Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου: Σαράντα χρόνια δημιουργίας και προσφοράς

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου: Σαράντα χρόνια δημιουργίας και προσφοράς

Στην αρχόντισσα του Αιγαίου, τη Χώρα της Άνδρου με τη μεγάλη ναυτική παράδοση και την πολύπλευρη καλλιτεχνική δραστηριότητα, λειτουργεί ένα μουσείο-σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Στην αρχόντισσα του Αιγαίου, τη Χώρα της Άνδρου με τη μεγάλη ναυτική παράδοση και την πολύπλευρη καλλιτεχνική δραστηριότητα, λειτουργεί ένα μουσείο-σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Το μουσείο ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1979, προκειμένου να στεγαστούν και να παρουσιαστούν τα γλυπτά που είχε κληροδοτήσει στη γενέτειρά του ο ανδριώτης γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος (1889-1974).

Οι δημιουργίες του Τόμπρου αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα της συλλογής του μουσείου, που εμπλουτίστηκε τα κατοπινά χρόνια με έργα σημαντικών εκπροσώπων της νεοελληνικής γλυπτικής από την προσωπική συλλογή του ζεύγους Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Ο θετικός αντίκτυπος του όλου εγχειρήματος και η ολοένα και μεγαλύτερη προσέλευση του κοινού οδήγησαν τους υπευθύνους στην απόφαση επέκτασης του μουσείου.

Έτσι, το καλοκαίρι του 1986 εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταξη του εν λόγω κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο απέσπασε διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό, καθώς ο σχεδιασμός των εξωτερικών χώρων έγινε με άξονα το σεβασμό προς το φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των δομικών υλικών.

Στην παλαιά πτέρυγα (γλυπτοθήκη) του μουσείου εκτίθενται σήμερα γλυπτά του Μιχάλη Τόμπρου και άλλων σημαντικών δασκάλων της ελληνικής γλυπτικής.

Στη νέα πτέρυγα φιλοξενούνται έργα της μόνιμης συλλογής του μουσείου και διοργανώνονται εκθέσεις (θεματικές ή ατομικές) πρωτοπόρων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με μουσεία, ιδρύματα, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Μουσείου εντάσσονται περιοδικές εκθέσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις.

Τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες μετά την ίδρυσή του, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο των εικαστικών τεχνών και της αισθητικής παιδείας, εισφέροντας τη δική του δημιουργική πρόταση στους σύγχρονους εικαστικούς προβληματισμούς.

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024