Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, βγήκε αλώβητη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από τη διαδικασία ψήφου δυσπιστίας στο κοινοβούλιο της χώρας, παρά τις υποψίες για διαφθορά σε βάρος του και τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του ιδίου και της κυβέρνησής του στην Πράγα

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, βγήκε αλώβητη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από τη διαδικασία ψήφου δυσπιστίας στο κοινοβούλιο της χώρας, παρά τις υποψίες για διαφθορά σε βάρος του και τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του ιδίου και της κυβέρνησής του στην Πράγα.

Την πρωτοβουλία ανέλαβαν πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, που όμως δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν ικανό αριθμό ψήφων για να ρίξουν την κυβέρνηση του μεγιστάνα.

Υπέρ ψήφισαν 85 κοινοβουλευτικοί —η τσεχική εθνική αντιπροσωπεία έχει 200 έδρες— και κατά ισάριθμοι. Οι εναπομείναντες απείχαν ή απουσίασαν. Οι βουλευτές του τσεχικού Κομμουνιστικού Κόμματος (KSČM) ήταν ανάμεσα σε αυτούς που απείχαν. Στο ημικύκλιο ήταν παρόντα 170 μέλη του σώματος.

Η διαδικασία ψήφου δυσπιστίας άρχισε εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος του πρωθυπουργού. Η ψηφοφορία έγινε τη νύχτα, έπειτα από έναν 17ωρο μαραθώνιο τεταμένων συζητήσεων.

Ο Μπάμπις είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, που έχουν σχηματίσει το λαϊκιστικό κόμμα ANO, το οποίο έχει ιδρύσει ο ίδιος, και το κεντροαριστερό ČSSD, και βασίζεται επίσης στην άτυπη υποστήριξη του KSČM, το οποίο δε συμμετέχει στην κυβέρνηση. Τα τρία κόμματα διαθέτουν συνολικά 108 έδρες.

Ο Πετρ Φιάλα, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος ODS, απαίτησε ο Μπάμπις να υποβάλει την παραίτησή του. «Ο κόσμος μίλησε, είπε αρκετά» υποστήριξε.

Ο Αντρέι Μπάμπις είναι ιδρυτής μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας, που εκτείνεται από τον αγροτοβιομηχανικό τομέα έως αυτόν των ΜΜΕ.

Προκαταρκτικό πόρισμα ορκωτών λογιστών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι ο Μπάμπις και ο όμιλος των εταιρειών του ενδέχεται να διασπάθισαν κεφάλαια από ευρωπαϊκά κονδύλια και η ΕΕ είναι πιθανόν πλέον να απαιτήσει να επιστραφεί στις Βρυξέλλες ποσό ύψους 17,4 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε σε εταιρείες που ανήκουν στον όμιλό του, τον Agrofert.

Αυτόν το μήνα έγινε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών —η αντιπολίτευση αναφέρθηκε σε 250.000 συμμετασχόντες— εναντίον του μεγιστάνα και της κυβέρνησής του στην Πράγα.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr