Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΕΔΗΝ: Τραγική υποστελέχωση των νησιών σε διασώστες ΕΚΑΒ

ΠΟΕΔΗΝ: Τραγική υποστελέχωση των νησιών σε διασώστες ΕΚΑΒ

Δημοφιλή νησιά, όπως η Ρόδος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πάρος, η Χίος και η Κως, αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ακόμη ένα καλοκαίρι με σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ θα περάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στα νησιά του Αιγαίου.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες των διαγωνισμών για μόνιμο καθώς και για επικουρικό προσωπικό στο ΕΚΑΒ είχε ως αποτέλεσμα να μην προσληφθούν διασώστες στα νησιά του Αιγαίου. Την τελευταία στιγμή, επιχειρείται με «μπαλώματα» να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, και συγκεκριμένα με εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από την υπόλοιπη χώρα προς τα νησιά – ουσιαστικά πρόκειται για μετακινήσεις που για να κλείσουν «τρύπες» στα νησιά, ανοίγουν άλλες στην ηπειρωτική χώρα.

«Το Υπουργείο Υγείας δεν ενίσχυσε τους τομείς του ΕΚΑΒ με προσλήψεις, μόνιμο ή επικουρικό προσωπικό, οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση. Βασίζεται και πάλι στις εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από την υπόλοιπη χώρα κατά την διάρκεια της άδειάς τους. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι, γιατί, αν και υπήρχαν οι προϋποθέσεις για ενίσχυση των νησιών μας με εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να υπάρχει επαρκή λειτουργία του ΕΚΑΒ, δεν προχώρησαν οι προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών διασωστών πριν την αναστολή των προσλήψεων λόγω των βουλευτικών εκλογών;» διερωτάται το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει πως ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) «μαγειρεύει» τους τελευταίους μήνες τα οριστικά αποτελέσματα επικουρικού προσωπικού μέσω του προγράμματος PHILOS. Η μεγάλη καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου που υπάρχουν δομές φιλοξενίας προσφύγων. Συγκεκριμένα, 104 διασώστες εκ των οποίων οι 50 για τα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος 7, Κως 6, Κάλυμνος 4, Λέρος 3, Σάμος 7, Χίος 7 και Μυτιλήνη 16) περιμένουν ακόμη να υπογράψουν συμβάσεις.

Χαρακτηρίζει επίσης «σταγόνα στον ωκεανό» την προκήρυξη 5Κ/2018 η οποία περιλάμβανε 37 θέσεις διασωστών στο ΕΚΑΒ – με τις 8 θέσεις να αφορούν νησιά με υποστελεχωμένες υπηρεσίες ΕΚΑΒ (Ικαρία 1, Κάλυμνος 1, Κως 2 και Ρόδος 4). «Η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων πάει για μετά τις εκλογές. Η πρόσληψη τους σίγουρα για μετά το καλοκαίρι» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Αλλά και η έγκριση για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (100 διασώστες πανελλαδικά) έγινε με προβληματικά αντανακλαστικά, δηλαδή τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην καλυφθούν οι περισσότερες θέσεις. Υπάρχουν 10 κενές θέσεις (Μυτιλήνη 7, Πάρος 1, Ρόδος 1, Χίος 1).

Τα νησιά με τα σημαντικότερα προβλήματα

Στη Μύκονο, ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της χώρας, εργάζονται σήμερα έξι διασώστες, από δέκα που θα έπρεπε, και το νησί καλύπτεται σε 24ωρη βάση (τρεις βάρδιες) από το ΕΚΑΒ με ένα ασθενοφόρο, και αυτό με υπερεργασία και εθελοντικές μετακινήσεις από άλλες περιοχές. Το κενό στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας καλύπτουν δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών.

Η Πάρος επίσης καλύπτεται μόνο από ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση, με μετακινήσεις από άλλες περιοχές και περιορισμό στα ρεπό του προσωπικού, αφού διαθέτει εννέα διασώστες.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Κω, ένα νησί με πολλούς κατοίκους, χιλιάδες τουρίστες, πρόσφυγες και με μεγάλες αποστάσεις. Το ΕΚΑΒ στην Κω διαθέτει πέντε διασώστες, επιχειρεί μόνο ένα ασθενοφόρο και πολλές ημέρες τον μήνα η βάρδια 3 μ.μ. – 11 μ.μ. μένει ακάλυπτη. Οι πέντε διασώστες εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα, δεν μπορούν να πάρουν άδεια και τους οφείλονται εκατοντάδες ρεπό.

Στη Χίο έχουν απομείνει 13 διασώστες, με αποτέλεσμα να «βγαίνει» ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια καθημερινά. Δύο φορές την εβδομάδα υπάρχει και δεύτερο, αλλά μόνο τα πρωινά. Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου αλλά και της ύπαρξης προσφυγικού καταυλισμού, απαιτούνται τρία ασθενοφόρα το πρωί και δύο το απόγευμα και τη νύχτα.

Στη Λέσβο, το ΕΚΑΒ αποδυναμώθηκε με τη λήξη των συμβάσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Έτσι, και στα τέσσερα Κέντρα Υγείας του νησιού υπάρχουν κενές βάρδιες στο πρόγραμμα των ασθενοφόρων με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να μην προλαβαίνει να εξυπηρετήσει τα περιστατικά. Οι ανάγκες σε προσωπικό λόγω και του προσφυγικού είναι μεγάλες.

Και η Ρόδος αποδυναμώθηκε με τη λήξη των συμβάσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο μεγάλο νησί των Δωδεκανήσων, βρίσκονται τρία ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση, όμως χρειάζεται τουλάχιστον ακόμη ένα.

Τέλος, στην Κάλυμνο απέμειναν τέσσερις διασώστες και μόνο με εθελοντικές μετακινήσεις, κομμένα ρεπό και τη συνδρομή του νοσοκομείου υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ασθενοφόρο.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024