Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Χαστούκι» για Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη - Τι σηματοδοτεί ο θρίαμβος Ιμάμογλου

«Χαστούκι» για Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη – Τι σηματοδοτεί ο θρίαμβος Ιμάμογλου

Η απόφαση Ερντογάν να πιέσει προκειμένου να επαναληφθούν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη όπου τον Μάρτιο είχε επικρατήσει με διαφορά 13.729 ψήφων ο Ε. Ιμάμογλου έναντι του Μ. Γιλντιρίμ, φαίνεται πως ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του λάθη

Πολιτικό «σεισμό» στη γειτονική χώρα προκάλεσε η νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ καθώς αρκετοί αναλυτές την ερμηνεύουν ως «χαστούκι» εναντίον του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα που ο κ. Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στο εξωτερικό και συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της Αμερικής, με το θέμα των S-400, και της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και των περισσοτέρων χωρών της ΕΕ  με τις προκλητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο τούρκος πρόεδρος είδε εκατομμύρια πολίτες της χώρας να του γυρνάνε την πλάτη και να ανοίγουν μία νέα σελίδα στην Κωνσταντινούπολη.

Η απόφαση Ερντογάν να πιέσει προκειμένου να επαναληφθούν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη όπου τον Μάρτιο είχε επικρατήσει με διαφορά 13.729 ψήφων ο Ε. Ιμάμογλου έναντι του Μ. Γιλντιρίμ, φαίνεται πως ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του λάθη. Αφενός γιατί έδειξε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί μία ήττα για το κόμμα του, αφετέρου διότι πίστευε ότι θα μπορούσε να πείσει στο διάστημα που θα μεσολαβούσε τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να ψηφίσουν τον κ. Γιλντιρίμ.

Τελικά, μετά από 16 χρόνια αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας του ΑΚΡ, ο δήμος της Κωνσταντινούπολης πέρασε στα χέρια του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP και μάλιστα ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατάφερε να διευρύνει τη διαφορά  που είχε στην πρώτη εκλογική διαδικασία φτάνοντας χθες στο εμφατικό 54% έναντι 45% του Γιλντιρίμ.

Ο θριαμβευτής των εκλογών έκανε λόγο για μία νέα αρχή σημειώνοντας πως «16 εκατομμύρια κάτοικοι της Ιστανμπούλ ανανέωσαν την πίστη μας στη Δημοκρατία και αναζωογόνησαν την εμπιστοσύνης μας στη Δικαιοσύνη».

Κίνδυνος για τον Ερντογάν ο θρίαμβος Ιμάμογλου

Το αίσθημα αδικίας που υπήρχε στην πρώτη εκλογική διαδικασία έστρεψε όπως φάνηκε ακόμη περισσότερους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να ψηφίσουν υπέρ του Ιμάνογλου. Η νίκη αυτή σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Monde στην Κωνσταντινούπολη είναι ένας αδιαμφισβήτητος παράγοντας κινδύνου για τον Ερντογάν, εκεί δηλαδή που ανδρώθηκε πολιτικά ο τούρκος πρόεδρος.

Η χθεσινή ημέρα σηματοδότησε όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές μία βαριά ήττα για τον Ερντογάν η οποία είχε πολλούς συμβολισμούς. Η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος έδειξε με τη ψήφο του την αντίθεσή της στη συντηρητική στροφή της Τουρκίας και στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι έδειξαν πως δεν εμπιστεύονται τον Ερντογάν και φοβούνται για το οικονομικό μοντέλο που οικοδομεί.

«Μεγάλη μέρα για την Κωνσταντινούπολη»

Τον νικητή των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου συνεχάρη μέσω Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ, κάνοντας λόγο για ένα «ενθαρρυντικό μήνυμα για μια ζωντανή δημοκρατική Τουρκία». Στην ανάρτησή του ο κ. Ροτ επισημαίνει ακόμη ότι είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία να στρέψουν την προσοχή τους πιο δυναμικά προς τους Τούρκους.

Για «καλή μέρα για την τουρκική δημοκρατία», κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο Twitter και ο έτερος υφυπουργός Εξωτερικών Νιλς ‘Ανεν.

«Επανακαταμέτρηση, επανάληψη, ευθυγράμμιση του Τύπου, συλλήψεις, εκφοβισμός, λόγω της απόγνωσης, ακόμη και με το τελευταίο χαρτί Οτσαλάν! Τίποτα δεν βοήθησε: το ΑΚΡ πρέπει να δεχθεί την ήττα του. Η Κωνσταντινούπολη ανήκει στην αντιπολίτευση», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, ενώ ο αρχηγός της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ σημείωσε ότι με την σημερινή εκλογή το σύστημα Ερντογάν δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα. Η συμπρόεδρός του Κάτια Κίπινγκ, σε δική της ανάρτηση, έκανε λόγο για «μεγάλη μέρα για την Κωνσταντινούπολη, ιστορική μέρα για την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «την αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν και της επιστροφής στην δημοκρατία».

«Έπειτα από καιρό επιτέλους μια καλή είδηση από την κατεστραμμένη δημοκρατία στην Τουρκία», έγραψε ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική των Φιλελευθέρων Αλέξαντερ Λάμπσντορφ και τόνισε την σημασία της αποδοχής της ήττας από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024