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο για απάτη
- Σαμσουνσπόρ: «Όχι» στους οπαδούς της που ζήτησαν να παίξει κόντρα στην ΑΕΚ με εμφάνιση που θυμίζει τον Κεμάλ
- Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)










![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-130x85.jpg)

![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)
![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)
![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442