Οι αρχές του Μεξικού επαναπάτρισαν στο Ελ Σαλβαδόρ τις σορούς του Οσκαρ και της Βαλέρια Μαρτίνες, του πατέρα και της μικρής του κόρης που πνίγηκαν προσπαθώντας να περάσουν τον Ρίο Μπράβο – ή Ρίο Γκράντε – για να φθάσουν στις ΗΠΑ, μετέδωσαν μεξικανικά ΜΜΕ.

Παγκόσμια κατακραυγή

Η φωτογραφία του νεαρού πατέρα και της κόρης του, 23 μηνών, με τα πρόσωπά τους μέσα στα ρηχά νερά της όχθης και το χέρι του κοριτσιού ακόμα τυλιγμένο στον λαιμό του, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τις τραγωδίες των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην αμερικανική επικράτεια.

Οι σοροί πατέρα και κόρης μεταφέρθηκαν από την πόλη Ματαμόρος, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, στη βορειοανατολική πόλη Μοντερέι, και από εκεί αεροπορικώς στο Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με το μεξικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Formula.

Η πρεσβεία του Σαλβαδόρ στο Μεξικό απέφυγε να επιβεβαιώσει την είδηση, με στέλεχός της να τονίζει ότι θέλει να σεβαστεί το πένθος και την ιδιωτική ζωή της οικογένειας.

Ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε ότι ο επαναπατρισμός τους θα γινόταν δημοσία δαπάνη.

Μεξικανοί εισαγγελείς παρέδωσαν τις σορούς στη χώρα του Μαρτίνες την Τετάρτη.

Παρασύρθηκαν από το ρεύμα

Η Τάνια Αβαλος προσπάθησε να περάσει τον ποταμό με τον σύζυγό της και την κόρη τους την Κυριακή. Ο Οσκαρ και η Βαλέρια παρασύρθηκαν από το ρεύμα, ενώ εκείνη κατάφερε να φθάσει στην όχθη.

Είχαν φθάσει στο Μεξικό δύο μήνες νωρίτερα. Οι τυπικές διαδικασίες για να μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο και να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ αποδείχθηκαν πολύ πιο μακρόχρονες και περίπλοκες και τα χρήματα που είχαν άρχιζαν να τελειώνουν.

Η πολιτική πάταξης της παράτυπης μετανάστευσης που εφαρμόζει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αύξησε επίσης την πίεση που ένιωθαν ο Οσκαρ και η Τάνια να κινηθούν γρήγορα, είπαν μέλη της οικογένειας.

Στο μεταξύ, στην Οσολουάμα, στην ανατολική μεξικανική Πολιτεία Βερακρούς, πεζοναύτες διέσωσαν περίπου 200 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από την Ονδούρα, τους οποίους είχαν εγκαταλείψει διακινητές μέσα σε φορτηγό για ώρες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa.

Χωρίς νερό και αρκετό αέρα

Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να μείνουν μέσα στο φορτηγό χωρίς νερό ή αρκετό αέρα επί ώρες. Τουλάχιστον είκοσι βρέθηκαν λιπόθυμοι και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Ορισμένοι μετανάστες τράπηκαν σε φυγή για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα κάθε χρόνο για να σωθούν από τη φτώχεια και τη βία. Περίπου 144.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους από αυτές τις τρεις χώρες της κεντρικής Αμερικής, ζήτησαν άσυλο στις ΗΠΑ μόνο τον Μάιο, καταδεικνύουν στατιστικές των αμερικανικών αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας