Δυσαρέσκεια Αναστασιάδη για την τροπολογία στο EastMed Act των ΗΠΑ
Οι τροπολογίες που έγιναν στο νομοσχέδιο EastMed Act «επηρεάζουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας» έκρινε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Ατυχή χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την τροπολογία που συνδέει την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο με την άρνηση παραχώρησης πρόσβασης σε ρωσικά στρατιωτικά πλοία.
«Επηρεάζουν την κυριαρχία»
Οπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο EastMed Act των Μενέντεζ-Ρούμπιο, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Γερουσίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία των δύο γερουσιαστών για το νομοσχέδιο, όπως αρχικά είχε κατατεθεί, εξέφρασε τη λύπη του για τις τροπολογίες που έγιναν σε αυτό, οι οποίες «επηρεάζουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Εξήγησε ότι «μέχρι σήμερα παροχή προς οποιαδήποτε χώρα εγίνετο πάντοτε για λόγους ανθρωπιστικής βοήθειας και δεν θεωρώ ότι μπορεί να τίθενται ανάλογοι όροι ιδιαίτερα με μία χώρα, και μιλώ για την Αμερική, με την οποία επιδιώκουμε περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας».
«Εχω την εντύπωση ότι η τροπολογία ήτο ατυχής», κατέληξε.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Το διακομματικό νομοσχέδιο των γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιχειρεί να αναμορφώσει τη γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τοποθετώντας την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον.
Ανάμεσα στις πολλές προβλέψεις του περιλαμβάνεται και η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων.
- 2024 YR4: Καθησυχαστική η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία – «Η Σελήνη είναι ασφαλής»
- Εγκλωβισμένος στο Κατάρ ο ισχυρός άνδρας της Παρί, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί (pic)
- Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πέτυχε ακόμα τους στόχους του στο Ιράν
- Ηνωμένο Βασίλειο: Γιατί η Κέιτ Μίντλετον και η πριγκίπισσα Άννα δεν αντάλλαξαν φιλί στη λειτουργία της Κοινοπολιτείας
- Θεοδωρικάκος: Οι λόγοι που δεν μειώνει η κυβέρνηση τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ
- Κροατία – Ελλάδα 98-73: Δεύτερη ήττα για την Εθνική γυναικών στα προκριματικά του Eurobasket 2027 (vid)






