Ανησυχίες για τη στέρηση των δικαιωμάτων της «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία, η οποία δεν την αναγνωρίζει ως τέτοια, διατυπώνει η έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ξεπερνώντας τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δέχεται πυρά στη χώρα του επειδή έχει «σκόπιμα ξεχάσει τη μειονότητα».

Στην έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) – στο πλαίσιο του διαλόγου για την Παρακολούθηση της Βουλγαρίας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη – ο γερμανός κοινοβουλευτικός Φρανκ Σβάμπε της Σοσιαλιστικής Ομάδας και ο Ούγγρος Ζολτ Νέμετ από την ομάδα του Λαϊκού Κόμματος, συγχαίρουν την πρόοδο στην εξωτερική πολιτική της Βουλγαρίας για τη Συνθήκη Φιλίας και σχέσεων καλής Γειτονίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Παραβιάσεις των δικαιωμάτων»

Ωστόσο, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και τη ρητορική μίσους κατά της μη αναγνωρισμένης «μακεδονικής μειονότητας».

Οι δύο εισηγητές αναφέρονται στο «ανοικτό πρόβλημα της μη αναγνωρισμένης μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία, στην περιοχή του Πιρίν.

Οι Σβάμπε και Νέμετ επισκέφθηκαν τη Βουλγαρία και συναντήθηκαν με εκπροσώπους των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται σε θέματα μειονοτήτων, όπως οι Ρομά και οι «Μακεδόνες».

Στην έκθεσή τους καταγράφουν αρκετές ανησυχίες, μεταφέροντας τις θέσεις των εκπροσώπων των μειονοτήτων.

«Δεν αναγνωρίζεται η μακεδονική μειονότητα»

«Η ‘μακεδονική’ μειονότητα δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια από τις βουλγαρικές αρχές, λόγω της αυστηρής εφαρμογής τυπικών κριτηρίων, παρόλο που αυτή η ομάδα έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία της να αποκτήσει τα οφέλη της προστασίας βάσει της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τους εισηγητές της, για τους «Μακεδόνες» στη Βουλγαρία δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία από την απογραφή του 2011, αλλά είναι καταχωρημένοι με άλλους 49 χιλιάδες ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως Βλάχοι, Εβραίοι, Ελληνες κ.λπ.

Στην τελευταία έκθεση για τη Βουλγαρία, οι βουλγαρικές αρχές κλήθηκαν να καταδικάσουν τη ρητορική μίσους κατά των μειονοτήτων και να ενισχύσουν τα μέτρα για την προώθηση της ανεκτικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και να ενθαρρύνουν τους υπεύθυνους πολιτικούς να υιοθετήσουν υποδειγματική συμπεριφορά.

«Να ακολουθήσουν τις συστάσεις»

«Δυστυχώς, ανακαλύψαμε ότι η κατάσταση στον τομέα αυτόν δεν έχει βελτιωθεί. Για άλλη μια φορά καλούμε τις βουλγαρικές αρχές να ακολουθήσουν τις συστάσεις που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Καταπολέμηση του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας», σημειώνεται στην έκθεση.

Δείτε την έκθεση των Σβάμπε και Νέμετ (Στην παράγραφο 3.6: Θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και στην υποπαράγραφο 3.6.3: Μειονοτικές ομάδες):

Ολόκληρη η έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης

«Χαιρετίζουν την έκθεση»

Οπως μεταδίδει το echedoros-a.gr από το makfax.com.mk, το (φιλορωσικό) κόμμα Εντίνστβενα Μακεδόνια χαιρετίζει την έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει «μακεδονική μειονότητα» και διακατέχεται από ρατσισμό και διακρίσεις κατά των «Μακεδόνων» σε αυτή τη χώρα, γράφει δημοσίευμα του πρακτορείου της Βόρειας Μακεδονίας MaxFax.

«Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση μαριονέτα στα Σκόπια με το άρθρο 11 της Συμφωνίας με τη Βουλγαρία, παρέδωσε τη μέριμνα των ‘Μακεδόνων’ στη Βουλγαρία, η οποία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη ‘Μακεδόνων’ στη γειτονική χώρα», σημειώνει η ανακοίνωση του κόμματος αυτού και συνεχίζει:

«Δεν την αναγνωρίζει ο Ζάεφ»

«Οι ‘Μακεδόνες’ στη Βουλγαρία βρίσκονται πλέον σε εξαιρετικά επισφαλή και παράλογη κατάσταση, όπου οι ξένοι, δηλαδή όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ‘Μακεδόνες’ στη Βουλγαρία και ανησυχούν για την κατάστασή τους, αφού ούτε καν η ‘μακεδονική ιστορία’ δεν διδάσκεται στα βουλγαρικά σχολεία, και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη ‘Μακεδόνων’ στη Βουλγαρία, αφήνοντας έτσι την προστασία τους προκειμένου να υπογράψει συμφωνία με τη Βουλγαρία».

Το κόμμα Εντίνστβενα Μακεδόνια πιστεύει ότι «αυτή η συμφωνία με τη Βουλγαρία, η οποία είναι επιζήμια για τους ‘Μακεδόνες’ στη Βουλγαρία, θα πρέπει να ακυρωθεί».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr