Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων και προσλήψεις ζητά η ΕΙΝΑΠ

Αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων και προσλήψεις ζητά η ΕΙΝΑΠ

Το διαχρονικό πρόβλημα της παλαιότητας του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και της έλλειψης προσωπικού στα αιμοδυναμικά εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων, αποτυπώνει η Ένωση Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος

Το διαχρονικό πρόβλημα της παλαιότητας του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και της έλλειψης προσωπικού στα αιμοδυναμικά εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων, αποτυπώνει η Ένωση Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος, σε συνδυασμό με την περίοδο του καλοκαιριού «που τα οξέα καρδιολογικά συμβάντα αυξάνουν και πολλά εργαστήρια αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο για βδομάδες».

Στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, όπως σημειώνει, λειτουργούν 16 αιμοδυναμικά εργαστήρια όπου διενεργούνται χιλιάδες στεφανιογραφίες κατ’ έτος, αγγειοπλαστικές με τοποθέτηση stent και αγγειοπλαστικές στην οξεία φάση του εμφράγματος.

«Πράγματι, σώζονται ζωές, παρά τις πολύ μεγάλες αδυναμίες που υπάρχουν από άποψη σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε νοσηλευτές, τεχνολόγους και φυσικά γιατρούς.»

» Τόσο παλιότερα, όσο και τώρα, παρουσιάζονται συχνά βλάβες (Αττικό, Ευαγγελισμός, Τζάνειο κλπ.) που κάνουν μέρες και μήνες να διορθωθούν λόγω παλαιότητας, άνω της δεκαετίας, των μηχανημάτων και δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών και φυσικά λόγω συνεχούς χρήσης. Τα σύγχρονα μηχανήματα είναι λίγα».

Παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις και οι επιστημονικά υπεύθυνοι γιατροί ζητούν εδώ και χρόνια την αντικατάστασή τους – συνεχίζει η ΕΙΝΑΠ – αυτό γίνεται με το σταγονόμετρο. Ο όποιος προγραμματισμός επαφίεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή σε δωρεές.

«Κανένα νέο μηχάνημα δεν έχει έρθει από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Ακόμα και από τους έξι νέους στεφανιογράφους που έχουν αναγγελθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, ως προσφορά από την Περιφέρεια Αττικής, δεν έχει εγκατασταθεί κανείς. Δεν έχουν προβλεφθεί ούτε οι λεπτομέρειες υποδοχής των μηχανημάτων».

Από τα στοιχεία της ΕΙΝΑΠ προκύπτει ότι πολλά μηχανήματα παρουσιάζουν συχνές βλάβες, λόγω παλαιότητας.

«Οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Δυτική Αττική, αφού η Νίκαια θα είναι εκτός λειτουργίας για ένα τρίμηνο τουλάχιστον. Το Αττικό έχει συχνές βλάβες και», όπως τονίζεται «πρέπει αμεσότατα να προβλεφθεί νέο μηχάνημα».

Η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός» και ο «Γεννηματάς», «θα αναγκασθούν να αποδέχονται τεράστιο αριθμό περιστατικών, ιδίως τον μήνα Αύγουστο και θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν».

Η Ένωση ζητά την άμεση παρέμβαση των υπευθύνων ώστε να τελειώσουν ταχύτατα οι εργασίες στη Νίκαια και να προβλεφθεί η εγκατάσταση νέου μηχανήματος στο «Αττικόν», να ρυθμιστεί το πρόγραμμα έτσι ώστε να μην επιφορτιστούν όλο το βάρος «Ευαγγελισμός» και «Γεννηματάς» και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εγκατάστασης όλων των νέων μηχανημάτων, με ταυτόχρονη άμεση στελέχωση τους με γιατρούς, τεχνολόγους και νοσηλευτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024