Οι μηνύσεις των Σαμαρά, Αβραμόπουλου και Βενιζέλου έχουν πάει από τον Μάιο στη Βουλή και θα πρέπει να ερευνηθούν μετά τις εκλογές - Νέα δεδομένα από την ανάσυρση των αρχειοθετημένων δικογραφιών

Έρευνα από μηδενική βάση για τις μηνύσεις που είχαν καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην Υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με την υπόθεση της Novartis, σηματοδοτεί η ανάσυρση των αρχειοθετημένων δικογραφιών.

Ωστόσο, για τα καταμηνυόμενα από τον πρώην πρωθυπουργό πολιτικά πρόσωπα ( σ.σ. η μήνυση του Α. Σαμαρά στρεφόταν ονομαστικά κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου) αλλά και από τον Ευ. Βενιζέλο, οι μηνύσεις έχουν διαβιβαστεί από τον Μάιο του 2018, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στη Βουλή αμελλητί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Ως εκ τούτου και με το δεδομένο ότι οι σχετικές μηνύσεις δεν είχαν απασχολήσει την προηγούμενη Βουλή, όλα δείχνουν ότι η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019  θα ασχοληθεί και με του καυτούς αυτούς φακέλους.

Ανάσυρση

‘Όπως είναι γνωστό η  Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου  ανέσυρε από το αρχείο τις επίμαχες μηνύσεις, σε ό,τι αφορά μόνο μη πολιτικά πρόσωπα και με παραγγελία της προς την αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Βασιλική Θεοδώρου, ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες των τριών πολιτικών. Της παραγγελίας της είχε προηγηθεί  σχετικό αίτημα του πρώην  επόπτη των εισαγγελέων διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, οποίος επικαλείτο για την ανάσυρσή τους νέα στοιχεία, αν και ο ίδιος τις είχε αρχειοθετήσει.

Πρόκειται για 10 έγγραφα που προσκόμισε μαζί με το αίτημά του, τα οποία, ωστόσο, όπως αναφέρει στην παραγγελία της η κ. Δημητρίου αν και ήταν στα χέρια του από τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο ο κ.Αγγελής έρχεται “όψιμα” στις 19 και 20 Ιουνίου του 2019 να ζητήσει βάση αυτών την ανάσυρση των επίμαχων μηνύσεων από το αρχείο.

Να σημειωθεί ότι η κ. Θεοδώρου θα διερευνήσει μόνο το σκέλος που αφορά σε πράξεις ή παραλείψεις  από  την Εισαγγελέα  Διαφθοράς  στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση της Novartis.

Κι αυτό γιατί κατά το σκέλος που η μήνυση του κ.Σαμαρά στρέφονταν κατά  του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου  η δικογραφία έχει διαβιβαστεί από τον Μάιο του 2018 στη βουλή για τις δικές της ενέργειες, ενώ εκείνο που αφορούσε τους προστατευόμενους  μάρτυρες  αρχειοθέτηθηκε από τον πρώην επόπτη των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr