Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εφη Αχτσιόγλου: Η εκτόξευση από τα Γιαννιτσά στην εξουσία, οι φιλοδοξίες, το love story

Εφη Αχτσιόγλου: Η εκτόξευση από τα Γιαννιτσά στην εξουσία, οι φιλοδοξίες, το love story

Η νεαρή δικηγόρος από τα Γιαννιτσά, Εφη Αχτσιόγλου, πέρασε γρήγορα από τα κινήματα στους διαδρόμους της εξουσίας. Οσοι τη γνωρίζουν λένε ότι δεν έχουν ταβάνι οι φιλοδοξίες της

Το προφίλ της απλής, καθημερινής αλλά και πετυχημένης πολιτικού χτίζει σιγά – σιγά η Εφη Αχτσιόγλου η οποία έχει χριστεί από τον Αλέξη Τσίπρα σε νούμερο 2 του ΣΥΡΙΖΑ. Η υπερπροβολή της με την τοποθέτηση στη θέση της εκπροσώπου τύπου του κόμματος, η σίγουρη βουλευτική έδρα καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και η προνομιακή σχέση που έχει με τον πρωθυπουργό, δίνουν στη νεαρή δικηγόρο που έγινε από το πουθενά υπουργός Εργασίας, πλεονέκτημα για την επόμενη ημέρα.

Κανείς δεν αμφισβητεί βεβαίως την κυριαρχία του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ και όλοι γνωρίζουν ότι και μετά την ήττα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αυτός θα είναι στο τιμόνι του κόμματος, εκτός απροόπτου.

Και τα απρόoπτα στην πολιτική (όπως και στη ζωή) είναι πολλά. Η Εφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά της διαδόχου στο κόμμα ή… και ακόμη παραπάνω. Η τετραετής διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ «έκαψε» πολλά πολιτικά πρόσωπα και κατέστρεψε πολλές πολιτικές καριέρες. Ο Νίκος Παππάς, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Κοτζιάς ακόμη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, φαίνεται να μην έχουν καμιά τύχη στην επόμενη ημέρα για το κυβερνών κόμμα. Κάποιοι ενδεχομένως να μην είναι καν βουλευτές, άλλοι να έχουν απομακρυνθεί από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και μπροστά, στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουν νέοι που θεωρεί ο Τσίπρας ότι δεν έχουν καεί και μπορούν να αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία του κόμματος για τα επόμενα χρόνια.

Εντυπωσιακή πορεία

Η Εφη Αχτσιόγλου, το νεαρό κοριτσάκι από τα Γιαννιτσά, που διαγράφει εντυπωσιακή πολιτική πορεία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, δείχνει να είναι ένα βήμα μπροστά από τους άλλους.

Το 2016, σε ηλικία μόλις 31 ετών ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας χωρίς κανείς να το περιμένει και με όλους να την… περιμένουν στη γωνία για να την πυροβολήσουν. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την έκπληξη δίνοντάς της ένα καυτό υπουργείο το οποίο κράτησε μέχρι σήμερα χωρίς να κάνει τα μεγάλα λάθη, αλλά έχοντας να διαχειριστεί ένα κακό νόμο Κατρούγκαλου, που έχει προκαλέσει πλείστα προβλήματα στους πολίτες.

Η κ. Αχτσιόγλου είναι αλήθεια ότι δούλεψε πολύ, είναι μεθοδική, όσοι την γνωρίζουν λένε ότι είναι ιδιαίτερα σκληρή στις αποφάσεις της και στον τρόπο που δρα καθημερινά.

Θα έλεγε κανείς επίσης ότι σταδιακά καλλιέργησε και το προφίλ της νέας, αυτοδημιούργητης κοπέλας που είναι ταυτόχρονα τεχνοκράτισσα και πολιτικός με κοινωνικό πρόσωπο, όπως άλλωστε θέλουν να φαίνονται όλοι οι πολιτικοί της Αριστεράς. H μείωση της ανεργίας, έστω και με ελαστικές μορφές εργασίες και υποαμειβόμενες δουλειές, έδωσαν στην υπουργό έναν ακόμη πόντο.

Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και γενικότερα η ενασχόλησή της με τα κρίσιμα θέματα του υπουργείου Εργασίας, αποτελούν μια καλή «μαγιά» για να κτιστεί το προφίλ της δυναμικής, έξυπνης και φυσικά… ανθρώπινης πολιτικού που έχει φιλοδοξίες. Κι όσοι γνωρίζουν την Αχτσιόγλου τονίζουν με νόημα ότι δεν έχουν ταβάνι οι φιλοδοξίες της.

Με μεθοδικό τρόπο άλλαξε τα πάντα. Σαν το «ασχημόπαπο που έγινε κύκνος», όχι μόνο στην εξωτερική της εμφάνιση (άλλωστε όλοι βλέπουν ότι πρόκειται για μια όμορφη κοπέλα που άλλαξε λουκ, ντύσιμο και αέρα όταν ανέλαβε υψηλές θέσεις) αλλά και στην πολιτική της διαδρομή.

Παιδί του κομματικού σωλήνα του ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε από όλα τα στάδια και τα κομματικά όργανα, μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού, της Κεντρικής Επιτροπής, της Νομαρχιακής Θεσσαλονίκης.

Γεννημένη το 1985 στα Γιαννιτσά, έγινε γνωστή στη Θεσσαλονίκη για ακτιβιστικές δράσεις και μετά τις ευρωεκλογές πήγε στις Βρυξέλλες, όπου δούλεψε ως επιστημονικής συνεργάτης στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι όταν επέστρεψε εργάστηκε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος και την πρότεινε για το υπουργείο Εργασίας ως διάδοχος. Βεβαίως, η κ. Αχτσιόγλου στα φοιτητικά της χρόνια στο ΑΠΘ ξεκίνησε από τα Αυτόνομα Ριζοσπαστικά Αριστερά Σχήματα για να καταλήξει στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχει στους αγώνες για το άρθρο 16 και σε διάφορα άλλα κινήματα της εποχής. Το 2009 τέλειωσε τις σπουδές της και πήρε με άριστα το μεταπτυχιακό της στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες ενώ είχε πάρει και υποτροφία από το ΙΚΥ για διδακτορικό στο Εργατικό Δίκαιο.

Από τα κινήματα στην εξουσία

Κάπως έτσι η ζωή της Εφης Αχτσιόγλου, από τα κινήματα και τις διαλέξεις για ανατροπή, πέρασε στις πόρτες της εξουσίας και πλέον είναι το «πρόσωπο» που είναι μπροστά για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Αλέξη Τσίπρα.

Η πρόσφατη, χαλαρή, και σίγουρα προσυμφωνημένη, συνέντευξη που έδωσε στο RISE έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συζητήθηκε όσο λίγα θέματα. Κατ’ αρχάς γιατί η Αχτσιόγλου, όπως είπαν, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Σκηνοθετημένα ή όχι η αλήθεια είναι ότι έβγαλε το σκηρό προσωπείο του πολιτικού που είναι μονίμως σοβαρός και πέρασε στη σφαίρα του καθημερινού.

Αυτό που ήθελε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει, και κατά πολλούς το πέτυχε, ήταν ότι είναι ένα καθημερινό κορίτσι, που κάνει διατροφή, έχει σχέση, γελάει, είναι όμορφη και σε καμιά περίπτωση δεν είναι το είδος του «ξύλινου» πολιτικού.

Ηταν σα να έλεγε «προσέξτε με, είμαι εδώ, είμαι γυναίκα, είμαι δυναμική και πετυχημένη και να με θυμάστε γιατι θα παίξω ρόλο».

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν ασφαλώς η δημόσια παραδοχή της σχέσης της με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ακόμη κι αυτή η απάντηση στην ερώτηση (που δεν μπορεί να ήταν και τόσο αυθόρμητη) ήθελε να δείξει ότι πρόκειται για ένα κορίτσι της εποχής της, που ντροπαλά μιλά για τη σχέση της και στηρίζει την υποψηφιότητα του «καλού» της στην Α’ Αθήνας.

Το love story

Με τον Τζανακόπουλο γνωρίζονταν από τη νεολαία του κόμματος, ξανασυναντήθηκαν στην κυβέρνηση όπου ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος την μύησε στα μυστικά των υπουργικών συμβουλίων.

Οσο για το love story; Ολοι ήξεραν ότι είναι ζευγάρι, και μάλιστα από το 2018. Κάποιες κοινές εμφανίσεις, κάποια ταξιδάκια μαζί, κάποια χαμόγελα έδειχναν ότι υπήρχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Όπως είχε γράψει το 2018 ο Βηματοδότης, εκείνο το Πάσχα το ζευγάρι είχε περάσει τις διακοπές του στο Πήλιο, στο χωριό Καλαμάκι όπου διατηρεί εξοχικό σπίτι η Αχτσιόγλου. Εκεί ήταν και οι γονείς της και έγινε έτσι η πρώτη γνωριμία μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», το ζευγάρι δεν φάνηκε να ενοχλείται από τα αδιάκριτα βλέμματα των κατοίκων της περιοχής, ούτε καν και από άλλους πολιτικούς, κυρίως βουλευτές της ΝΔ που βρέθηκαν κι εκείνοι στην ίδια περιοχή για τις διακοπές του Πάσχα.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας του Βόλου Ταχυδρόμος αποκαλύπτει τις διακοπές του κυβερνητικού ζευγαριού Αχτσιόγλου – Τζανακόπουλου, οι οποίοι βρέθηκαν στο Πήλιο, στο χωριό Καλαμάκι, όπου διατηρεί σπίτι η οικογένεια της κ. Αχτσιόγλου. Μάλλον το πράγμα… προχωράει, έγραφε ο Βηματοδότης.

Λίγο νωρίτερα τα δημοσιεύματα και κάποιες φωτογραφίες επιβεβαίωναν τον έρωτα που γεννήθηκε στα βουλευτικά έδρανα αλλά που πάντα το ζευγάρι κρατούσε χαμηλούς τόνους.

Δημοσίευμα των Παραπολιτικών τους είχε «πιάσει» σε ρομαντικό τετ α τερ σε ταβερνάκι στο Παγκράτι. Εκεί κάθισαν για αρκετή ώρα ο ένας απέναντι στον άλλον, γέλασαν, έφαγαν και ήπιαν τις μπύρες τους. Αυτή, μάλιστα, ήταν η δεύτερη κοινή έξοδός τους, αφού το πρώτη έγινε στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν και οι δυο για το Περιφερειακό Συνέδριο.

Η συνέντευξη που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ήταν το αποκορύφωμα της επιχείρησης «προωθείστε την Εφη». Η ναερή δικηγόρος πλέον κατέχει μια υψηλή θέση στο πολιτικό στερέωμα, θα είναι στην επόμενη Βουλή, θα είναι στην πρώτη γραμμή των αλλαγών που θα γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι εν δυνάμει διάδοχος του Τσίπρα όταν αυτός αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα της αποχώρησής του.

Και φυσικά θα είναι το ζευγάρι με τον Τζανακόπουλο, ακόμη κι αν αυτός δεν καταφέρει να εκλεγεί στην δύσκολη Α’ Αθήνας.

Πάντως, κάποιοι πολιτικοί κι όχι μόνο φίλοι της Εφης Αχτσιόγλου, επεκτείνοντας το σκεπτικό για το μέλλον της 35χρονης εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα απέκλειαν πολύ υψηλότερα αξιώματα, από αυτά της υπουργού.

«Γιατί όχι και η πρώτη γυναίκα στο Μαξίμου να είναι από την Αριστερά», λένε όσοι γνωρίζουν καλά πώς πρέπει να χτίζεται το προφίλ μιας πολιτικού που –υποστηρίζουν- έχει όλο το «πακέτο». Δηλαδή νέα, δυναμική, μορφωμένη, έμπειρη στα πολιτικά, ιδιαίτερα φιλόδοξη, όμορφη και κυρίως: Ευνοούμενη του αρχηγού…».

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024